Ekonomik nedenlerden dolayı barınma sorunu yaşayan öğrenciler, geçtiğimiz günlerde 'barınamıyoruz' diyerek birçok noktada eylem başlatmışlardı. Dün akşam barınma sorunu yaşayan ve parklarda sabahlayan öğrencilere polis müdahale etti ve çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Tunceli'de ise Kız Öğrenci Yurdu’nda ‘yer yok gerekçesi’ ile öğrenciler yurttan çıkarıldı.
Sosyal medyada "Yurtsuzlar" adlı hesaptan yapılan paylaşıma göre, 8 gündür Kadıköy'deki Moda Parkı'nda sabahlayan gençlerin nöbetine müdahale eden polisin 50'ye yakın üniversite öğrencisini gözaltına alındığı bildirildi.
İzmir'de de polis öğrencilerin “barınamıyoruz” nöbetine müdahalede bulundu. Polisin, yaklaşık 30 kişiyi gözaltına aldığı açıklandı.
Arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen öğrencilerle polis amiri arasında da “hukuk” tartışması yaşandı. Gençler, “Burada oturmanız yasak” diyen amirden nöbetin engellenmesi ve gözaltıların hukuki gerekçesini açıklamasını istedi. Amir ise "Şimdi bunları boş verin, dağılmanız gerekiyor, 5 dakikanız var" dedi.
İSTANBUL'DA 28 ÖĞRENCİ SERBEST BIRAKILDI
İstanbul Valiliği’nin açıklamasında, “Kadıköy ilçemiz Moda-2 Parkı’nda dün akşam saat 21.30 sıralarında KYK Yurtlarını protesto etmek amacıyla toplanan, slogan atmak ve pankart açmak suretiyle gösteri yapan (36) kişiye, güvenlik güçlerimizce yasal olmayan eylemin sonlandırılması için uyarılarda bulunulmuştur.
Gösteri yapan şahısların bu uyarılara riayet etmemesi nedeniyle (17) kadın, (11) erkek olmak üzere toplam (28) şahıs yakalanmıştır.
Doktor raporları alınarak adli işlemleri tamamlanan şahıslar Cumhuriyet Savcısı talimatıyla serbest bırakılmışlardır” ifadeleri yer aldı.
İzmir'de gece gözaltına alınan 33 arkadaşımız kontrollerin ardından serbest bırakıldı.
ÖĞRENCİLER NE İSTİYOR?
Barınamıyoruz Hareketi'ne ait sosyal medya hesabından 20 Eylül'de yapılan paylaşımda KYK yurtlarının kapasitesinin yetersizliği, özel yurtların ücretlerinin yüksekliği ve artan kiralar nedeniyle iki yıl sonra kampüse dönen üniversite öğrencilerinin çoğunun evsiz kaldığı belirtilmiş ve şu ifadeler kullanılmıştı:
"Biz burssuz, yurtsuz, evsiz bırakılan üniversite öğrencileriyiz. Eğer insani koşullarda yaşayabileceğimiz bir mekana sahip olabilme imkanlarımızın tamamı elimizden alındıysa bu imkanları biz yaratacağız.
“Türkiye genelindeki yüzde 70 ile yüzde 290 arasında değişen kira artışları sebebiyle evsiz kaldık. Patronlara teşvik, şirketlere vergi affı yerine; burs miktarının ve yurt kapasitelerinin arttırılması, kira fiyatlarının denetlenmesi ve öğrenci evlerine maddi destek sağlanması ile bu sorunun büyük oranda çözüleceğini biliyoruz.”
Türkiye'de bu sene 815 bin 365 öğrenci üniversiteye yerleşti. Üniversitede eğitim gören öğrencilerle birlikte milyonlarca öğrencinin barınma ihtiyacı bulunuyor.
ERDOĞAN "ÖĞRENCİLER İLE ALAKASI YOK" DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala yurt veya ev bulamayan öğrencilerin başlattığı "Barınamayanlar" eylemine ilişkin şunları söylemişti:
"Türkiye, dünyanın en fazla sayıda kamu yüksek öğrenim öğrenci yurduna ve yatağına sahip ülkesidir. Bunun altını çizerek özellikle vurgulamak istiyorum, son zamanlarda bazı park, bahçe, buralardaki bankların üzerinde yatanlar, açık ve net söylüyorum, bunların bir kısmının öğrencilikle alakası yok. Sözde öğrenciler, aynen Gezi Parkı olayı neyse, bunun bir başka versiyonudur."