Altı muhalefet liderinin dördüncü toplantısında, partilerin üzerinde çalıştığı başlıklarda somut ilerleme kaydedildi. Dört komisyonun çalışmalarına liderler onayı sağlandı. ‘MB’nin bağımsızlığının korunması ve oluşturulan tahribatın giderilmesi için reform adımları atılacak’ vurgusu yapıldı. Temel hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılacağı belirtildi. Devlet yapısının ehliyet ve liyakat temelinde yeniden inşa edileceği vurgulandı.
SANDIK GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK YOLSUZLUĞUN ÖNÜNE SİYASİ ETİK REFORMUYLA GEÇİLECEK
Partilerin bundan sonraki ortak çalışmalarında referans olacak mutabakat metninde, seçim güvenliği için her tedbirin alınacağı da kaydedildi. ‘Parlamenter sisteme geçiş sürecinde devlet sürekliliği ve kamu düzeni zaafa uğratılmayacak, kaos senaryosu çizenlere asla fırsat verilmeyecek’ ifadeleri kullanıldı. Tutum belgesinde, yolsuzluğa karşı şeffaflığı esas alacak siyasi etik reformunun hayata geçirileceğine de yer verildi.
ALTILI MASA EN KESKİN VİRAJI DÖNDÜ
Muhalefet; Davutoğlu’nun ev sahipliğindeki dördüncü liderler zirvesinde temel ilke ve hedeflerde mutabakata vardı. 10 maddenin geçiş süreci ve sonrası için referans olduğu kaydedildi. Sosyal yardımların süreceği, din ve vicdan özgürlüğü kapsamındaki kazanımların korunacağı vurguları dikkat çekti.
CHP, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi liderleri dördüncü kez çalışma yemeğinde bir araya geldi. Gelecek Partisi’nin ev sahipliğindeki buluşma önceki akşam saat 19.05’te başladı. Ahmet Davutoğlu, liderleri kapıda karşılayarak tek tek fotoğraf çektirdi. Altı lider ardından Davutoğlu’nun makam odasındaki yemekli toplantıda bir araya geldi. Buluşma saat 19:05’te başladı ve 7 saat 15 dakika sürdü. Şu ana kadarki en uzun zirveden 10 maddelik ilkeler ve hedefler bildirgesi çıktı. Din ve vicdan özgürlüğü çerçevesindeki kazanımların korunacağına ve sosyal yardımların süreceğine dönük vurgu dikkat çekti.
Buluşmanın ardından yapılan ortak açıklamada, oluşturulan dört komisyonun çalışmalarına devam etmesinde mutabık kalındığı belirtildi. Açıklamada “Temel İlkeler ve Hedefler metniyle geçiş süreci ve ülke yönetimi konusunda bundan sonraki ortak çalışmalarımıza referans kaynağı olacak bir tutum belgesi ortaya koymuş bulunuyoruz. Bu referans metin, aynı zamanda milletimize ve partilerimizin tabanlarına ortak bir taahhüt niteliği taşımaktadır” ifadeleri dikkat çekti.
Altı partinin, seçim sonuçları YSK tarafından ilan edilip kesinleşene kadar ortak çalışmaya ve iş birliğine devam edeceği belirtildi. Seçim Güvenliği Komisyonu 6 Haziran, Kurumsal Reformlar Komisyonu’nun 13 Haziran’da çalışmalarını kamuoyuna açıklayacağı duyuruldu. Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu’nun Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş sürecinde gerekli görülen anayasal ve yasal reformlarla ilgili çalışmalarını bir sonraki toplantıya kadar tamamlayacağı açıklandı.
Toplantıda komisyon çalışmalarının yanı sıra gündemdeki siyasi ve ekonomik konular da ele alındı. Kur Korumalı Mevduat ile 85 milyon vatandaşın kamuya emaneti olan kaynakların, az sayıdaki varlıklı insana adaletsiz bir servet transferi şeklinde aktarıldığı vurgulandı. İktidara KKM uygulamasına son verme ve para politikasını normalleştirme çağrısı yapıldı. Göçmen sorununa ilişkin olarak da bir komisyon kurulması konusunda mutabakata varıldığı bildirildi.
