Kurak günler geçiren İstanbul’da barajlardaki su oranı gittikçe düşüyor. Barajlardaki su seviyesi düşerken, "İstanbul’u susuz günler mi bekliyor" sorusu gündemdeki yerini koruyor.
İSKİ verilerine göre, bugün barajlardaki doluluk oranı yüzde 19.89 oldu. Alibeyköy Barajı’nda ise su seviyesi yüzde 21.73’e kadar düştü. Dron ile çekilen görüntülerde barajdaki suyun rengini değiştiği görüldü.
MEGA KENTTE KURAKLIK ALARMI VERİLDİ
Mega kent İstanbul kurak bir sonbahar mevsimi geçiyor. Yeterli yağışların olmaması ve bilinçsiz su kullanımı barajlardaki su seviyesini hızla düşürmeye devam ediyor. İSKİ verilerine göre, barajlardaki doluluk oranı ise yüzde 19.89 oldu. Bu oran son 10 yılın en düşük değeri olarak kayıtlara geçti.
ALİBEY BARAJI’NDA SUYUN RENGİ DEĞİŞTİ
Öte yandan İSKİ verilerine göre, Alibey Barajı’ndaki su seviyesi ise yüzde 21.73 oldu. Suların çekildiği yerler ise dron ile görüntülendi. Havadan çekilen görüntülerde ayrıca suyun renginin değiştiği, bazı yerlerde ise toprakta çatlaklar oluştuğu görüldü.
Alibey Barajı yüzde 21.73
Büyükçekmece Barajı yüzde 3.97
Darlık Barajı yüzde 31.18
Istrancalar Barajı yüzde 22.52
Kazandere Barajı yüzde 6.32
Elmalı Barajı yüzde 15.98
Ömerli Barajı yüzde 42.61
Pabuçdere Barajı yüzde 3.25
Sazlıdere Barajı yüzde 4.94
Terkos Barajı yüzde 9.43
Barajlardaki doluluk seviyesi yüzde 20’ye kadar gerilerken, Darlık, Ömerli ve Terkos Barajları’nın dışında kentteki tüm barajların su seviyesi yüzde 5’in altında. Istırancalar, Kazandere ve Elmalı barajlarında ise su seviyesi yüzde 1’in bile altında.
Barajlardaki su probleminde İstanbul’un en riskli bölgesinin Avrupa Yakası olduğuna değinen Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, Milliyet'e şöyle konuştu:
"Kasım ayı sonunda Avrupa yakasının tümüne su temin edilemeyebilir. Bu durumda İstanbul’un Avrupa yakasının su sorunu kronik bir boyut kazanır ve seneye de yansır. Su bitince yönetilecek bir şey kalmaz. Bu nedenle su yönetiminde yağışları beklemek yerine su talebinin yönetilmesi önlemleri alınmalı.
Riskin ortaya çıktığı dönemden itibaren Acil Su Talebi Yönetimi Planı uygulanarak risk azaltılabilirdi. Şimdi ise çözüm gelmesi beklenen yağışların belirsizliğine kalmış durumda. Bugünkü durumun krize dönüşmemesi için acilen radikal tedbirlerle İstanbul’da aşırı su kullanımının kontrol altına alınması için daha etkili bir stratejisi uygulanmalıdır."