Cumhur İttifakı'na yeni partilerinde eklenmesi sebebiyle AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım başkanlığında toplanan bir heyet Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan ile görüştü. Gerçekleşen görüşmede Yeniden Refah Partisi'nin ittifaka katılmak için 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun kaldırılmasını istediği AK Parti heyetinin de 'problem yok' yanıtının verdiği iddia edilmişti.
BAKAN YANIK: TARTIŞMAYA AÇIK DEĞİL
Yeniden Refah Partisi'nin AK Parti'ye sunduğu ittifak şartları arasında bulunan kanunun kaldırılması ile ilgili olarak tartışmalar kadın örgütlerince de tepki çekerken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık bu kanunun "tartışmaya açılmasının dahi kabul edilemez" olduğunu söyledi.
Bakan Yanık sosyal medya adresi Twitter'dan, "6284 sayılı Kanun, kadına yönelik şiddetle mücadele için yaptığımız en önemli yasal düzenlemelerden biridir. Kanunun kabulünden bu yana, uygulamayı da geliştirmek için titizlikle düzenlemelerimizi sürdürüyoruz. 6284 sayılı kanunun ruhuyla ve mevcudiyetiyle varlığı son derece önemlidir. Varlığının tartışmaya açılması dahi bizce kabul edilemez" şeklinde konuştu.
DW Türkçe'ye konuşan TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı, Edirne Milletvekili Fatma Aksal da, ittifak görüşmelerinin detaylarını bilmediğini ancak partisinden bu konuda görüş alacağını ifade ederek, "Her zaman için cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi kadına yönelik şiddetle mücadelemiz şiddet gören tek kadın kalmayana kadar devam edecek. Çizgimiz budur, ilkemiz budur" değerlendirmesi yaptı.
ERDOĞAN: DÖNÜM NOKTASI
İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması tartışmaları süresinde sık sık gündeme gelen 6284 sayılı kanuna ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Eylem Planı" toplantısında, "Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair 6284 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi, bu doğrultudaki en önemli dönüm noktasıdır. Türkiye bu kanunla dünyada kadına yönelik şiddetle mücadelede en kapsamlı ve etkili mevzuata sahip ülkeler arasında ilk sıralara çıkmıştır" ifadelerini kullanmıştı.
ŞAHİN USTA: GERİ ADIM ATILMAYACAK
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta da Yeniden Refah Partisi'nin talep ettiği 6284 sayılı kanunun kaldırılması ile ilgili özel bir çalışmanın partisinin gündeminde olmadığını söyledi. DW Türkçe'ye konuşan Leyla Şahin Usta, "Meclis depreme dair düzenlemeleri hayata geçirip kapanacak ve seçim çalışmaları başlayacak. Bunun dışındaki tüm konular önümüzdeki dönemde partilerin bir araya gelerek konuşacağı mevzulardır. 20 yıllık iktidarımız boyunca kadınların sadece şiddete karşı değil her türlü ayrımcılığa karşı korunması ile ilgili yasal düzenlemeleri yaptık. Bunlardan geri adım atmadık, bundan sonra da geri adım atılmayacaktır" açıklaması yaptı.
Önemli olanın sadece kanunlar olmadığını söyleyen Usta, "İnsanların ahlakları ve vicdanları ile birbirine karşı saygı, sevgisini ve merhametini artıracak anlayışa geçilmesi lazım. Ayrıştırmanın değil ötekileştirmenin kavga ve şiddetin çözüm olmadığını, ne kadar kanun çıkarırsanız çıkarın insanların artık belli bir noktadan sonra kendi vicdanları ile ve ahlakları ile baş başa kalarak yeni bir anlayış ile hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Şiddetin sadece kadına karşı olmadığını toplumda artan bir şiddet olduğunu vurgulayan Leyla Şahin Usta "insanların sokakta trafikte, sağlık çalışanlarına, belediye otobüs şoförlerine bile şiddet uygulandığı görülüyor. Genel bir anlayış, genel bir düzenleme yapılması lazım, şiddetin çözüm olmadığına ilişkin bunun yasalarla düzenlenemeyeceğini, ilkokuldan ana sınıfından başlayarak daha fazla yeni iletişim modeli ve merhamet geliştirilmesi gerekiyor" değerlendirmesi yaptı.
BİNALİ YILDIRIM: ŞARTLARIN DETAYLARI KONUŞULMADI
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, Habertürk'te katıldığı programda AK Parti ile yapılan ittifak görüşmelerinde bazı şartlar sunduklarını bunların da "LGBT derneklerinin kapatılması," "6284 sayılı kanunun kaldırılması," "süresiz nafakanın kaldırılması," "Ahlak öncelikli eğitim sistemine geçilmesi" olarak sıraladı. Aydal, bu taleplerin yazılı olarak da AK Parti'ye sunulduğunu ve olumlu yanıt alındığını da ileri sürdü.
AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ise "olumlu yanıt" alındığı yönündeki açıklamanın gerçeği yansıtmadığına işaret ederek, "Seçim dönemine girince ortalık toz duman olur herkes aklına geleni söyler. Bize bu hafta içerisinde cevap verecekler. Bu şartların detayların hiçbirisini biz o görüşmede konuşmadık" açıklamasını yaptı.