Proje, su tasarrufu sağlayarak, arazi ihtiyacı olmayan ve maliyet giderlerini fazlasıyla düşüren bir sistem olacak. Projenin AR-GE Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütüldüğü ve Bayındır Barajı'nın model uygulama alanı olarak belirlendiği belirtildi.
Bu projeyle ASKİ'nin elektrik ihtiyacının bir bölümünü yüzer GES Sistemi karşılayacak. Bayındır Barajı üzerinde 990 kWp fotovoltaik panel kapasitesi bulunan on grid yüzer uygulamalı GES kurulumunun Aralık 2023 tarihinde tamamlanması planlanıyor. Türkiye'de ilk olacak sistem ülkemizdeki toplam kurulu güç verilerine göre de fazlasıyla önemli bir adım olacak.
MALİYETİ FAZLASIYLA DÜŞÜRÜYOR
Projenin detaylarıyla ilgili bilgi veren Akçay, şunları söyledi:
“Verilere göre Temmuz 2023’te Türkiye’deki toplam kurulu gücümüzün yaklaşık yüzde 9,9 kısmı güneş enerji santrallerinden sağlanmıştır. Göller, arıtma tesisleri ve sulama havuzlarında kurulabildiği için araziye ihtiyaç duymayan ve bu sayede maliyet giderlerini oldukça düşüren Yüzer GES Uygulaması ise standart bir güneş projesine göre yılda yüzde 15 elektrik verimini artırıyor. Ayrıca sistem havzada biriktirilen su yüzeyinin güneş ile direkt temasını kestiği için kurulu olduğu alanda buharlaşmayı yüzde 55
azaltarak su tasarrufu da sağlıyor."
TÜRKİYE İÇİN BİR İLK
Dünya genelinde Çin, Japonya, ABD, İngiltere, Hollanda, Almanya, Güney Kore ile Fransa gibi ülkeler yüzer GES kurulumuna önem veriyor. İlk Yüzer GES 2006'da ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bir üzüm bağına kuruldu. Bu sayede güneş santrali yapılması amaçlanan bölgede üzüm ekimi yapılarak yılda 150.000 dolar kazanç sağlandı.
2011 yılında yaşanan Fukuşima Nükleer Santral kazası sonrasında Japonya Yüzer GES kurulumuna teşvik etti. Türkiye'de ise bu sistem denemeleri 2017 yılında birçok belediye tarafından denendi ancak santral kar ve rüzgar yüklerinin etkin şekilde hesaplanmamasından dolayı kullanılamadı. Bu yüzden ASKİ tarafından yapılacak olan bu proje, Türkiye'de ilk olacak.