Dış politikada; Türkiye’nin çok boyutlu dış politika gerekliliklerine zarar verecek gerilimlerden, maceracı söylem ve politikalardan uzak kalınması gerektiği savunuldu. muhtemel sınır ötesi operasyonun iç siyasette malzeme olarak kullanılmasına karşı ortak bir tavır geliştirileceği kaydedildi. Muhalefetin, olası operasyonun gerekçeleri, süresi, kapsamı ve hedefleri konusunda bilgilendirmesi gerektiği savunuldu. Açıklamanın sonunda yer alan ‘ortak mesajda’ “Her gün derinleşen sorunlara son verme hedef ve iradesiyle bir araya gelen liderler olarak, iktidarın gündem mühendisliklerini boşa çıkararak ülkemizi bu darboğazdan kurtaracak, milletimizi hak ettiği demokratik ve müreffeh Türkiye hedefine ulaştıracağız” denildi.
10 İLKEYE SADIK KALACAĞIZ
Altı lider “Yüzyıl önce mazlum milletlere örnek olmuş bir zaferle kurulan Cumhuriyet’imizi demokrasiyle taçlandırmak hedefiyle önkoşulsuz olarak bir araya geldik. Ülkemizi insan hakları temelinde ve gerçek manada demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti kılmayı kaçınılmaz bir sorumluluk olarak görüyoruz. Kendi parti programlarımızdan ve söylem ve hedeflerimizden vazgeçmeksizin, karşılıklı güven ve saygıya dayalı fedakarlıklarda bulunarak Cumhuriyet’imizi ikinci yüzyılına taşıyacağız. Bu amaçla 6 parti arasında başlamış olan iş birliği sürecinde yer alan bütün partilerin genel başkanları olarak, önümüzdeki kritik tarihi süreçte aşağıdaki ilkelere sadık kalacağımızı taahhüt ve ilan ediyoruz” açıklaması yaptı. Altılı masanın temel ilke ve hedefleri şöyle:
KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİNE DAYALI GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM: Yasama, yürütme ve yargı erklerinin kuvvetler ayrılığı ilkesi çerçevesinde, denge ve denetim mekanizmaları ile yapılandırıldığı ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi’ bütün kurumlarıyla hayata geçireceğiz.
ÖZGÜRLÜKÇÜ KAMU DÜZENİ: Geçmişte yaşanmış kırgınlıkların geleceğimizi esir almasına izin vermeyecek, demokratikleşme anlayışıyla ve empati bilinciyle ülkemizin huzurlu geleceğini hep birlikte kuracağız. Toplumsal barışı ve kamu düzenini tehdit eden terör örgütleri dâhil her tür yapılanmaya karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.
HER TÜR AYRIMCILIĞA SON VERECEK ÇOĞULCU, KATILIMCI VE ÖZGÜRLÜKÇÜ DEMOKRASİ: Vatandaşlarımız arasında ayrımcılığa yol açan her türlü engeli ortadan kaldırarak, milletimizin hiçbir ferdinin etnik, mezhebi ve dini kimliği, felsefi ve siyasi görüşü dolayısıyla dışlanmadığı çoğulcu ve katılımcı bir demokrasiyi hep birlikte inşa edeceğiz.
DÜŞÜNCE, İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ: Düşünce, ifade ve basın özgürlüklerinin kullanımını engelleyen mevzuatı yeniden düzenleyecek, demokratik toplumun gereklerine uygun olarak bu özgürlüklerin üzerindeki her türlü baskıya son vereceğiz.
DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ: Ortak hedefimiz, bugüne kadar vatandaşlarımızın elde ettiği insan hakları kazanımlarını daha da ileri götürerek evrensel standartlara tam anlamıyla ulaştırmaktır. Kamusal ve özel yaşamda herkesin inanç pratiğine saygılı olmayı özgürlükçü laiklik anlayışın zorunlu bir gereği olarak görüyoruz. Kazanımların koruyucusu ve güvencesi olacağız.
TOPLUMSAL BARIŞ VE TARAFSIZ/BAĞIMSIZ YARGI ÖNÜNDE HESAP VERİLİRLİK: Hiç kimse siyasi tercihleri nedeniyle suçlanmayacak, toplumsal barışımızın rövanşist bir tavır ve kolektif suç anlayışı üzerinden zarar görmesine müsaade edilmeyecektir. Demokratik hukuk devleti anlayışı temelinde her kişi ve işlem hukuki denetime tabi tutulacaktır. Ülkenin zenginliklerini, kamu kaynaklarını hukuk ve ahlak dışı yol ve yöntemlerle elde edenler ise bağımsız ve tarafsız yargının karşısına çıkartılacaktır.
