MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim için mayıs ayını işaret etmesinin ardından kamuoyunda 14 Mayıs tarihi öne çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu tarihe işaret ederken son olarak Bursa Gençlik Buluşması’nda sandığın 14 Mayıs’ta kurulacağını açıkladı. Erdoğan “İnşallah 14 Mayıs’ta ilk defa oy kullanacak siz genç arkadaşlarımızla yol arkadaşlığını bize nasip eden Allah’ıma hamdediyoum” ifadesini kullandı.
Üçüncü dönem adaylığı tartışılan Erdoğan, muhalefeti eleştirerek “Birileri burada hedef saptırmaya gayret ediyor. Bu şimdi bir erken seçim falan değil, seçimi öne almak. Biz burada aslında bir güncelleme yaptık. Cumhur İttifakı olarak da Devlet Bey ile bu görüşmelerimizi yaparak dedik ki zaman kaybına tahammül yok. 10 Mart’ta Cumhurbaşkanı olarak biz bu yetkimizi kullanacağız. Ondan sonra 60 gün süre var. O süreyi de kim değerlendirecek? YSK. Ama biz kararımızı mart ayının 10’unda açıklayacağız” dedi.
Muhalefet, Demokrat Parti’nin zaferle çıktığı 1950 seçimlerine referansla belirlenen tarihe karşı çıkmazken seçim takvimine ilişkin çok sayıda belirsizlik hakim. Seçime hangi yöntemle gidileceği ve yeni seçim kanununun geçerli olup olmayacağı konusunda gözler YSK’da olacak.
Geçen yıl 31 Mart’ta kabul edilen ve 6 Nisan’dan Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren seçim kanunu seçim bölgelerinde ittifakların önemini azaltmıştı. Seçim barajı yüzde 7’ye indirilirken milletvekili hesaplamasında değişikliğe gidildi. İttifakın artık oylarının milletvekili seçimlerine etkisi kaldırıldı. Önceki kanunda ittifakın oyunun barajı geçmesi halinde oylar ittifak içinde toplanıyor ve partilerin çıkaracağı milletvekili sayıları da ittifak içinde aldıkları oya göre belirleniyordu. İki milletvekilinin seçileceği bir bölgede, en fazla oy alan üçüncü parti, ittifakın artık oyuyla ikinci partinin önüne geçip milletvekili çıkarabiliyordu. Örneğin 2018’de AK Parti Elazığ’da dört milletvekili çıkarmıştı.
AK Parti’den sonra en çok oyu alan parti MHP’ydi ve CHP üçüncü sıradaydı. Ancak milletvekili dağılımı ittifak oylarının toplamına göre yapılınca beşinci milletvekilini CHP kazandı. Yeni düzenleme bunu engellerken kanunun bu seçimlerde uygulanıp uygulanamayacağı konusunda seçim tarihinin resmen ne zaman başladığı konusundaki ihtilaflar nedeniyle farklı görüşler hakim. Bu konudaki son kararı YSK verecek.
26 Ocak’ta İYİ Parti’nin ev sahipliğinde 11. zirvesini gerçekleştirecek olan ve 30 Ocak’ta da Geçiş Süreci Yol Haritası ve Ortak Politikalar Metni’nin açıklayacak olan Altılı Masa ise TBMM’de anayasal çoğunluğu elde etmek amacıyla milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek alternatifleri belirlemek için komisyon kurdu. Liderlerin 5 Ocak’ta Gelecek Partisi ev sahipliğinde yapılan toplantıda aldığı karar kapsamında seçim ittifakı komisyonu oluşturuldu.
Komisyonda, CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel, DEVA Partisi Teşkilat İşleri Başkanı Sadullah Ergin, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun ve Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez yer aldı. Bu hafta ilk toplantısını yapmayı planlayan komisyon, oyları maksimize etmek için ittifak yapılması gereken il ve seçim bölgeleri, seçime ortak listeyle girilecek ve girilmeyecek yerler, partilerin tek başına ya da ikili ve üçlü ittifaklarla seçime gireceği il ve bölgelere yönelik simülasyon yapacak.
Komisyon, TBMM’de anayasal çoğunluğu elde edebilmek için milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek alternatifleri çalışacak, hazırlayacağı raporu genel başkanlara sunacak.
Diğer taraftan Sözcü’den Deniz Zeyrek’e konuşan İYİ Parti lideri Akşener, 41 ilde seçimlere ayrı girileceğini, onun dışında Altılı Masa olarak ortak liste yapmak istediklerini ifade etti. Akşener “Bir komisyon kurduk. 41 ilde seçimlere ayrı girilecek. Onun dışındaki illerde ortak liste yapalım istiyoruz” dedi.
TBMM’DE ÇOĞUNLUĞA GİDEN YOL UZLAŞMAYLA ARANACAK
İktidar kanadından yapılan açıklamalar seçim için 14 Mayıs’ı öne çıkardı. Muhalefet liderlerinden de bu tarihe dönük mesajlar geldi. Takvim ısınırken muhalefetin çalışmaları hızlandı. Altılı Masa’nın 5 Ocak’ta gerçekleştirilen toplantısında alınan kararla bir ‘Seçim İttifakı Komisyonu’ kuruldu. Komisyonda, TBMM’de çoğunluğu elde etmeye ve milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek alternatifleri belirlemeye dönük çalışma yapılacak.
VEKİL SEÇİMİ İÇİN İKİLİ ÜÇLÜ İTTİFAK FORMÜLLERİ
Komisyon bu hafta ilk toplantısını gerçekleştirecek. TBMM aritmetiği için ittifak yapılması gereken il ve seçim bölgeleri, seçime ortak listeyle girilecek ve girilmeyecek yerler, partilerin tek başına ya da ikili ve üçlü ittifaklarla seçime gireceği il ve bölgelere yönelik simülasyonlar hazırlanacak. Altı siyasi parti temsilcisinin yer alacağı masada mutabakatla hazırlanacak modellere ilişkin rapor genel başkanlara sunulacak.