Altılı masa Akşener’in ev sahipliğinde toplanıyor: Liderler adayı ilk kez konuşacak

Altılı Masa partileri 26 Ocak’ta İYİ Parti'nin ev sahipliğinde bir araya geliyor. Liderlerin 11'inci toplantıda ortak cumhurbaşkanı adayının kim olacağını masaya yatırması bekleniyor. Altılı masanın ortak adayı konusunda Şubat ayında Saadet Partisi ev sahipliğinde gerçekleşecek olan iki görüşmelerin son toplantısına uzlaşmaya varacağı ifade ediliyor. 30 Ocak'ta ortak seçim beyannamesi ve parlamenter sürece geçişe yönelik yol haritasının tanıtım toplantısı var.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ev sahipliğinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın katılımıyla yarın gerçekleştirilecek toplantıda, ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemeye dönük müzakerelerin yanı sıra, 30 Ocak’ta kamuoyuna açıklanacak olan “temel politikalar” metni ile güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin temel ilkeleri ile ilgili çalışmaya da son noktayı koymak hedefleniyor.

5 Ocak’ta yapılan Altılı Masa toplantısında, ortak cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecinin başlatılması konusunda uzlaşan altı siyasi parti lideri, yarın yapılacak toplantıda, yöntemi ve isimleri de konuşmaya başlayacak.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre; İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, “Bu toplantı ilk kez bu kadar yoğun ve kapsamlı şekilde cumhurbaşkanı adayı üzerinde durulacağı bir toplantı olacak. İYİ Parti olarak 13. cumhurbaşkanının bu masa tarafından belirlenecek aday olmasını büyük bir sorumluluk duygusuyla istiyor, arzuluyor ve bunun için yoğun bir çaba sarf ediyoruz” açıklaması yaptı.

KILIÇDAROĞLU ÇIKAR MI?

Yarın yapılacak toplantıda, ortak adayın netleşmesi beklenmiyor, ancak Altılı Masa kaynakları, “Yöntem konuşulur, elbette yöntem konuşulurken isimler üzerinden de bir değerlendirme yapılır” görüşünü dile getiriyorlar.

Kılıçdaroğlu ile birlikte Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun isimleri adaylık konusunda uzun süredir kamuoyunda konuşuluyor.

CHP liderinin, Yavaş ve İmamoğlu’nun adaylıklarına rezerv koyduğu için öncelikle kendi adaylığı üzerinde uzlaşma arayacağı ifade ediliyor.

Yavaş’ın, geçen hafta sonu yapılan bir belediye etkinliğindeki, “İnşallah bu parkın açılışına Cumhurbaşkanı olarak teşrif edersiniz” sözleri de CHP içinde Kılıçdaroğlu’nun adaylığına destek olarak yorumlandı.

Demokrat Parti ve Saadet Partisi liderlerinin Kılıçdaroğlu’nun adaylığına destek eğiliminde olduğu kulislere yansıyan bilgilerden.

CHP liderinin adaylığına en mesafeli duran parti ise son iki seçimde ittifak ortağı olduğu İYİ Parti.

İYİ Parti’de yapılan toplantılarda da, tabandan bir kesimin Kılıçdaroğlu’nu “kazanacak aday görmediği” ve “sandığa gitmeme eğiliminde olduğu” değerlendirmesi yapıldı.

Akşener’in isim ve aday belirleme yöntemi konusunu, yetkili kurullarına götürmeyi önermesi bekleniyor.

İYİ Parti’de eğilim, adayın, konuşulan isimler üzerinden “kamuoyu yoklaması”, parti taban veya yönetimlerinin eğiliminin alınması ve nihai noktada da genel başkanların takdirine bırakılması seçenekleri konuşuluyor.

Ancak “kamuoyu araştırması” ile aday belirlemeye diğer partiler çok sıcak bakmıyor ve yetkili kurullara isimleri götürdükten sonra bir isim üzerinde ortaklaşılması gerektiği dile getiriliyor.

SAADET PARTİSİ EV SAHİPLİĞİNDEKİ TOPLANTIDA NETLEŞEBİLİR

Altılı Masa’nın adayının ise Şubat ayının ilk yarısında, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğindeki ikinci tur görüşmelerin son toplantısında netleşmesi bekleniyor.

Bu süreçte siyasi partilerin yetkili kurullarının görüşleri de alınarak, parti liderleri arasında ikili, üçlü müzakerelerle isim üzerinde uzlaşı aranacağı ifade ediliyor.

Toplantıya kadar da siyasi parti liderleri arasında ikili görüşmelerde ortak aday ismi üzerinde uzlaşma aranacağı ve masaya büyük ölçüde uzlaşılarak gelineceği ifade ediliyor.

GEÇİŞ SÜRECİ YÖNETİM MODELİ NETLEŞECEK

Toplantıda ayrıca güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritasının ve yönetim modeli de netleştirilecek.

Akşener’in talimatıyla, İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu başkanlığındaki İYİ Parti heyeti geçen hafta, Altılı Masa’da yer alan siyasi parti liderlerini ziyaret ederek, “güçlendirilmiş parlamenter sisteminin yol haritasında”, liderlerin yönetimde nasıl görev alacağının “seçmenin kafasını karıştırmayacak” bir formülasyonla netleştirilmesi önerisinde bulunmuştu.

Kulislere yansıyan bilgilere göre liderler için “esnek” bir formül öngörüldü. Buna göre birden çok cumhurbaşkanı yardımcısı olacak. İsteyen lider cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev alabilecek parlamentoya girmek isteyen liderler ise parti içinden birisini görevlendirebilecek.

Adayın genel başkanlardan birisi olması halinde geçiş sürecinde partisi ile bağlantısının sürüp sürmeyeceği de netleştirilmesi beklenen konu başlıklarından.

Geçiş sürecinde cumhurbaşkanının partisiyle bağının koparılmasının, yönetim sürecinde zorluklar yaratacağı düşünülüyor ve bu nedenle de partisiyle ilişkisinin sürdürülmesi seçeneğinin ağırlık kazandığı belirtiliyor.

Geçiş sürecinin ne kadar süreceği ise tamamen parlamento aritmetiğine göre şekillenecek.

Bu çerçevede, parlamentoda anayasa değişikliği yapacak sayıya ulaşılması, yani 360 milletvekilinin çıkarılması halinde 6 ay içinde güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilebileceği ifade ediliyor.

Toplantının ardından, geçiş sürecinin kamuoyuna açıklanacağı ifade ediliyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Karamollaoğlu'ndan Cumhurbaşkanı adayı açıklaması: Şubatta mutlaka netleşecek
Kılıçdaroğlu ile başladı: Altı partiden dikkat çeken seçim videosu

Güncel Haberleri