Araştırma görevlisinin üstlendiği roller arasında profesyonel alanda bir proje için bilgi edinmesi, bilgilerin kaydını tutması ev aynı zamanda organize etmedi gereklidir. Araştırma görevlisi olarak çalışabilmek için mutlaka adayların lisans mezunu olması da gerekiyor. Göstermiş oldukları başarılarla birlikte gelecek zamanda doçent ve profesörlük gibi haklara da sahip olmalarına imkan tanıyan bu meslek grubu, günümüz şartlarında çok sayıda gencin kariyer hedeflerinden bir tanesi haline gelmiştir.
Araştırma görevlisi olarak kariyerini devam ettirmek isteyen adayların üniversite eğitimi sonrasında bazı sınavlara girmeleri gerekiyor. Peki, araştırma görevlisi olmak için adaylardan hangi şartlar isteniyor. İşte, konuyla ilgili tüm detaylar..
Araştırma görevlisi kimler olabilir?
Araştırma görevlisi olmak için üniversite yıllarının devamında da kendi alanınızda çok fazla başarılı bir performans göstermeli ve ders notlarının da iyi olması gerekiyor. Bunun yanı sıra girilmesi gerekli bazı sınavlar bulunurken ingilizce seviye alanının da hem yazılanları anlama hem de gündemi takip edecek seviyelerde olması şart olarak tutuluyor.
Araştırma görevlisi olabilmek için adayların eğitim yıllarında yüksek bir ortalamaya sahip olması gerekiyor. Bölüm ile ilgili yeterli bilgiye sahip olan adayların ALES ve dil puanının da iyi olması gerekmektedir.
Araştırma görevlisi ne iş yapar, nasıl olunur?
Genel olarak araştırma görevlilerine “Öğretim Yardımcıları” da denilmektedir. Araştırma görevlileri, yükseköğretim kurumları tarafından gerçekleştirilen araştırma, inceleme ve deneyler için yardım eden ve aynı zamanda da yetkili organlarca verilmiş olan ilgili diğer görevleri de yaparlar.
Lisans mezunlarının başladığı araştırma görevlisi mesleğinde YÖK’ün internet adresinde yayınlanan araştırma görevlisi alımı ilanlarında bazı şartlar belirtilmiştir. Bu şartlar ise şöyle sıralanmışlardır:
* 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesi kapsamında belirtilen şartların taşınması,
* Ögretim üyesi dışındaki öğretim elemanlığı kadrolarına naklen ya da açıktan yapılmış olan her türlü atamalarda ALES’ten en az 70,0 puan almış olması,
* ÖSYM'nin gerçekleştirdiği KPSS Yabancı Dil Bilgisi sınavından (KPDS) ya da Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) en az 50,0 puan veya eşdeğer oranı yüksek YÖK'ün kabul ettiği bir sınavdan bu puan muadiline yakın bir puan almış olması,
Araştırma görevlilerinin alımları sırasında cari usül, yada ÖYP usül alım sistemleri kullanılır. Cari usül alımlar ise kendi içlerinde 33/a maddesi ve 50/d maddesi şeklinde ikiye ayrılır. Araştırma görevlisi olarak çalışanlar, genellikle geleceğin doçent ve profesörleri olarak görülür. Araştırma görevlisi akademik alanda bir kariyer yapmak isteyen adaylara karşılık olarak yüksek lisans ve doktora süreci kapsamında yapılmış olan katkı gibi de düşünülebilir.
Araştırma görevlileri sabah 9 akşam 5 çalışarak eve dönen kişiler değillerdir. Çünkü okulda geçirilen zaman kadar evde de geçirilmesini gerektirebilir. Bunun yapılmaması halinde ise gerekli ve yeterli seviyeye ulaşması anlamında zorluklar yaşarlar.
Teknik olarak araştırma görevlileri başvuru için gerekli şartlar kapsamında ALES puanınızın 70 ve üzerinde dil puanınızın da en az 50 puan olarak göstermesi gerekir. Bu şartları her üniversite kendisi belirlemesinden dolayı aralarında değişkenlik gösterebilir. Bazı üniversiteler ise yüksek İngilizce puanı isterler. Buna neden olarak ise eğitim dilinin İngilizce olması gösterilir.