Leylekler erken göç etti: Bu kış 'aşırı sert' geçecek

OMÜ ile AKÜ'den iki akademisyenin yaptığı araştırmaya göre, leyleklerin göç zamanları ile ilgili uzun zamandır devam eden bir araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, leyleklerin erken göç etmesi kışın daha sert geçeceğinin habercisi oluyor. Araştırmacılar, iklimin insan yaşamını doğrudan ve dolaylı yoldan etkilediğini belirtti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden (AKÜ) iki akademisyenin yaptığı araştırmaya göre, leyleklerin göç zamanları ile ilgili uzun zamandır devam eden bir araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, leyleklerin genellikle Türkiye'den Afrika'ya 26 Ağustos-3 Eylül döneminde göç ettikleri belirtiliyor. Ancak bazı yıllar leylekler bu tarihten 10 ila 12 gün daha erken göç ediyorlar.

1979-2012 yıllarını kapsayan çalışmada, 1984, 2005, 2010 ve 2011 yıllarını referans alarak bu tarihlerle ilgili bir analiz gerçekleştirildi ve bu tarihlerde leyleklerin normal geri dönüş tarihleri olan 26 Ağustos'tan önce yani yaklaşık olarak 12-13 Ağustos'ta döndükleri görüldü. Bu tarihlerden sonraki kış, aşırı derecede sert, kar yağışlı ve soğuk geçiyor. 2005, 2011 ve özellikle 1985 kışlarında yapılan gözlemler, bu kışların ülkemizin yaşamış olduğu en sert, aynı zamanda kar yağışının en fazla olduğu kışlar olarak karşımıza çıktı.

"YÜZDE 90'IN ÜZERİNDE BİR DOĞRULUK ORANI VAR"

Özellikle 2021 yılının yazında leyleklerin erken bir şekilde Afrika'ya döndüklerini tespit eden araştırmacılar, devam eden yılın kışında da çok sert bir kış yaşandığını belirtti. Bu yıl da leylekler erken göç etti ve yapılan analizlerde yüzde 90'ın üzerinde bir doğruluk oranı elde edildi. Bu doğruluk oranına baktıklarında ise bilimsel bir geçerliliği olduğunu belirtiliyor. Bu yıl yaklaşık on gün leylekler erken göç etti ve araştırmacılar, bu durumun kışın daha sert geçeceğine işaret ettiğini düşünüyorlar.

LEYLEKLER 10 İLA 12 GÜN DAHA ERKEN GÖÇ ETTİ

OMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, yaptığı açıklamada, leyleklerin göç zamanları ile ilgili uzun zamandır devam eden bir araştırma yaptıklarını ve bu çalışmayı 2012'de devralarak 11 yıldır leyleklerin göç tarihlerini yakından takip ettiklerini söyledi. Bahadır, leyleklerin genellikle Türkiye'den Afrika'ya 26 Ağustos-3 Eylül döneminde göç ettiklerini belirterek, bazı yıllar leyleklerin bu tarihten 10 ila 12 gün daha erken göç ettiğini söyledi.

"KIŞ, AŞIRI DERECEDE SERT, KAR YAĞIŞLI VE SOĞUK GEÇİYOR"

Bahadır, "1979-2012 yıllarını kapsayan çalışmada, 1984, 2005, 2010 ve 2011 yıllarını referans alarak bu tarihlerle ilgili bir analiz gerçekleştirdik ve bu tarihlerde leyleklerin normal geri dönüş tarihleri olan 26 Ağustos'tan önce yani yaklaşık olarak 12-13 Ağustos'ta döndüklerini gördük. Bu tarihlerden sonraki kış, aşırı derecede sert, kar yağışlı ve soğuk geçiyor. Bunu biz 2005, 2011 ve özellikle 1985 kışlarında teyit ettik. Bu kışlar ülkemizin yaşamış olduğu en sert, aynı zamanda kar yağışının en fazla olduğu kışlar olarak karşımıza çıktı" dedi.

"KIŞIN SERT GEÇME İHTİMALİ OLDUKÇA YÜKSEK"

Özellikle 2021 yılının yazında leyleklerin erken bir şekilde Afrika'ya döndüklerini tespit eden araştırmacılar, devam eden yılın kışında da çok sert bir kış yaşandığını belirtti. Bahadır, "Hatırlarsanız Samsun özellikle ciddi anlamda bir kar almıştı. Bu yıl da leylekler erken göç etti. Biz bunu analizlere tabi tuttuk. Yüzde 90'ın üzerinde bir doğruluk oranı var. Bu doğruluk oranına baktığımızda ise bilimsel bir geçerliliği olduğunu bize gösteriyor. Yine bu yıl yaklaşık on gün leylekler erken göç etti. Peki bu sene ne bekliyoruz? Öngörümüz ne? Bu öngörü illa tutacak diye bir şey yoktur ama bu sene kışın sert geçme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Bahadır, Anadolu'da insanların iklime dair gözlem yaptığına ve bunu da takvimlendirdiğine işaret ederek açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı:

"Mesela hepimizin bildiği bir kavram 'kocakarı soğukları' var. 'Ayva çiçek açtı yaz mı gelecek' şarkılarımıza, türkülerimize konu olmuştur. Ayvanın çiçek açmasının esprisi burada, ayva sıcaklığı tam hissettiği zaman çiçek açar. Yani aslında son çiçek açan meyvelerden birisidir. Artık bu yazın bize geldiğini teyit eder. Bunları hep halkımız gözlemlemiştir. Bizim yaptığımız çalışma da gözleme dayalı bir çalışma. Bozyurt hocam ile birlikte leyleklerin göç etme zamanlarını gözlemleyerek bu çalışmayı yaptık ve bunu sürdüreceğiz.

İklimin her şeyi, insanın yaşamını doğrudan ve dolaylı yoldan etkilemektedir. Mesela aşırı kar yağışı aynı zamanda bir berekettir. Karın çok yağması bir bereket ama sosyal yaşamı da etkileyen bir olumsuzluktur. Onun için önleminizi alırsanız, tedbirlerinizi alırsanız, olumsuzluğu az yaşarsınız. Biz olaya coğrafi açıdan bakıyoruz. Biz hayvan gözlemcisi değiliz ama bunu disiplinler arası bir araya gelerek yapabilirsek çok daha farklı sonuçlar, çok daha güzel projeler ortaya çıkabileceğine de inanıyoruz."

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri