Almanya şartları esnetti! Yana yakıla işçi arıyor: Şartlara uyan 30 bin euro maaşı kapacak

83.2 milyon nüfusuyla Avrupa'nın e kalabalık ülkelerinden biri olan Almanya, yaşlanan nüfusu ve düşük doğum hızı nedeniyle başı dertte. Yakın gelecekte aktif iş gücü düşecek Almanya, yurt dışından işçi alımı için yeni yasa çıkarmaya hazırlanıyor. Peki, Almanya işçi, alıyor mu? Almanya ne zaman işçi alacak? Almanya işçi alımı yaş şartı kaç? İşte, Almanya işçi alımı başvuru şartları...

Almanya hükümeti, giderek büyüyen işçi açığını, "Nitelikli İşçi Alımına İlişkin Yasa" ile aşmayı hedefliyor. Kanun düzenlemesi, 29 Mart 2023 tarihli Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek.

"MODERN GÖÇ YASASI İÇİN FIRSAT"

Yasa tasarısı ile ilgili bilgi veren İçişleri Bakanı Nancy Feaser, "Modern bir göç yasası için sonunda fırsatı değerlendiriyoruz. Ekonomimizin ihtiyacı olan uzman personeli ülkemize kazandıracağız.

Uzman ya da vasıflı personel hızla Almanya'ya gelecek ve bunların iş piyasasında yer bulmalarını sağlayacağız.

Nitelikli Göçmen Yasası, sadece nitelikli kişileri kabul eden aynı zamanda onları canı gönülden isteyen bir göçmen ülkesi olduğumuzu da gösterecek" dedi.

A Haber'de yer alan habere göre, yasa taslağı ile birlikte diploma denkliği, eğitim, yaş şartı gibi pek çok konuda düzenleme yapılacak.

MESLEKİ EĞİTİM İÇİN GİDİŞLER RAHATLAYACAK

Türkiye'de bir mesleği olan, o meslekte çalışan kişiler, benzer alanda Almanya'dan iş teklifi alırsa, iş bağlantısı kurarsa, bununla vize alıp gelebilecek.

Aynı şekilde ilgilendiği alanda meslek eğitimi almak ve mesleğinde gelişmek isteyenler de, meslek eğitimi ve kalfalık yeri bulursa gelebilecek. Yani mesleki eğitim ve öğretim için rahatlıkla gelmek artık mümkün olacak.

EN AZ İKİ YILLIK İŞ TECRÜBESİ

Almanya'ya gelmek isteyen nitelikli işçi, bunu Türkiye'den aldığı sertifika (mezuniyet belgesi, ustalık- kalfalık belgesi, mesleki oda kaydı vs.) ile kanıtlayabilecek. En az iki yıllık iş tecrübesi aranacak.

DİPLOMA DENKLİĞİ KALKIYOR

Şimdiye kadar Almanya'da çalışmak isteyenlerden diploma denkliği isteniyordu. Artık istenmeyecek. Gelinen ülkedeki diploma yetecek. Tek şart, eğer eğitim dışında çalışma için geliniyorsa, bir işyeri bulmuş olma ve maaş garantisi olacak.

PUAN SİSTEMİ DEVREYE GİRECEK

Her bireyin işe alımında puan sistemi uygulanacak. Almanca ve İngilizce bilinmesi artı puan olacak.

Mesleki deneyim, başka bir artı puan ve Almanya ile bağı olmak bir başka artı puan sayılacak. Ayrıca kişinin yaşı ve işgücü potansiyeli de puan olarak ölçülecek. 1960'larda olduğu gibi, Türkiye'de sağlık testi ya da diş kontrolü yapılmayacak.

İŞÇİLER İŞ YERİNDE DENENECEK

Çalışmak isteyenler, gerekirse haftada 20 saatten az olmamak kaydıyla işyerinde denenebilecek. Bu deneme süresi iki hafta olacak. Deneme çalışması, özellikle yüksek talep gören meslekler için geçerli.

FAZLA ŞART ARANMAKSIZIN 8 AYLIK ÇALIŞMA İZNİ

Bazı durumlarda, çok fazla şart aranmaksızın 8 aylık çalışma izni verilecek. Ama en önemlisi bu kişiler sendikalı olacak, toplu sözleşme hakkı olacak ve ilk günden itibaren sosyal güvenlik primleri yatırılacak.

YAŞ ŞARTI

45 yaşını aşmış kişilerin geldikleri ülkelerdeki emeklilik haklarına bakılacak ve uzun süre prim ödemişlerse, bu artı puan olarak görülecek. Puanlama sistemine göre yüksek yaş, artı puan getirmese de, örneğin iyi dil bilme, aranan meslekte uzman olma halinde yüksek yaş sorun olmayacak.

İlgili Haberler

Kılıçdaroğlu 'Rant sevdası bitmedi insanımızı bitirdi' diyerek seslendi: Ücretsiz konut sözüm vaat değil yükümlülük
Akşener'den 'doktor göçü' paylaşımı: 15 Mayıs'ta 'giderlerse gitsinler' diyenler gidecek
İstanbul'da hangi hastanelerde deprem izolatörü var?

Güncel Haberleri