SELÇUK ACAR | KARAR
Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) beklenen yeni iklim değişikliği raporu ‘İnsanlık için kırmızı kod’ uyarısıyla açıklandı. Yeni raporda iklim değişikliğine dikkat çekerek, bu iklim krizinin "yaygınlaştığı, hızlandığı ve yoğunlaştığı" uyarısında bulundu.
IPCC’nin iklim değişikliği konusundaki Altıncı Değerlendirme raporunun ilk bölümü bugün yayımlandı.
195 IPCC üyesi ülke tarafından cuma günü onaylanan raporun son bulguları, iklim değişikliğinin fiziksel bilim temeli ile ilgileniyor ve insanların gezegeni nasıl değiştirdiğini özetliyor. “İnsan etkisinin atmosferi, okyanusu ve toprağı ısıttığının açık olduğunu” ortaya koyan raporda iklim bilimciler, iklim değişikliklerinin önümüzdeki yıllarda tüm bölgelerde artacağı öngörüsünde bulunurken, derinleşen iklim acil durumu hakkında şimdiye kadarki en sert uyarılarını yaptılar.
İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının 1850-1900’dan bu yana kabaca 1,1 santigrat derecelik ısınmadan sorumlu olduğu belirtilen raporda önümüzdeki 20 yıl içinde ortalama küresel sıcaklığın 1,5 santigrat dereceye ulaşacağı veya bunu da aşacağı öngörüsünde bulunuluyor.
Raporda, karbon emisyonlarının ve diğer sera gazlarının “güçlü ve sürekli” azaltılmasının iklim değişikliğini sınırlayacağı ifadesinin yanında iyileştirilmiş hava kalitesi gibi faydaların hızla elde edileceği, ancak küresel sıcaklıkların istikrar kazanmasının 20 ila 30 yıl sürebileceği belirtiliyor.
"İNSANLIK İÇİN KIRMIZI KOD"
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, raporla ilgili açıklamasında “Bugünün IPCC Çalışma Grubu 1 Raporu insanlık için kırmızı bir koddur” diyerek dünyayı uyardı.
Guterres açıklamasında şunları kaydetti:
“Bugünün IPCC Çalışma Grubu 1 Raporu, İnsanlık için kırmızı bir koddur. Alarm zilleri kulakları sağır ediyor ve kanıtlar reddedilemez: fosil yakıtların yakılmasından ve ormanların yok edilmesinden kaynaklanan sera gazı emisyonları gezegenimizi boğuyor ve milyarlarca insanı acil riske atıyor. Küresel ısınma, birçok değişikliğin geri döndürülemez hale gelmesiyle, Dünya üzerindeki her bölgeyi etkiliyor.”
IPCC Çalışma Grubu 1 Eş Başkanı Valérie Masson-Delmotte ise raporla ilgili “On yıllardır Dünya’nın ikliminin değiştiği ve iklim sistemi üzerindeki insan etkisinin tartışmasız olduğu açıktı.” değerlendirmesinde bulundu.
IPCC’nin son raporu, dünya liderlerine kasım ayı başlarında COP26 olarak bilinen BM iklim görüşmeleri öncesinde rehber niteliğinde önemli bir bilimsel girdi niteliğiyle, gelecek 10 yılın iklim eylemi açısından belirleyici özelliğe sahip.