Hayvancılıkta kuraklık endişesi: Sorunu çözmekten uzak yetkililer 'hayvancılığı bırakın' dedi

Günden güne büyüyen kuraklık tehlikesi hayvancılıkla ilgilenen çiftçilerin endişelerini artırdı. Eskişehir'in Kırka bölgesinde küçükbaş hayvancılıkla ilgilenen 'Çelik Çiftlik', su bulamadığı için hayvancılığı bırakma noktasına geldi. Yetkililerden su sorununu çözmesini isteyen ancak 'hayvancılığı bırakın' cevabı ile yüzlerce hayvanı ölüme terk edilen çiftlik sahibi Kadir Çelik, KARAR'a konuştu.

MERVE ŞİŞMAN I KARAR

Üçer aylık dönemler halinde elde edilen meteorolojik kuraklık analizlerine göre, 'olağanüstü kuraklık' şeklinde tanımlanan ileri düzey kuraklığın etkisini gösterdiği iller arasında; Yalova ve Kocaeli kıyıları, Düzce, Bilecik ve Eskişehir'in çevreleri yer aldı. Kuraklığın etkisiyle hayvancılığın geçim kaynağı olduğu bölgelerde su sorunu ortaya çıkmaya başladı.

Çoğunlukla küçükbaş hayvancılık faaliyetleri yapılan Eskişehir'in Kırka bölgesinde çiftçilik işiyle ilgilenen Kadir Çelik ise hayvanları için su bulmakta zorlandığını belirtti. Yetkililerden su sorunuyla ilgili yardım isteyen Çelik Çiftlik sahibi Kadir Çelik'e, sorunu çözmek yerine 'hayvancılığı bırakın' cevabı verildi. KARAR'a konuşan Seyitgazi İlçe Belediye Başkanı Uğur Tepe ise çiftlik sahiplerinin yaşadığı su sorunuyla ilgili "O bölge bize ait değil, farklı kurumlar devreye giriyor" cevabını verdi.

Bölgede yaşanan kuraklık sebebiyle Kadir Çelik bulabildikleri suyun parazitli olduğunu dile getirdi. Oluşan göletler ve oyuklarda kirli suyun meydana geldiğini, meralarda (otluk arazi) suyun kuruduğu görüldü. Kadir Çelik, gebe hayvanlarının temiz su içemediğinden dolayı düşük yaptığını dile getirdi.

'OTLUK ARAZİDE ÇEŞME KURUDU'

Çelik Çiftlik sahibi yaşadığı durumu ise sosyal medya hesabından paylaştı. 3 milyon kişiye ulaşan paylaşımında, "Sürümün tamamını satıyorum.. Almak isteyenler mesaj atabilir.. 230 koyun.. Cins: Anadolu Merinos Yer: Eskişehir Seyitgazi Sebebi: Merada Çeşme kurudu. Belediye kaymakam tarım ilçe ve diğer kurumların hiçbirisinin umurunda olmadı. Hatta hayvancılığı bırakın bile dediler.." ifadesine yer verdi.

'BİZİMLE ALAKALI BİR DURUM DEĞİL'

KARAR'a konuşan Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, bu sene kış ayında beklenen yağış olmadığı için bazı bölgelerde kuraklık yaşandığını belirterek, yer altı sularının azaldığını ve sularda çekilme yaşandığı kaydetti. İlçenin farklı bölgelerinde çalışma yaptıklarını belirten Tepe, "O bölgede suyun olmaması bizimle alakalı bir durum değil. Farklı kurumlar devreye giriyor. Yağışların azalması, Eti Maden su kullanımı, yeraltı su kaynaklarının azalması neticesinde su çıkışı olmamaktadır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile görüşmeler yaptık" dedi.


Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe

'SONDAJ ÇALIŞMALARI MALİYETLİ'

Farklı ilçelerin çeşme hatlarında hayvancılık faaliyetleri için 'iyileştirme' yaptıklarını belirten Tepe, "Başka bölgelerde, Akpınar mevkisinde yapmış olduğumuz temizlik ve drenaj çalışmalarından sonra köy çeşmelerine giden su hatlarının belli bölgelerinde yenilemeler yaptık. Sondaj çalışmaları maliyetli. Bu bölgeye ait iyileştirme çalışmalarımız sürecek" şeklinde konuştu.

'YAĞIŞLAR YETERLİ OLMADIĞI İÇİN...'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık ve hayvancılık faaliyetleri üzerine çiftçiler ile birebir görüşme yaptı. Kuraklık ve tarım arazilerinin yanında hayvancılık yapanlar özellikle meradan yararlanan besiciler için sorun yarattığını dile getiren Gürer ise farklı illerin yer altı sularının çekilme yaşadığını söyledi.

'Bazı illerde sulama göletleri yanında, hayvan sulama, gölet ve göller sular düştü' şeklinde KARAR'a konuşan Gürer, "Özellikle göllerde sular çekilmesi yanında su kirlenmeleri de sıkıntılar oluşturuyor. Meralarda yağışlar yeterli olmadığı için otlarda yeterli ölçüde çıkması da olası değil. Genelde yaşanan su sorunu içme suyu, sulama suyu ve hayvan sulama suyunda, sorunlar oluşturuyor" dedi.


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

'ACİL EYLEM PLANI SAĞLANMALI'

Çeşmeler, göller kuruması karşısında yer altı sularına yönelişin artığını söyleyen CHP'li Gürer, çiftlik sahibinin olduğu bölgede suların çekildiğini belirtti. Gürer, iklim krizinin oluşturduğu sorunlara dikkat çekti ve su planlamasının bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti:

"Akdeniz, Karadeniz akan sular yönleri Anadolu’ya döndürülmelidir. Denizlere akan yüzey suları için acil eylem planı sağlanmalıdır. 1989 yılında Fırat Karacasu kolunu Kızılırmak üzeri Anadolu illerine taşımayı planlayan DSİ, o yıllarda planladıkları bugüne kadar gerçekleşse, bu sorunlar bu duruma ermezdi. Küresel iklim değişikliği ile kuraklık ve ani hava değişimi ile oluşacak sorunlara lafta değil gerçekte çözüm sağlanmadıkça sorunlar artacaktır."

Öte yandan CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü ile, "Çiftlik sahipleri ile görüştük, çiftliklerini ziyaret edeceğiz. Konuyla alakalı bilgimiz var. Konunun takipçisi olarak yaşanan su sorunuyla ilgili çalışma yürüteceğiz" dedi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Gıda ürünlerinde büyük indirim! Stoklarla sınırlı, çabuk davranan ucuza alır! Peynirden makarnaya, nohuttan salçaya...
GSS tutarlarıyla ilgili flaş karar! Yüzde 100 artırıldı: Hastaneye gidecekler dikkat!
İhtiyaç sahiplerine tıkır tıkır yardım ödenecek! Bir yılda 10 bin 415 TL alabilirsiniz: Başvuru detaylarına hemen bakın!

Güncel Haberleri