Kapasite sadece yüzde 10'una yetiyor: 100 öğrenciden 90'ına yurt yok

Kronikleşen yurt sorunu bu yıl üniversite girişinde barajın kaldırılmasıyla daha da vahim hale geldi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre KYK yurtlarının kapasitesi 800'binin biraz üzerinde. Buna karşın 8 milyon 297 bin üniversiteli var. Duruma dikkat çeken CHP'li Başarır “Yurt kapasitesi ancak ve ancak öğrencilerin yüzde 10’unu karşılayacak seviyede” dedi

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, 2022-2023 Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurt başvurularının başladığını duyurdu. Kasapoğlu, üniversite öğrencilerinin yurt ihtiyacının karşılanması ile ilgili olarak "Bugün itibariyle yurt kapasitemiz 800 binin üzerine çıktı. Bu Cumhuriyet tarihinin en yüksek kapasitesi. Resmi olarak yurt ücretlerini Eylül ayı içerisinde inşallah belirleyeceğiz ve açıklayacağız" dedi.

Ancak Türkiye'deki üniversite öğrenci sayısı, 2020-2021 eğitim öğretim yılında 8 milyon 240 bin 997 iken bu rakam yeni akademik yılda 8 milyon 296 bin 959'a yükseldi. Öğrencilerden 7 milyon 616 bin 360'ı devlet, 680 bin 599'u vakıf üniversiteleri ve vakıf meslek yüksekokullarında öğrenimine devam ediyor.

'169 YURT KULLANIMA ELVERİŞSİZ'

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır yaşanan çıkmaz duruma dikkat çekti. Başarır, öğrenci yurtlarının kapasiteleri ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından vakıflara tahsis edilen yurtlarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak işletilen toplamda kaç adet yurt olduğunu CİMER üzerinden soran CHP’li Başarır, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bize verilen cevaba göre Türkiye genelinde 346 kız, 229 erkek ve 202 ayrı toplam 777 yurt bulunuyormuş. Ancak 2020 Sayıştay raporunda 781 adet yurt bulunduğu ifade edilmiş ve Sayıştay bu 781 yurttan 169 yurdun kullanıma elverişsiz olduğunu belirtmiş.

'BIRAKIN YAPMAYI KAPATMIŞLAR'

Görünen o ki bir senede bırakın yeni yurtları yapmayı yurtların kapatıldığını öğreniyoruz. Sayıştay’ın söylemine göre 169 yurdun da kullanıma elverişsiz olduğu saptandıysa şu anda kullanıma elverişli 608 adet yurt bulunmaktadır. Sayıştay raporuna göre 2021’de 698 bin 298 kişilik yatak kapasitesi bulunuyordu ancak sayın bakan bu sene yurt kapasitesinin 800 bini geçtiğini ifade etmiş. Bu demek oluyor ki yeni yurtlar yerine öğrencilerin yaşam alanları daraltılıyor.

YÖK verilerine göre ve bu sene tercih veren öğrencilere göre ise toplamda 8 milyondan fazla öğrenci var. Sadece 2022 yılında ÖSYM tarafından açıklanan verilere göre 1 milyon 5 bin 490 aday üniversiteye yerleşti. Yani yurt kapasitesi ancak ve ancak öğrencilerin yüzde 10’unu karşılayacak seviyede. AKP iktidarının öğrenciye verdiği değer işte bu.”

HANGİ VAKIFLARA KAÇ YURT VERİLDİ?

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın hangi vakıflara yurt tahsis ettiğini açıklamadığını ifade eden CHP’li Başarır, şöyle devam etti:

“Matematik yalan söylemez. Ne yazık ki üniversitede bulunan öğrencilerimizin yüzde 10’u devletimizin yurtlarından faydalanabilecek. Bu durumda öğrenciler ne yapacak? Vakıflara, cemaatlere ve tarikatlara tahsis edilen yurtlara mahkûm edilmiş olacak. Sayın bakana her yerden sordum ama cevaplamadı. Şimdi bir de buradan soruyorum. Bakanlık tarafından hangi vakıflara kaç adet yurt tahsis edilmiştir? Beşli çeteleri yolsuz ihalelerle zengin ederken öğrencileri ne olduğu belli olmayan vakıflara, tarikatlara mecbur bırakıyorsunuz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Yurtlardaki fahiş ücretlere Sayıştay da isyan etti
YDS başvurusu ne zaman ve nasıl yapılır? YDS başvuru ücreti ne kadar 2022?
KYK yurt başvuruları başladı

Güncel Haberleri