Afet bölgesinde suya karışacak asbest tehlikesi

Kahramanmaraş depremleriyle ortaya çıkan önemli bir sorun da milyonlarca ton moloz oldu. Molozların depolandığı alanların bazılarının kriterlere uygun olmadığını belirten Prof. Dr. Mutlu Yılmaz, “Asıl tehlike molozların içindeki kimyasal maddelerin yer altı ve içme sularına karışması” dedi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mutlu Yılmaz, Hatay’da depremde ortaya çıkan moloz atıklarının depolama alanlarında incelemeler yaptı. Yılmaz, toplam 15 depolama alanını incelediğini ve bu alanların bazılarının yönetmeliğe uygun olmadığını tespit ettiğini söyledi.

Depremden sonra ortaya çıkan molozların kimyasal madde barındırabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, “Bunların hepsi yıkıntı halinde bir aradadır ve bu atıkların uygun alanlarda depolanması gerekir. Örneğin, 2010 yılı öncesine kadar inşaatlarda asbest malzeme kullanılıyordu ve bunlar çok tehlikeli materyallerdir. 2010 yılından sonra bu malzemeler yasaklandı; ama depremde yıkılan binaların çoğunun 2010 yılından önce yapıldığını biliyoruz. Bu sebeple, özellikle bu molozların uygun ortamda depolanması gerekir, yoksa insan ve çevre sağlığı açısından çok ciddi sorunlar oluşturacaktır” dedi.

Yılmaz, bir depolama alanının ise sulak alan içerisinde yer aldığını belirterek, “Zararlı malzemenin içme sularına karışması ya da yer altı sularına sızması ciddi anlamda risk oluşturur” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri