2023 milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanan AK Parti, büyük bir vergi affı getirmeye hazırlanıyor. Seçim yatırımı olacak vergi affıyla 1 Aralık 2022'ye kadar devlete olan borçlar yapılandırılacak.
2023 VERGİ AFFI HANGİ CEZALARI KAPSAYACAK?
Uzun vadede ödeme imkanı sağlanırken, ödenecek tutar da düşecek. Vatandaş borcundan kurtulurken, hacizler kalkacak, icra takipleri duracak.
Dev barış ile vergi ve prim borçları, adli ve idari cezalar için yapılandırma imkanı sunulacak. Motorlu taşıtlar vergisi ve trafik, otoyol, köprü kaçak geçiş cezaları da kapsamda olacak.
Belediyelere olan su, emlak vergisi gibi borçlar da yapılandırılabilecek. Şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı imkanı sağlanacak.
2023 VERGİ AFFI ÇIKACAK MI?
Takvim'de yer alan habere göre, anapara borcuna eklenen faiz ve gecikme faizi silinecek, bunun yerine Yİ-ÜFE üzerinden bir güncelleme yapılacak.
Böylece borçta önemli bir düşüş yaşanacak. Önceki yapılandırmalarda olduğu gibi peşin ve taksitli ödeme imkanı getirilecek.
Bir öncekiyle aynı oran belirlenirse, peşin ödeme halinde Yİ-ÜFE tutarının da yüzde 90'a kadarının silinmesi söz konusu olacak.
Böylece neredeyse anaparanın biraz üstünde ödemeyle borçları kapatmak mümkün olacak.
2023 VERGİ AFFI NE ZAMAN GELECEK?
Hem Hazine ve Maliye Bakanlığı, hem de Çalışma Bakanlığı paket ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor.
Yapılandırma paketinin pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Bakanlar Toplantısı'nda değerlendirilmesi bekleniyor.
Paketin detaylarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşılması, ardından Meclis'e sunulması bekleniyor.
Vergi affının şubat ayında çıkması bekleniyor.
* MTV dahil vergi borçları
* Sigorta primleri
* İdari para cezaları
* Trafik cezaları
* Otoyol ve köprülerden kaçak geçiş cezaları
* Askerlik cezaları
* Nüfus cezaları
* Gümrük cezaları
* Belediyelere olan emlak vergisi, su borçları
* Genel Sağlık Sigortası primleri
EYT'LİLERE SAĞLANACAK 5 KOLAYLIK
Yapılandırma paketiyle çok sayıda EYT'liye emeklilik yolu da açılacak. Paket ile EYT'lilere sağlanması beklenen 5 kolaylık şöyle:
1) YAPILANDIRMA: BAĞ-KUR prim borcu olduğu için emekli olamayanlar, bunları yapılandırmayla kolayca ödeyebilecek. Böylece EYT kapsamında olanlara borcu kapatır kapatmaz emeklilik yolu açılacak.
2) KREDİ KOLAYLIĞI: Daha önceki yapılandırmalar çıktığında nakit sıkıntısı olanlar için kamu bankaları kredi kolaylığı sağlamıştı. Bu yönde de bir imkan bekleniyor. Bu krediyle yapılandırma avantajı kapsamında borcun kapatılması, geri ödemenin de emekli aylığıyla aydan aya yapılması söz konusu olabilecek. Ayrıca doğum ve askerlik borçlanması yaparak emekli olabileceklere de finansman sağlanması gündemde.
3) BORCU SİLDİRME İMKANI: Yapılandırma yasasıyla beklenen bir imkan da belirlenen sürede ödenmeyen BAĞ-KUR prim borçlarının silinerek, bu sürelere ait hizmet sürelerinin dondurulması. Önceki yapılandırmalardaki imkan sağlanırsa emeklilik için prim borcunun olduğu sürelere ihtiyacı bulunmayanlar, bu imkandan yararlanacak. EYT'liler borcu silinip hizmet süreleri dondurulduğunda diğer primleri yetiyorsa emeklilik başvurusu yapabilecek.
4) 5000 GÜNLE EMEKLİLİK: Borçların silinmesi imkanı gelirse, bazı EYT'lilere SSK'dan emeklilik yolu da açılacak. Öyle ki; bazı kişiler son 7 yılda Bağ-Kur hizmet süreleri SSK sürelerinden daha fazla olduğundan emeklilik için Bağ-Kur prim şartlarına tabi bulunuyor. Prim borcunu silecek düzenlemeyle bazı kişiler SSK emeklilik koşullarına tabi olabilecek. Bu durumda da 5000 gün prim yetecek.
5) HESAPLI İHYA: Yine beklenen bir imkan da ihya kolaylığı olacak. Geçmişte prim borcu nedeniyle dondurulan hizmet süreleri olanlar bu günlerinin tamamını ihya talebinde bulunulan tarihteki asgari ücret üzerinden canlandırılabiliyor.
Eğer geçmiş yapılandırma yasalarındaki gibi bir imkan sağlanırsa, ihya edilecek primlerde borçlu olunan tarihteki tutarlar baz alınacak ve sadece enflasyon farkı ile güncelleme yapılacak.