'Başörtüsü' taslağı Erdoğan'da: 24. maddeye ek fıkra geliyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, taslak çalışmalarının tamamlanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacağını söyledi. Erdoğan, taslağı inceleyerek Bakan Bozdağ'ı sunum için davet edecek. Teklifle “Din ve Vicdan Hürriyeti” başlıklı Anayasa’nın 24'üncü maddesi güncellenerek ek fıkra konulacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Anayasa'nın 24. ve 41. maddeleri güncellendi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başörtüsüne anayasal teminat sağlamak için yapılan taslak metnin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletilmeye hazır olduğunu duyurdu.

ERDOĞAN'A İLETİLECEK

Bozdağ, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Muhterem İnce'nin yemin etmesi için düzenlenen törenden ayrılırken, gazetecilerin "yeni anayasa çalışmalarına" ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Bozdağ, Anayasa'nın 24. ve 41. maddeleriyle ilgili çalışmaları tamamladıklarını ifade etti. Taslak metnin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulması bekleniyor.

24. VE 41. MADDEDE DEĞİŞİKLİK

Adalet Bakanlığının yürüttüğü çalışmaya, AK Partili hukukçu kurmaylar ve uzman akademisyenler katkı yaptı. “Başörtüsü serbestisine anayasal güvence getirecek” çalışma tamamlandı. Çalışma ile vatandaşın, kamuda, özel hayatta ve eğitim-öğretim süresince hak ve özgürlüklerini korumak amaçlanıyor. Teklifle “Din ve Vicdan Hürriyeti” başlıklı Anayasa’nın 24'üncü maddesi güncellenecek, ek fıkra konulacak. Üzerinde çalışılan bir diğer madde Cumhurbaşkanı’nın işaret ettiği ailenin korunmasına ilişkin kanun maddesi. Mevcut Anayasa’nın 41'inci maddesinde yer alan ailenin korunması başlığına ekleme yapılacak. İlgili madde içerisinde ailenin kimlerden oluşacağı ve karı-kocanın haklarının neler olduğuna ilişkin bir cümlenin yer aldığı belirtiliyor.

KADIN ERKEK VURGUSU YAPILACAK

Düzenlemede ‘kadın ve erkek’ vurgusu yapılacak. Çocuk kavramının ancak anne ve babayla olabileceği hükmü yer alacak. Düzenlemeye ilişkin nihai kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek. Teklif daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacak.

ANAYASA'NIN 24. MADDESİ:

Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir.

Kimse, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.

Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcisinin talebine bağlıdır.

Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasî veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.

ANAYASA'NIN 41. MADDESİ:

Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır.

Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Kilidi kıran büyük uzlaşma
Adalet Bakanı Bozdağ'dan başörtüsü mesajı: Hem başı açık, hem de başını örten vatandaşlarımız...
Anayasanın 24 ve 41. maddeleri neler, içeriği ne? Başörtüsü için hazırlanan anayasa teklifi

Güncel Haberleri