Gazeteci Murat Ağırel, Türkiye'de son yıllarda çok yaygınlaşan kimlik bilgilerinin çalınmasıyla ilgili Cumhuriyet'teki köşesinde bir yazı kaleme aldı.
Kendisine gelen ihbarlardan örnekler veren Murat Ağırel, çok sayıda kişinin çalınan kimlik bilgileriyle banka hesabının boşaltıldığını, adlarına krediler çekilip başka hesaplara aktarıldığını yazdı.
KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞI NASIL YAPILIYOR?
Murat Ağırel'in yazısının ilgili bölümleri şöyle:
* Vedat Bey emekli Siirt'te yaşıyor. Telefonuna Akbank'tan bir mesaj geliyor.
Mesaj içeriğinde, "Kredim Güvende kredi poliçenize şu adresten ulaşabilirsiniz" diye belirtiliyor. Bunun üzerine Vedat Bey, Akbank müşteri hizmetlerini arıyor ve kredisi olmadığını bu mesajın neden geldiğini soruyor. Banka yetkilisi ise aynı gün 250 bin Türk Lirası kredi kullanıldığını ve bu paraların 20 bin TL'lik kısımlar halinde başka banka hesaplarına havale edildiğini belirtmiş.
Yani birileri Vedat Bey'in adına kredi kullanmış ve başka hesaplara da aktarmış. Dolandırılmış. Savcılık başvurusu yapılmış. Banka inceliyor.
* Hikmet Aşkın. Hikmet de emekli. Başına neler geldiğini anlatayım:
Sabah uyandığında Vakıfbank mobil uygulamasından hesabına girmek istiyor ancak bir türlü giremiyor. Vakıfbank müşteri hizmetlerini aradığında ise durumu anlatıyor ve hesabını kontrol ettiriyor.
Hesabında bulunan para, kredi kartı hesabı ve ek hesabının kullanılmış olduğunu öğreniyor. Toplamda 350 bin TL parası Akbank'taki S.A. adlı bir hesaba havale edilmiş görülüyor.
Banka ile konuşmasında yapılan işlemlerin mobil bankacılık üzerinden Hikmet'in telefon numarası ile gerçekleştirildiği gözüküyor. Hikmet, ortaya çıkan bu durum nedeniyle telefon operatörü Turkcell'i arıyor.
Yaptığı görüşmede mobil hattının akşam aranarak iptal edildiğini bir süre sonra tekrar kullanıma açıldığını öğreniyor. "Nasıl oluyor?" diye sorduğumda Hikmet Aşkın şöyle anlattı:
"Yani dolandırıcılar benim kimlik bilgilerimi ele geçirmiş ve telefon operatörünü arayıp hattı kapattırmış. Asıl telefon devre dışı kalınca tekrardan hattı açtırarak yeni mobil uygulama yüklemişler ve işlemleri oradan yapmışlar. Ya da hattın ikizini çıkartıp kendi telefonlarında kullanmışlar. Neticede ek hesabımın limitini yükseltip kredi kartımın nakit avans limitini kullanmışlar ve hesabımdaki parayı EFT yapmışlar."
Tabii ki savcılık başvurusu yapılmış ve soruşturma yürütülüyor.
* Memur olan M.İ.D.'nin başına gelmiş. Banka yine Vakıfbank.
M.İ.D. işe gittiği zaman telefonu ile arama yapamadığını fark ediyor. Bunun üzerine arkadaşının telefonundan Vodafone müşteri hizmetlerini arıyor.
Müşteri hizmetleri telefon hattının gece yarısı kendi isteği ile kapatıldığını bildiriyor. Böyle bir işlem yapmadığını belirtip hattın açılmasını istiyor. 50 TL hat ücreti açma karşılığında hattı yeniden aktif hale getiriyorlar. Hesabını kontrol etmek için mobil bankacılığa girdiğinde ise banka hesabına giremediğini görüyor. Banka müşteri hizmetlerini arıyor. Banka hesaba bloke konulduğunu en yakın şubeye gitmesi gerektiğini belirtiyor.
Şubeye giden M.İ.D. banka ek hesabı limitinin 150 bin TL'ye yükseltildiğini 100 bin TL başka hesaplara gönderildiğini öğreniyor.
Savcılık başvurusu yapılmış ve soruşturma yürüyor.