Ülke genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarını kontrol altına almak için uygulanan kısıtlamalar, 1 Haziran itibarıyla esnetildi, 'kademeli normalleşme' sürecinin ikinci etabına geçildi.
Buna göre, pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri 22.00-05.00 saatlerinde; pazar günleri ise cumartesi günü saat 22.00'den başlayıp pazar gününün tamamını kapsayacak ve pazartesi günü saat 05.00'te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.
'ÖNLEMLERİ GEVŞETMEYİN' UYARISI
Bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise ‘kademeli normalleşme’ ile ilgili uyarı yaparak, aşılama oranın düşük olduğuna dikkat çekti. Mart ayındaki açılmayı hatırlatan Yavuz, “Bireysel önlemlerinizi gevşetmeyin” dedi.
Şimşek Twitter’da şu ifadeleri kullandı:
“Mevcut durumumuz 1 Mart 2021’le çok benzerlik gösteriyor, benzer vaka sayısı, benzer bulaşıcı varyantların varlığı, benzer aşılama oranları, benzer açılma. Sonucunun aynı olmaması için, ülkede yeterli oranda aşılama yapılıncaya kadar bireysel önlemleri gevşetmemenizi öneririm.”
NE OLMUŞTU?
Türkiye günlük vaka sayıları 10 binin hemen altında seyrederken, mart ayında açılma kararı almış, ‘kontrollü normalleşeme’ sürecine girilmişti. Ancak normalleşme kontrolden çıkmış, vaka sayıları günlük 60 binlere kadar tırmanmıştı. Risk haritasında tüm iller kırmızı renge bürünmüş, bu tablo karşısında üç hafta ‘tam kapanma’ kararı gelmişti.
KADEMELİ NORMALLEŞME TAKVİMİ
İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde alınan kararlar doğrultusunda, Kovid-19 tedbirleri kapsamında 81 il valiliğine "Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri" konulu genelge gönderdi.
Genelgeye göre, haziran ayı boyunca uygulanacak tedbirler, 1 Haziran Salı günü saat 05.00'ten itibaren hayata geçti. Buna göre:
- Pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri 22.00-05.00 saatlerinde; pazar günleri ise cumartesi günü saat 22.00'den başlayıp pazar gününün tamamını kapsayacak ve pazartesi günü saat 05.00'te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.
- Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak pazar günlerinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatlerinde faaliyet gösterebilecek.
- İki doz aşı olmuş olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar için ayrıca bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak.
- Aşı hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar pazar günleri dışındaki diğer günlerde sadece 10.00-14.00 saatlerinde sokağa çıkabilecek.
- Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, çay ocağı gibi yerlerde herhangi bir şekilde oyun oynanmayacak, aynı masada açık alanlarında üç, kapalı alanlarında ise ikiden fazla müşteri kabul edemeyecek, sinema salonları ise "bir koltuk dolu-bir koltuk boş" şeklinde yüzde 50 kapasite sınırına uymak kaydıyla faaliyet gösterebilecek.
- Kapalı yüzme havuzları, hamamlar, saunalar ve masaj salonları, nargile salonu/kafeleri ile gazino, taverna, birahane gibi işyerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmesine devam edilecek.
- Nikah törenleri ile nikah merasimi şeklindeki düğünlere; açık alanlarda maske, mesafe kurallarına uyulması, yiyecek-içecek ikramının yapılmaması, kapalı alanlarda ise bu kurallara ilave olarak kişi başı asgari 6 metrekare alan bırakılması, azami 100 davetli ile sınırlandırılması kaydıyla izin verilecek.
- Yiyecek-içecek ikramı ile kapalı alanlarda azami davetli sayısına ilişkin kısıtlamalara 15 Haziran'da son verilecek, nişan ve kına gibi etkinliklere 1 Temmuz'dan sonra izin verilecek.