2023 yılında bekçi alımı başladı. 1974 yılından sonra 2017 yılında yeniden hayata geçirilen bekçilik mesleğine personel alımı İçişleri Bakanlığı'na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Jandarma Genel Komutanlığı (JGK) tarafından yapılıyor.
İçişleri Bakanlığı, 2023 yılında da çok sayıda bekçi alımı yapılacağını resmen duyurdu.
2023 BEKÇİ ALIMI BAŞVURUSU NE ZAMAN?
Polis Akademisi Başkanlığı tarafından 1250 çarşı ve mahalle bekçisi alımı yapılacak.
26 kentte istihdam edilecek bekçilerin 740'ı İstanbul'da, 100'ü İzmir'de görevlendirilecek.
Bekçi alımı konusunda Resmi Gazete'de yayımlanan 2023/1 dönem çarşı ve mahalle bekçiliği giriş sınavı ilanına göre, adaylar başvurularını 18 Ocak-3 Şubat 2023 tarihleri arasında pa.edu.tr adresi üzerinden e-Devlet şifresi ile giriş yaparak ön başvurularını gerçekleştirebilecek.
BEKÇİ ALIMI BAŞVURUSU NEREYE VE NASIL YAPILIR?
Emniyet güçlerine çarşı ve mahallerde destek olmasıyla amacıyla istihdam edilen bekçiler, ihtiyaca göre çeşitli illerde görevlendiriliyor.
Bekçilik başvurusu için pa.edu.tr ve www.turkiye.gov.tr/pa-polis-akademisi-baskanligi-aday-islemleri-sistemi-4662 sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
Bekçi alımı, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle ve Devlet Memurları Kanunu'nda sayılan genel şartlara bakılarak kadroya alınıyor.
2023 BEKÇİ ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
* Adayların en az lise ve dengi okul mezunu olması
* En az 167 santimetre boyunda olması
* Beden kitle indeksinin 18 ile 27 arasında olması
* Ön başvuru tarihinin son günü itibarıyla askerliğini yapmış olması
* 31 yaşından gün almamış olması
* Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmaması
* Başvuru yaptığı il sınırları içerisinde ön başvuruların son günü itibarıyla son 1 yıldır veya daha fazla süredir ikamet ediyor olması
Aranan nitelikler ve diğer başvuru şartları ile il kontenjanlarına ilişkin bilgilere Polis Akademisi'nin internet sitesinden ulaşılabilecek.
2023 BEKÇİ MAAŞI NE KADAR, KAÇ TL?
İlkokul mezunu bekçi maaşı: 12 bin 36 TL
Lise mezunu bekçi maaşı: 12 bin 464 TL
Üniversite mezunu bekçi maaşı: 14 bin 196 TL
TÜRKİYE'DE BEKÇİLİK TARİHİ
Genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmakla görevli silahlı genel kolluk görevlisi olan çarşı ve mahalle bekçisi, Emniyet ve Jandarma teşkilatlarına bağlı çalışır.
24 Nisan 1914 tarihli Çarşı ve Mahallât Bekçileri Hakkındaki Kanun ile oluşturuldu ve 14 Temmuz 1966 tarihli 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu ile yeniden düzenlendi.
1974 yılında bekçi alımları durdu ve 2008 yılında yardımcı hizmetler sınıfında bulunan Çarşı ve Mahalle Bekçileri Emniyet Hizmetleri sınıfına alınarak göreve devam etti.
Nisan 2017'de çıkarılan 690 sayılı kanun hükmünde kararname ile yeniden personel alımı gerçekleştirildi. 18 Haziran 2020 tarihli 7245 sayılı kanun ile birlikte 'Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Kanunu' olarak düzenlenip günümüz koşullarına uyarlandı.
İlk olarak 20 ilde 69'u kadın 9 bin 433 bekçi alımı yapıldı. Halen 69'u kadın olmak üzere 28 bin 773 Çarşı ve Mahalle Bekçisi ülke genelinde görev yapıyor.
BEKÇİLİK EĞİTİMİ NASIL YAPILIYOR?
Temel hukuk, demokrasi ve insan hakları devletin idari yapısı, sosyal psikoloji ve toplumsal olaylar, kitle yönetimi, halkla ilişkiler ve iletişim, trafik güvenliği ve ilk yardım bilgisi, mesleki yazışma, mevzuat, silah ve atış bilgisi, müdahale yöntem ve teknikleri, uygulamalı bekçilik ve yanaşık düzen konularında 90 gün eğitim veriliyor.