Bakan Koca'dan kritik uyarı: Depremin vurduğu Hatay’da salgın alarmı

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat günü 9 saat arayla meydana gelen iki büyük deprem 11 ilde taş taş üstede bırakmadı. Felakette can kaybı sayısı 42 bini, yaralı sayısı 108 bini geçerken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremden çok etkilenen illerden Hatay için salgın uyarısında bulundu.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,4 şiddetindeki iki büyük deprem, 11 ili yerle bir etti. 13,5 milyon vatandaşın etkilendiği depremde en az 42 bin 310 kişi hayatını kaybetti. Depremde en büyük yıkımın yaşandığı illerden Hatay yeni bir felaketle karşı karşıya.

Halk TV’den İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtlayan Koca, çevre illere nakledilen yaralı sayısını açıklarken Hatay için salgın uyarısında bulundu:

“51 bin 200’ü geçti. Böyle bir operasyon olamaz. Hatay’dan Adana’ya karayoluyla, İskenderun’dan da ağırlıklı Mersin’e… İskenderun’a naklettiğimiz hasta sayısı 7 bini, Adana’ya 6 bini buldu. Ağırlıklı Adana, Mersin, Ankara ve İstanbul şeklinde. Havadan 2 bin, karayoluyla 48 bin 800’e yakın. Deniz yoluyla İskenderun’dan Mersin’e 327 hasta nakledildi.”

‘TEMİZLİK İÇİN ÇEŞMELER OLUŞTURULACAK’

Bakana göre bölgede hala salgın riski yok: “Salgın olursa Hatay’da olabilir. Hatay’da havalar bir-bir buçuk ay sonra ısınacak. Tedbirleri yoğunlaştırıyoruz. Ne yapmak gerekiyor? Bir, güvenilir suyun sağlanması. İki, güvenilir gıdanın sağlanması. Üç, hijyenik WC’lerin sağlanması. Çöp dahil olmak üzere ilaçlamanın yaygın yapılması.

Şimdi çeşmeler oluşturuluyor 200 noktada. İçilmesi anlamında değil, temizlik anlamında. Duş kabinleri oluşturuluyor. Çöp yaygın toplanıyor. İlaçlama yaygın yapılıyor. Kireçleme dahil… Bu tedbirleri ne kadar yoğunlaştırabilirsek salgını o kadar önlemiş oluruz. Çeşme ve ana kaynakta yaygın klorlama ve mikrobiyolojik analiz yapılıyor. Bir sorun yok.”

‘ŞEBEKE SUYU YALNIZCA TEMİZLİKTE KULLANILMALI’

Koca, bölgedeki seyyar tuvalet ihtiyacı hatırlatılıncaysa şunları dedi: “Her geçen gün sayı artırılıyor. Hatay’da insanlar çadırlı toplu alana gelmeyi tercih etmiyor. Bulunduğu noktada çadırını istiyor. Tekil çadırlar çok olursa hijyeni sağlamak kolay olmuyor.”

Bakan, temiz ve sıcak suya erişimde sorunlar olduğunu kabul ederek “Şebeke suyunun bu safhada yalnızca temizlikte kullanılmasını söylüyoruz” dedi.

Deprem bölgesini inceleyen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ‘mevcut yaşam koşullarının, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma riskini çok artırdığı‘nı duyurmuştu. Bu hastalıkların önlenebilmesi için hızla gereken önlemlerin alınması istenmişti.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri