DW'de yer alan habere göre; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü takılmasını güvence altına almayı öngören kanun teklifinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda Anayasa değişikliği çağrısında bulunmuştu. Erdoğan, 24'üncü maddede planlanan değişiklikle başörtüsü takılmasını anayasal güvence altına almak ve bu teklifi de referanduma götürmek istiyor. Ancak AK Parti, değişiklik teklifini referandum götürebilmek için TBMM'de muhalefetin de desteğine ihtiyaç duyuyor.
Anayasa'nın din ve vicdan özgürlüğünü düzenleyen 24'üncü maddesi ile aile kurumunu düzenleyen 41'inci maddesinde değişiklik isteyen AK Parti, destek için geçen hafta Meclis'te grubu bulunan tüm partileri ziyaret etti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki AK Parti heyeti, bu çerçevede HDP'de grup başkanvekilleri Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç ve Parti Sözcüsü Ebru Günay'la görüştü.
TABANDA RAHATSIZLIK YARATTIĞI İDDİASI
Ancak Ankara kulislerinde AK Parti heyetinin HDP ziyaretinin MHP'de rahatsızlık yarattığı konuşuluyor. Parti yönetiminden bu konuda gelen açıklamalar ise temkinli. MHP yetkilileri, "parti yönetiminin görüşmenin Cumhur İttifakı adına yapılmadığı kanaatinde olduğunu" söylüyor. MHP'li yöneticiler, "Aynı ittifakta olsak da AK Parti başka, MHP başka. Dolayısıyla AK Parti'nin görüşmesi, ittifak adına değil AK Parti adına yapılmış bir görüşmedir" ifadelerini kullanıyor.
Bu konudaki net tavrın ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından ortaya konulacağı tahmin ediliyor. Bahçeli'nin Salı günü TBMM grup toplantısında özellikle HDP'yi hedef alan sert açıklamalar yapması bekleniyor.
AK Parti tabanında da HDP ile görüşmenin rahatsız yarattığına dair işaretler var. Eski AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner, "HDP'yi hem TBMM çatısı altında olmaması gereken terör örgütünün siyasi partisi olarak suçlamak, hem de anayasa değişikliği için muhatap alıp görüşmek, AK Parti açısından sıkıntılı bir yeni durum" sözleriyle bu rahatsızlığa dikkat çekmişti.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'dan ise bu konuda dikkat çeken bir açıklama geldi. Gazeteci İsmail Saymaz'ın sorularını yanıtlayan Turan, "Görüşmeseydik, 'Başörtüsüyle ilgili değişiklikte samimi değilsiniz' derlerdi bize. 'Niye tüm gruplarla konuşmuyorsunuz? derlerdi" ifadelerini kullandı. Turan, ayrıca CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun "TSK'nın kimyasal silah kullandığı" iddiasını hatırlatarak "Ben Tanrıkulu ile de onun gibi düşünenlerle de HDP ile de görüşmem, görüşmek istemiyorum" dedi.
HDP YÖNETİMİ SESSİZ KALIYOR
HDP'de ise tartışmalarla ilgili sessizlik hakim. HDP'li yöneticilerin Çarşamba günü bir araya gelecek Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına kadar bu konu ile ilgili konuşmama kararı aldığı öğrenildi. Buna karşın tartışmalarla ilgili DW Türkçe'nin sorusunu yanıtlayan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, AK Parti'nin yalpaladığını savundu.
Erdoğan'ın oportünist bir siyaset ortaya koyduğunu ve seçimde kaybedeceğini gördüğünden dolayı da çeşitli hamleler yapmaya çalıştığını öne süren Paylan, "Ancak, ortağı MHP bu hamleleri yapmasına fren olacaktır" ifadesini kullandı. AK Parti içinde bu ziyareti olumlayan çok sayıda açıklama yapıldığını hatırlatan Paylan, "Buna karşı refleks de olacaktır. En büyük refleks de MHP'den gelecektir. Bu refleksi yumuşatmak için de Bülent Turan'a bu tip açıklamalar yaptırtıyorlar" diye konuştu.