AYM kararına rağmen tahliye edilmedi: Can Atalay'dan HSK'ye soruşturma talebi

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin hakkında 'hak ihlali' kararı vermesine rağmen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararı vermeyerek dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne göndermesine tepki gösterdi. Atalay, "AYM kararını başka bir merciye "gereği için" göndermesinin açık hukuka aykırılığının HSK tarafından soruşturulmasını talep ediyorum" ifadelerini kullanırken TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nu konuyu araştırmak üzere toplantıya davet etti.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 'hak ihlali' kararı verdiği Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili ve Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Can Atalay hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı vermedi. AYM tarafından verilen ihlal kararını değerlendiren mahkeme, bunun yerel mahkemece verilen karara ilişkin olmadığı gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderdi.

Can Atalay ise sosyal medya hesabından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

'İKİLİ DEVLET ANLAYIŞINI KABUL ETMİYORUZ'

Atalay açıklamasında, "25 Ekim günlü Anayasa Mahkemesi kararının yerine getirilmediği her bir dakikanın bu ülkede yaşayan herkesin hak ve özgürlüğünü korumakla yükümlü devletin niteliklerine zarar verdiği açıktır. Ancak "ikili devlet" anlayışını kabul etmiyoruz. Buna alışmayacağız" ifadelerini kullandı.

HSK'DEN SORUŞTURMA TALEBİ

13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM kararını Yargıtay’a göndermesini “hukuka aykırı” olarak değerlendiren Atalay, "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine neredeyse bir kılavuz açıklığında yazılan Anayasa Mahkemesi kararını, başka bir merciye "gereği için" göndermesinin açık hukuka aykırılığının HSK tarafından soruşturulmasını talep ediyorum" dedi.

TBMM'YE ÇAĞRI

AYM kararına uyulmamasına ilişkin 'iradenin' 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanına ait olamayacağını belirten Can Atalay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na, "Üyesi olduğum TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nu yargı kararıyla oluşan hak ihlalinin giderilmesi için verilen karara uyulmayarak ihlalin devam ettirilmesinin araştırılması başlıklı gündemle toplantıya davet ediyorum" sözleriyle çağrıda bulundu.

Can Atalay'ın açıklamasının tamamı şu şekilde:

"Basına ve kamuoyuna,

1- 25 Ekim günlü Anayasa Mahkemesi kararının yerine getirilmediği her bir dakikanın bu ülkede yaşayan herkesin hak ve özgürlüğünü korumakla yükümlü devletin niteliklerine zarar verdiği açıktır. Ancak "ikili devlet" anlayışını kabul etmiyoruz. Buna alışmayacağız.

2- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine neredeyse bir kılavuz açıklığında yazılan Anayasa Mahkemesi kararını, başka bir merciye "gereği için" göndermesinin açık hukuka aykırılığının HSK tarafından soruşturulmasını talep ediyorum.

3- Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasına ilişkin bir "irade" var ise bu iradenin 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanına ait olamayacağı açık olduğundan hukuka bağlı olmayan Devlet hayalinin sahipleri kimlerdir?

4- Üyesi olduğum TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nu yargı kararıyla oluşan hak ihlalinin giderilmesi için verilen karara uyulmayarak ihlalin devam ettirilmesinin araştırılması başlıklı gündemle toplantıya davet ediyorum.

5- TBMM'yi yargının yerine geçerek karar verenlerin kim olduğunu araştırmaya ve Anayasal düzeni askıya almaya teşebbüs edenleri tespit etmeye davet ediyorum.

Hatay Milletvekili
Şerafettin Can Atalay"

NE OLMUŞTU?

Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Hatay’dan TİP milletvekili seçilmişti. Avukatları, Atalay’ın mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için başvuruda bulunmuş ama Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi bu talebi reddetmişti.

AYM, Atalay’ın bireysel başvurusunu önceki gün değerlendirmiş, ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ hakkı ve ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının’ ihlal edildiğine hükmetmişti. 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmeden AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar vermişti.

AYM, aynı gün İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği kararın yerine gelmemesi üzerine dün bir kez daha kararı yolladı. Ancak aradan altı gün geçmesine karşın henüz bir karar çıkmadı.

İzmir‘de bugün düzenlenen, “Adli Yargıda Bireysel Başvuru İhlal Kararları ve İhlalin Sonuçlarının Ortadan Kaldırılması Bölge Toplantısı”nın açılışında konuşan AYM BAşkanı Zühtü Arslan ise AYM’nin bireysel başvuru kararlarına uyulması konusunda mahkemelere ve kamu gücünü kullanan tüm organlara çağrı yaptı:

“Anayasa Mahkemesi’nden yeni bir ihlal kararı beklemeden kamu gücü kullanan organların burada belirlenen ilkeleri ve esasları dikkate alarak karar vermesi gerek.”

25 Ekim’de AYM’nin Atalay hakkında verdiği “hak ihlali” ve “derhal tahliye” kararının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen kararı görüşmeyen ve Atalay’ı serbest bırakmayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi‘nin önünde, oturma eylemi gerçekleştirilmişti.

Vekiller Erkan Baş, Ahmet Şık ve Sera Kadıgil, 13. Ağır Ceza Mahkemesi kaleminden bilgi almak için görüşme talebine ise özel güvenlikler, kapının önünde set oluşturarak engel olmuştu.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Mahkeme AYM'nin kararını hiçe saydı: Can Atalay'a yine tahliye çıkmadı
Can Atalay kararı beklenirken adliyede arbede çıktı
Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararı 5 gündür uygulanmıyor

Güncel Haberleri