Asgari ücretle beraber açıklanan damga ve gelir vergisinin kaldırılması gözleri AGİ'ye çevirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamasında, "Önümüzdeki yıl başından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisini kaldırıyoruz. Bu iki verginin kalkmasıyla işveren kesimini 450 TL ilave yükten kurtarıyoruz" ifadelerine yer verdi. Asgari ücretle çalışanlar, kazançlarının vergi dışı kalması nedeniyle Asgari Geçim İndirimi (AGİ) alamayacak. Gelirleri asgari ücretin üzerinde olan çalışanların AGİ alıp almayacağı konusunda ise yeni bir düzenleme yapılacak. Önümüzdeki hafta meclise gelmesi beklenen düzenlemeyle durum netleşecek.
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NEDİR?
AGİ, medeni duruma göre ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren 16 yaşından büyük tüm çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden çıkarılmasıyla vergi dışı bırakılmasıdır. AGİ, işçiye işveren tarafından devlet adına ödenir ve işverenin gelir vergisinden düşülür. Çalışan vatandaşların kendileri dışında bakmakla yükümlü oldukları kişiler için verilen aile indirimidir.
AGİ NEDEN KALDIRILDI?
Çalışma Bakanlığı tarafından yayımlanan tabloya göre işçiden alınan gelir ve damga vergisi kaldırıldı. Asgari ücretin gelir vergisi dışında bırakılması neticesiyle, asgari ücretin üzerinde maaş alan çalışanların 12 aylık brüt ücretinin de asgari ücret kadar olan tutarı gelir vergisinden muaf olacak.
Çalışanların gelir vergisinden düşülen asgari geçim indirimi (AGİ) tutarı da gelir vergisi kararı nedeniyle uygulamadan kaldırıldı.
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?
Asgari ücret artışıyla birlikte işsizlik maaşında da yükselme yaşanması bekleniyor. Çalışanın ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı kadar işsizlik maaşı ödeniyor. En fazla işsizlik ödeneği ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor. Buna göre 2021'de işsizlik maaşı en düşük 1.420,14 liraya, orta kademede 1.688,91 liraya, en yüksek de 2 bin 840,28 liraya çıkmıştı. 2022 yılında ise en düşük işsizlik maaş 2130 lira, orta kademe işsizlik maaşı 2532 lira en yüksek işsizlik maaşı da 4260 lira oldu.
KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLDU?
Kıdem tazminatının tavanı 2021'de 8 bin 651,62 liraya yükselmişti. 2022 yılına ait asgari ücrete bağlı olarak kıdem tazminatında da artış yaşandı ve 12 bin 976 liraya yükseldi.
65 YAŞ ÜSTÜ AYLIĞI NE KADAR?
2021'de yaşlılık aylığı 864,89 liraya yükselmişti. 2022 yılında 1296 lira olarak uygulanacak.
ENGELLİ AYLIĞI NE KADAR?
2021'de engellilere ödenen aylık 1.035,63 liraya yükselmişti. 2022'de ise 1552 lira olacak.
Evde bakım maaşı ise 2706 lira oldu.
Yüzde 50’den daha düşük engelli olanlara evde bakım maaşı ödenmiyor. Bu yardımdan yalnızca, hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının üçte ikisinden daha az olan kişiler yararlanabiliyor.