Coşkun Aral: Keşke mülteciler gününe ihtiyaç duymasaydık

Yarım asırdır gazetecilik mesleğini sürdüren ve dünyada da tanınmış bir savaş muhabiri olan Coşkun Aral, Dünya Mülteciler Günü nedeniyle Gaziantep'te düzenlenen etkinliğe katıldı. "Keşke böyle bir gün olmasaydı" diyen Coşkun Aral, ailesiyle Suriye'ye geçmeye çalışırken boğularak ölen Alan Kurdi bebeği hatırlatarak, "Suriye savaşı denildiğinde bir taraftan Alan bebek gibi çocukluğunu yaşayamayan, ailesiyle beraber yeni bir hayat aramaya çıkarken kumsala vuran çocuk cesetleri akla geliyor" dedi.

Lübnan, İran, Irak, Afganistan, Kuzey İrlanda, Çad, Uzak Doğu gibi pek çok bölge ve ülkelerdeki savaşlarda bulunarak yaşananları belgeleyen duayen savaş muhabiri Coşkun Aral, Dünya Mülteciler Günü nedeniyle Gaziantep Üniversitesinde düzenlen “Bir Savaş Muhabirinin Gözünden Göç ve Sığınma” etkinliğine katıldı.

"Savaş okulum" dediği Lübnan başta olmak üzere İran, Irak, Afganistan, Kuzey İrlanda, Çad, Uzak Doğu gibi pek çok bölgede sıcak çatışmaları gazeteci olarak takip etmiş olan 'göz tanığı' ve savaş muhabiri Coşkun Aral, Dünya Mülteciler Günü nedeniyle Gaziantep Üniversitesinde düzenlen “Bir Savaş Muhabirinin Gözünden Göç ve Sığınma” etkinliğine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Coşkun Aral, savaş bölgelerindeki tecrübelerini ve anılarını katılımcılara paylaştı.

"KEŞKE BÖYLE BİR GÜN OLMASAYDI"

“Keşke mülteciler günü diye bir gün olmasaydı" diyen Coşkun Aral, "Böyle bir güne ihtiyaç duymasaydık. İnsanlar doğup büyüdüğü topraklarda kendi arzularıyla kalsalardı” dedi.

Dünyanın birçok yerinde gerçekleşen savaşlarda bulunarak yaşananları dünya kamuoyuna duyuran kişi olarak tanınan savaş muhabiri Coşkun Aral, bir başka ülkenin geleceğini belirlemek için yapılan en ufacık bir taraf tutmanın bile cinayete yol açabileceğini söyledi.

"TARİHTE HEP VARDI"

Coşkun Aral, “İnsanlık tarihine bakıldığında, başkalarının işgaliye başka ülkeye yaşam hakkını kullanmak için sığınan insanlar bazen de ekonomik nedenlerden dolayı başka bölgeye gidenler tarihte hep vardı" diye konuştu.

"Modern yaşamın başladığı çağdaş dünyamızda olmaması gereken bir olaydan bahsederken geçtiğimiz aylarda Avrupa’nın göbeğinde daha 3 buçuk ay öncesine kadar turistik gezilerin yapıldığı Ukrayna’ya Rusya tarafından operasyon gerçekleştiriliyor" diyen Coşkun Aral, şöyle devam etti:

"Bir sabah kalktığımızda hepimiz mülteci olabiliriz. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘Ulusal kurtuluş hakkını koruyanlar arasındaki direnişin dışında savaş bir cinayettir.”

Lübnan İç Savaşı sırasında gazetecilik yapan Coşkun Aral (solda), vurulan bir sivili kurtarmaya çalışırken

ALAN BEBEĞİ HATIRLATTI

Ailesiyle birlikte Avrupa'ya kaçmaya çalışırken boğulan ve cesedi Bodrum'a vuran 3 yaşındaki Alan Kurdi'yi hatırlatan Coşkun Aral, şu ifadeleri kullandı:

“Suriye savaşı denildiğinde bir taraftan Alan bebek gibi çocukluğunu yaşayamayan, ailesiyle beraber yeni bir hayat aramaya çıkarken kumsala vuran çocuk cesetleri, diğer taraftan kendi ülkesinde kaldığında başı gövdesinden ayrılmış ya da yakılmış insan bedenleri akla geliyor.

Modern iletişim araçlarını kullanılarak yapmış olduğu insan beyninin derinliklerine kazınan olaylar bize savaşın ne kadar korkunç olduğunu söylüyor.”

"İŞİMİZİ YAPMAYA DEVAM EDERKEN BİR TARAFTAN..."

Fotoğrafçı Tayfun Karabağ ise, “2011’den bu yana Coşkun Aral’la birlikte çalışıyorum. 2011’de başlayan bu mülteci akını bizi sürece tanıklık etmeye itti. Suriye’deki savaş başladığında işimizi yapmaya devam ederken bir taraftan bombaların patlaması bir taraftan insanların ölmesi ve bunlar devam ederken insan trajedilerine tanık oluyordu” diye konuştu.

GAÜN Cenani Konağı Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik, Türkiye, Yunanistan, Almanya ve İspanya’daki dört farklı mülteci bireyin yaşadıklarının anlatıldığı ve Coşkun Aral’ın yapımcısı olduğu “Hayat Yeniden” belgeselin gösterimiyle sona erdi.

Kaynak: İHA, KARAR

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri