Anayasa Mahkemesi, 1 Temmuz’da aldığı kararla, hakkında verilen 2,5 yıllık hapis cezasının onanmasının ardından milletvekilliği düşürülerek cezaevine giren HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ‘siyasi faaliyet ve ifade özgürlüğü hakkı’nın ihlal edildiğine hükmetmişti.
AYM, Gergerlioğlu’nun tahliye edilmesi için Kocaeli Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı gönderilmesini kararlaştırmıştı. Oy birliğiyle alınan kararın örneği aradan 4 gün geçmesine rağmen yerel mahkemeye gönderilmedi. Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen tahliye edilmeyen Gergerlioğlu’nun avukatı Bişar Alınak "Gerekçeli karar ne bize ne yerel mahkemeye tebliğ edildi" dedi.
Salih Gergerlioğlu da "Babam, sadece bir haber paylaştığı gerekçesiyle 94 gündür hukuksuzca hapsediliyor. Avukatlarımıza karar metni bile verilmedi. Bir dakika daha hapiste tutulmaması gerekirken hala tahliye işlemi yapılmıyor. Neyi bekliyorsunuz?" tepkisini gösterdi.
SALİH GERGERLİOĞLU GÖZALTINA ALINDI
HDP’nin Gergerlioğlu için başlatmak istediği Adalet Nöbeti’ne polis müdahale etti. Gergerlioğlu’nun oğlu Salih Gergerlioğlu gözaltına alındı. Olayı görüntülemek isteyen Artı TV kameramanı Nazım Fayık ve iki kişi daha gözaltına alınarak Sincan Fatih Karakolu’na götürüldü. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanarak müebbet hapis cezası verilen askeri okul öğrencilerinden Taha Furkan Çetinkaya’nın annesi Melek Çetinkaya da polisle yaşadığı tartışmanın ardından gözaltına alındı.
HDP'DEN GÖZALTILARA TEPKİ
HDP'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda "AYM kararına rağmen bırakılmayan vekilimiz için Sincan Cezaevi önünde yapacağımız açıklamamıza saldırı gerçekleşti. Aralarında Salih Gergerlioğlu ve gazetecilerin de olduğu 4 kişi gözaltına alındı. Saldırılar mücadelemizi engelleyemez" ifadesi kullanıldı. Bir diğer paylaşımda ise şunlar kaydedildi: "Baskılara, saldırılara boyun eğmiyoruz. Sincan Cezaevi önünde Adalet Nöbetimizi gerçekleştiriyoruz. Gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalı, AYM kararı uygulanarak Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu tahliye edilmelidir."
"BİR HUKUK KOMEDYASI VAR"
Anayasa Mahkemesi’nin Gergerlioğlu’yla ilgili oy birliği ile aldığı hak ihlali kararının ardından yerel mahkemenin yeniden yargılama ve tahliye kararı verilmesi gerekiyor. Ancak yerel mahkeme AYM’nin kararının kendilerine tebliğ edilmemesini gerekçe göstererek işlem yapmıyor. Hak ihlali kararını 1 Temmuz’da veren AYM’nin aradan geçen zamana karşın bu kararı neden yerel mahkemeye ulaştırmadığı bilinmiyor. Gergerlioğlu’nun avukatları AYM’ye bir dilekçe vererek alınan kararın hızla yerel mahkemeye gönderilmesini talep etti. Avukatı Bişar Alınak 3 Temmuz’da yaptığı açıklamada kararın kendilerine de verilmediğini belirterek "Gazetecilerin alabildiği ancak taraflara kararın verilmediği bir hukuk komedyası var" ifadesini kullanmıştı.
46 KURULUŞTAN HDP ÇAĞRISI
Öte yandan İnsan Hakları Derneği’nin çağrısıyla bir araya gelen 46 kuruluş, HDP’ye açılan kapatma davasına karşı ‘HDP’nin Siyaset Yapma Hakkını Savunuyoruz’ başlıklı ortak metin yayınladı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da kuruluşlara teşekkür etti. Sancar Anayasa Mahkemesi’nin Gergerlioğlu kararının da uygulanması çağrısında bulunarak, şunları söyledi: “4 gün önce Anayasa Mahkemesi’nin Gergerlioğlu için verdiği kararı da açıkça ‘tahliye’ kaydetmesine rağmen bu iktidar uygulamıyor. Daha önce vekillik hakkı, özgürlüğü gasp edildi. Şimdi de 4 gündür Anayasa Mahkemesi kararı uygulanmıyor. Gergerlioğlu derhal tahliye edilmeli."
BERBERLİOĞLU KARARI HATIRLANDI
AYM, geçen yıl MİT TIR’ları davasında yargılanan CHP’li Enis Berberoğlu’na ilişkin de hak ihlali kararı vermişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise "yerindelik denetimi kapsamında kaldığı" gerekçesiyle yeniden yargılamaya yer olmadığına hükmetmişti. Berberoğlu bu kararı üst mahkemeye taşımış, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi de itiraz hakkında "karar verilmesine yer olmadığına" hükmetmişti. Yerel mahkemelerin AYM’nin kararını uygulamaması ve buna direnmesi tepkilere yol açmıştı.
PROF. DR. SERAP YAZICI: ANAYASA İHLAL EDİLİYOR
Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen tahliye edilmeyen Gergerlioğlu hakkındaki görüşünü paylaşan Anayasa Profesörü, Gelecek Partili Serap Yazıcı, HDP’li siyasetçinin tahliye edilmemesinin anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Yazıcı, sosyal medya paylaşımında anayasanın 153. maddesine atıfta bulundu.
O maddeye göre "Anayasa Mahkemesi’nin kararları kesindir. Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazete’de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar."
Yazıcı "Öyleyse Yüksek Mahkeme’nin Gergerlioğlu’nun başvurusu üzerine verdiği hak ihlali kararı da kesindir, devletin bütün makamlarını bağlamaktadır" görüşünü bildirerek “Gergerlioğlu’nun tahliye edilmemesi, anayasamızın 2. maddesinde yer alan hukuk devleti ilkesinin, 11. maddesinde yer alan anayasanın üstünlüğü ilkesinin açık bir ihlalidir" ifadelerini kullandı.