CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Altılı masanın tam mutabakatla açıkladığı güçlendirilmiş parlamenter sistemi öngören teklifi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 'Yapılan tüm araştırmalara göre muhalefet partileri ile Cumhur İttifakı arasında yüzde 60’a yüzde 40’lık bir denge oluşmuş durumda' diyen Gürsel, "Bu fark bazen 58 - 42 oluyor bazen 63 - 37 aralığına çıkıyor ama şu ana kadar bu farkı değiştiren bir olay yaşanmadı. Altılı masa anayasa teklifini açıkladıktan sonra iktidar kanadı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemin’de revizyon yapılabileceğini dillendiriyor. Bunun sebebi yandaş medyanın ‘vatandaş anayasa ile ilgilenmiyor’ söylemine karşın toplumdaki olumlu yaklaşımı görmüş olmaları" ifadelerini kullandı.
REFAH OLMAYACAĞINI ANLATACAĞIZ
Ekonomi ile adalet arasındaki dengeye değinen CHP'li Tekin, "Revizyon diyorlar, bugüne kadar neredelermiş. Ülke ekonomisinin, kamu düzenin içinden çıkılmaz bir hale gelmesini neden beklemişler. Öte yandan zaten arızalı olan bir yapıyı değiştirerek düzeltemezsiniz. Konu çok daha köklü o nedenle altılı masanın ortaya koyduğu bu anayasanın tam mutabakatla ortaya çıkması iktidarı tedirgin etti. Bu uzlaşıyı tüm toplum tabanına anlatacağız. Tüm partiler örgütlerini harekete geçirecek. En önemlisi altı parti Türkiye genelinde kapı kapı gezip anayasa ve iş, aş, ekmek ilişkisini anlatacak. Bu düzen değişmeden ekmeğe muhtaç oluruz. Hukukun işlemediği yerde yolsuza hesap sorulmadığı bir yerde refah olmayacağını anlatacağız" dedi.
Ekonomiyi de eleştiren Tekin şöyle devam etti:
Açlık sınırı 7 bin 786 lirayı aştı, yoksulluk sınırı 25 bin 365 lira. Neredeyse çalışan nüfusun yarısının asgari ücretle çalışıyor. Böyle bir ortamda ben bilirim, ben yaptım oldu gibi yaklaşımlara neden olan mevcut sistemin deva olması mümkün değil. Sorunu yaratanlar sorunu çözemez. AKP’nin önceliği daha önce AKP’ye oy veren artık başka partileri tercih eden veya oy kullanmama kararı alan seçmeni yeniden ikna etmek. Millet İttifakı ise hem kendi seçmeninin beklentilerini yansıtan, hem Cumhur İttifakı’ndan kopan seçmeni kazanacak, 83 milyona umut verecek adımlar atmayı planlıyor.
84 maddelik Anayasa teklifi mevcut Anayasa’yı rehabilite eden, Türkiye’yi yeniden güçlendirilmiş parlamenter sistem ve demokrasi patikasına sokan, işleyemez hale gelmiş tek adama bağımlı düzeni çoğulcu, katılımcı, şeffaf bir anlayışla yenileyen, Türkiye’yi bir kez daha hukuk devletine kavuşturacak önemli bir tekliftir.
Teklifin önemine işaret eden Tekin, "Teklif elbette kamuoyuna açık. Toplumun katkısını bekliyoruz. Çoğulcu, ortak akla inanan 6 parti sivil toplum, kanaat önderleri ve milletimizin de katılımıyla seçimden sonra Anayasa değişikliğini hayata geçirecek. Hedefimiz daha özgür, daha adil, insanların haklarını koruyan, tüm insanlara saygı duyan, bir avuç insana değil tüm vatandaşlara hizmet eden bir sistem kurmak. Türkiye baskı rejimlerinden çok çekti. Özgürlük ve adalet olmazsa ekmek de olmaz. Baskının ve zorbalığın olduğu yerde sefalet vardır. Bu rejim baskı üretiyor, zorbalık üretiyor, yolsuzluk ve yoksulluk üretiyor. Biz yolsuzluğu ve yoksulluğu yok etmek, herkesin gurur duyacağı, barış ve huzur içinde bir Türkiye istiyoruz." dedi.