Muğla İkizköy'de Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne (YK Enerji) kaynak sağlanması için Akbelen Ormanı’nda kömür madeni sahasının genişletilmesi kararına karşı, bölge halkının mücadelesi sürüyor. Akbelen Ormanı'ndaki zeytinlikleri korumak için yapılmak istenen talana karşı uzun süre direnen bölge halkı, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını taraflı ve bilimsel olmayan 3. Bilirkişi Raporuna dayandığını belirterek itiraz etmişti. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. Dava Dairesi bölge halkının yürütmenin durdurulması talebini reddetti.
'BU HAKLI DAVAYI KAZANACAĞIZ'
Haklı davaları için mücadeleyi sürdüreceklerini belirten İkizköylüler şu açıklamayı yaptı:
Zeytinliklerin madenciliğe açılmasına yol açacak yasa değişikliği teklifini geri çektirdik ancak haklı davamızda bu aşamada yürütmeyi durdurma kararını muhafaza ettiremedik. Yasa değişikliğinde de ciddi parmağı olduğunu bildiğimiz YK Enerji şirketi bunu fırsat bilip yeniden Akbelen Ormanı’na girmeye kalkışabilir. Fakat şunu belirtmek isteriz: Davamız henüz bitmedi, devam ediyor. Önünde sonunda bu haklı davayı kazanacağız! Bu arada oldu bittiye getirilip Akbelen Ormanı'na kesim için girilmesine izin vermeyeceğiz. Ormanların korunması görevini veren Anayasal düzenlemelere, zeytinleri koruyan zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanuna dayanarak meşru hak ve ödevlerimizi sonuna kadar yürüteceğiz.
NE OLMUŞTU?
17 Temmuz 2021 yılında Akbelen Ormanı’nda Limak Holding’e bağlı YK Enerji tarafından yapılan hukuksuz ağaç kesiminden sonra ormanda nöbete başlayan yaşam savunucuları, Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ni durdurmuştu. Akbelen Ormanı’nın kesim izninin iptali için açılan davada mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti 7 Eylül 2021’de bölgede keşif gerçekleştirmişti. Bölgede ilk yapılan keşifte hakimin avukatlara hakaret etmesi nedeniyle avukatlar Arif Ali Cangı, İsmail Hakkı Atal ve Şiar Rişvanoğlu reddi hakim başvurusunda bulunmuştu.
1 Mart’taki ikinci bilirkişi inceleme öncesi Resmi Gazete‘de yayımlanan maden yönetmeliğindeki değişiklikle birlikte tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarında madencilik faaliyetlerinin önü açılmıştı. Mayıs ayında hazırlanan bilirkişi raporunda madencilik faaliyetlerinin orman ekosistemini tamamen yok edeceği kabul edildi ancak bölgedeki tüm kömürün çıkarılabilmesi için de Akbelen Ormanı’nın madenciliğe açılması gerektiği savunuldu.