SOSYAL DEVLET VE GELİR ADALETİ: Sosyal yardım ve güvenlik mekanizmalarıyla bütün dezavantajlı kesimlerin insana yaraşır bir hayat sürmelerini sağlayacağız. Kadınlarımızı toplumsal eşitsizlikten ve şiddetten, çocuklarımızı her türlü istismardan, gençlerimizi ise gelecek kaygısından kurtaracağız.
ÜRETİM VE İSTİHDAM ODAKLI EKONOMİ: Ekonomi ile ilgili tüm kurumların etkin biçimde çalışmasını ve kuralların tüm taraflara adil biçimde uygulanmasını sağlayacağız. Hayat pahalılığı ile mücadele eden, üretim ve istihdam odaklı, insan onuruna yaraşır sosyal politikalarla desteklenmiş bir anlayışı hayata geçireceğiz.
SİYASİ ETİK REFORMU: Mevcut iktidar koalisyonunun sorumsuzca zaafa uğrattığı devlet yapısını kurumsal kültür, ehliyet ve liyakat temelinde yeniden inşa edeceğiz. Bu geçiş sürecinde devlet sürekliliği ve kamu düzeni zaafa uğratılmayacak, kaos senaryosu çizenlere asla fırsat verilmeyecektir. İsrafı ve yolsuzluğu önleyecek, kamuda denetimi, şeffaflığı ve hesap verebilirliği temel alacak siyasi etik reformunu hayata geçireceğiz.
ETKİN VE İTİBARLI DIŞ POLİTİKA: Türkiye’nin AB perspektifine odaklanarak, çok boyutlu dış politikayla ülkemizin demokratik dünyanın ve uluslararası kurumların saygın bir üyesi olması sağlanacaktır. Güvenliğimizi ve sınırlarımızı korumak üzere savunma sanayimiz daha da güçlendirilecek, TSK’nın caydırıcılığı azami seviyeye çıkarılacaktır.
Birbirinden farklı siyasi geleneklere sahip partiler olarak bizler, Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılına adım atarken ülkemizin daha huzurlu, daha mutlu, daha müreffeh, daha özgür ve daha demokratik olmasını sağlamak üzere iş birliği ve güç birliği yaptık. Bu birlikteliğimizi, milletimizin desteği ile hedeflerimizi gerçekleştirinceye kadar sürdüreceğiz.”
DÖRT KANALA KILIÇDAROĞLU CEZASI
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ensar Vakfı ve TÜRGEV üzerinden ABD’ye para transferi ile ‘kaçış planı’ iddiasının yer aldığı açıklamasını canlı yayınlayan kanallara ceza kesti. KRT TV, Halk TV, Tele 1 ve Flash TV’ye reklam gelirlerinin yüzde 3’ü oranında para cezası verildi. Kurul, olağan toplantısında söz konusu vakıfların şikayetlerini ele aldı. Karar, oy çokluğu ile verildi. RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı “RTÜK, bundan sonra önümüzdeki günlerde siyasi partilerin TBMM çatısı altındaki grup toplantılarının yayınlanmasını sansürleyebilir. Muhalefetin sesi duyulmasın diye Meclis TV’nin fişi de çekilebilir.
Suçu açığa çıkarmanın suç sayıldığı bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu 27 yıllık RTÜK tarihinde görülmemiş bir karar” dedi. Bir diğer üye Okan Konuralp ise “Kendileri de muhalefeti ve özgür medyayı susturamayacaklarını biliyorlar. Fakat bildikleri halde bunları yapmaya devam ediyorlar. Çünkü ellerinden başka bir şey gelmiyor” diye konuştu. CHP Sözcüsü Faik Öztrak “Ana muhalefet liderinin iddialarını yayımlamak ne zaman suç oldu? Dünyanın her yerinde bir devlet başkanının akrabalarının yurt dışında vakıf kurarak para transferi yapması sorgulanır. Bu karar, yaptıklarından değil, yaptıklarının ortaya çıkmasından rahatsız olduklarını gösterir” ifadelerini kullandı. CHP’liler “Ana muhalefet partisi liderinin açıklamasını yayınlamak ne zamandan beri suça dönüştü” paylaşımları yaptı. -