ALES sınav giriş yerleri için gözler ÖSYM'ye çevrildi. Sınav başvurularını 11 Ağustos 2021 günü tamamlayan adaylar, bir yandan hazırlıklarını sürdürürken bir taraftan da ALES takvimi 2021 yılı içerisinde tercih ve yerleştirme işlemleri için plan program yapıyor.
ALES/2 SINAVI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?
2021 yılının Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın ikincisi (ALES/2) 19 Eylül 2021 Pazar günü saat 10.15'te yapılacak.
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, eğitim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için düzenlenen sınav sonuçları, ÖSYM'nin sitesinde öğrenilebilir.
ÖSYM takvimine göre, ALES/2 sınav sonuçları 14 Ekim 2021 tarihinde açıklanacak.
ALES/2 SINAV YERLERİ AÇIKLANDI MI?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), adayların ALES/2 sınav giriş belgesini henüz yayınlamadı. Sınava 1 hafta kala ALES/2 sınav giriş yerlerinin açıklanması bekleniyor.
ALES SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA EKRANI
ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ?
Lisansüstü öğrenim görmek isteyen yada akademik kariyer planlaması yapan adayların katılım sağladığı ALE sınavın sonuçları, açıklandığı günden sonra 5 yıl süreyle geçerli olacak.
ALES NEDİR?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adaylar için düzenleniyor.
Doktora başvuruları için de ALES'e girilmesi gerekiyor. Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurt dışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gönderilecek adayları seçerken de ALES puanı şartı aranır.
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde 100 üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılır.
İyi bir ALES puanına sahip olmak, yüksek lisans başvurularında adaylara büyük bir avantaj sağlar. Çünkü üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucu en az yüzde 50'lik bir paya sahip.
Lisansüstü eğitim programlarına seçme ve yerleştirme işlemleri için tüm üniversite kurumları ALES puanlarını kullanır fakat bazı üniversiteler lisansüstü eğitim programlarına seçecekleri öğrencileri yalnızca ALES puanına göre belirlerken, bazı üniversiteler ise diploma notlarının, mülakat sonuçlarının da dahil edildiği bir puanlama sistemi oluştururlar.
ALES puanı ile doktora programları ya da sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylar için ise alt sınır 80 puandır.