Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, başvuruya açıldı. 2021-2022 akademik yılında gerçekleşecek ALES'in oturum tarihleri, sınav giriş ücreti, merak ediliyor. ALES başvuru tarihlerinin açılması merakla bekleniyordu. 21 Şubat 2022 Pazartesi günü ALES için başvuru sistemi açıldı. Başvurular, 3 Mart 2022 tarihinde sona erecek.
ALES NEDİR?
Kısa adı ALES olan, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı; Türkiye'de yükseköğretim kurumlarına lisansüstü öğrenci alımları ile öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için ÖSYM tarafından düzenlenen sınava verilen isimdir.
ALES'TE KAÇ SORU VAR?
ALES'te 50 sözel 50 sayısal olmak üzere toplam 100 soru bulunur.
ALES, yılda üç defa, 81 ilde yapılmaktadır.
Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların belirlenmesinde de ALES puanı belirleyici konumdadır.
Tezli yüksek lisans başvurularında ALES puanı YDS ya da YÖK-DİL gibi gereklidir.
Tezsiz yüksek lisansta ise ALES puanına gerek bulunmuyor.
ALES, genel olarak sayısal ve sözel analitik düşünmeyi ölçen bir sınavdır.
ALES için belirlenen sınav süresi 150 dakika iken geçerlilik süresi ise 5 yıldır.
2022 ALES1 BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN?
ALES/1 başvuru işlemleri 21 Şubat 2022 tarihinde başlayacak ve 3 Mart 2022 tarihinde sona erecek.
ALES/2 başvuruları 24 Haziran - 4 Temmuz 2022 tarihleri arasında yapılacak.
ALES/3 başvuruları 30 Eylül - 10 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak.
2022 ALES1 BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?
ALES başvuru ücreti, 185 TL olarak açıklandı.
ALES HANGİ TARİHLERDE YAPILACAK?
ALES 2022 sınav tarihleri:
ALES/1 17 Nisan 2022
ALES/2 21 Ağustos 2022
ALES/3 20 Kasım 2022 tarihlerinde gerçekleşecek.
ALES BAŞVURU ÜCRETİ NEREYE VE NASIL ÖDENİR?
Adaylar, başvuru bilgilerinin sisteme kaydını yaptıktan sonra sınav ücretini süresi içinde yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.
Adayla,r sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM'nin internet sitesinde e-işlemler bölümünde yer alan ödemeler alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklardır.
Sınav giriş ücretlerini, bankaya giderek yatırmak isteyen adayların banka görevlisine başvuruda bildirdikleri T.C Kimlik Numarasını ve sınav ücretini yatıracağını bildirmesi, bankadan aldıkları dekont üzerindeki T.C Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı bilgisini kontrol etmeleri ve dekontu saklamaları gerekir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet bankacılığı aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler. Sınav ücreti ödeme işlemleri, sınava başvuru süresi bittikten sonraki ilk gün, banka şubelerinden ödeme yapacak olan adaylar için mesai saati bitiminde, ÖSYM'nin internet sitesinde e-işlemler bölümünde yer alan ödemeler alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak adaylar ile banka ATM'leri ve online bankacılık üzerinden ödeme yapacak adaylar için saat 23.59'da sona erecektir. Bankadan ödeme yapacak adayların, bankaların çalışma saatlerini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.
Yurt dışından başvuru yapacak adaylar aynı ücretleri, belirtilen sürelerde ÖSYM'nin internet sitesinde e-işlemler bölümünde yer alan ödemeler alanından kredi kartı/banka kartı ile Türk Lirası olarak yatıracaktır.
Başvurusunu yapmayan, herhangi bir nedenle başvurusu geçersiz sayılan/iptal edilen veya silinen, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran, aynı işlem için birden fazla ödeme yapan adayların ödedikleri ücretler iade edilmez/devredilmez.
Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti yüzde 50 artırımlı olarak, başvurunun yapıldığı gün ÖSYM'nin internet sitesinde e-işlemler bölümünde yer alan ödemeler alanından kredi kartı/banka kartı ile ödenecektir. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda bankalardan ücret ödemesi yapılmamalıdır. Geç başvuru gününde başvurusunu yaptığı halde sınav ücretini aynı gün içinde yatırmayan adayların başvuru bilgileri silinecektir.
Geç başvuru gününde başvuru yapan ve sınav ücretini süresi içinde yatırarak başvurularını tamamlayan adayların, başvurularının tamamlandığını https://ais.osym.gov.tr/ internet adresinden sınav ücretini yatırma süresi tamamlanmadan teyit etmeleri ve başvuru bilgilerinin bir dökümünü yazıcıdan alarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklamaları gerekmektedir.
ALES BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES),
* Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
* Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,
* Teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında, ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.
* Sınavda alınan puanlar, istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilecektir.
* Sınava; bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
* Sınavda sayısal ve sözel testler uygulanacaktır. Sınav, saat 10.15'te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2.5 saat) olacaktır.
* Sınav, 81 il merkezi ile Lefkoşa (sadece ALES/1 Sınavı) ve Kırgızistan-Bişkek'te (sadece ALES/1 Sınavı) yapılacaktır. Bişkek'te sınav Türkiye saati ile 10.15'te başlayacaktır.
* Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Başarılı olan adaylar, 'Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları halinde giriş sınavlarına başvurabilirler.