Acil önlem alınmazsa sonu felaket olacak! Meteoroloji'den ve uzmanlardan korkutan Türkiye uyarısı

Sağlık Bakanlığı aşırı sıcaklara karşı acil önlem alınması gerektiğini vurguladı. Türkiye'deki aşırı sıcakların coğrafi konum nedeniyle risk altında olduğunu belirten Sağlık Örgütü "Acilen 'sıcak sağlık eylem planına' ihtiyaç var" ifadeleri ile çağrı yaptı. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

Sıcaklıkların dünya çapında bir hafta içerisinde 3 kez üst üste rekor kırması uzmanları da harekete geçirdi. 6 Temmuz 2023 tarihinde küresel ortalama sıcaklığının 17,23 derece olduğu ölçülürken uzmanlar "kaydedilen en sıcak gün" açıklamasında bulundu. İklim değişikliğinin bir sonucu olarak görülen aşırı sıcaklar dünya çapında mevsimlerin kalıcı bir özelliği haline geliyor. Dünya Sağlık Örgütü 2022 yılında Avrupa'da en az 15.000 kişinin aşırı sıcaklar nedeniyle Hayatını kaybettiğini açıkladı. Sıcak çarpması, ısı senkopu, ısı krampları gibi doğrudan ilişkili bir dizi hastalığın neden olabileceği aşırı sıcakların tehlike yarattığı aktarıldı. Kronik hastalığı bulunan vatandaşların hastalık kontrolünü zorlaştıran bu durum ölümleri de beraberinde getiriyor. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

KRONİK HASTALIĞI BULUNANLAR DİKKAT!

Aşırı sıcaklar için açıklamalar Sağlık Bakanlığından geldi. Türk Tabipleri Birliği, Türk Toraks Derneği ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Aşırı sıcaklar açısından coğrafi konumun önemli bir risk oluşturduğunu belirtti. Türkiye'deki coğrafi konumun ise sıcaklar için risk sınıfında yer aldığını aktaran uzmanlar, toplumsal önlemlerin alınması için bakanlıkla birlikte harekete geçti.


Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlara çağrıda bulunan sağlık örgütleri erken uyarı sisteminin oluşturulması ile birlikte koruyucu önlemlerin alınması ve uyum stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğini aktardı. Sağlık örgütleri, "Acilen 'sıcak sağlık eylem planına' ihtiyaç var" ifadelerini dile getirdi. Sıcaklıkların artmasının dayanılmaz bir hale geleceğini belirten uzmanlar şu sözleri kaydetti:

"Küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelere göre 1,5°C'den fazla artmasına izin vermek, dünyanın birçok yerinde yaz sıcağını dayanılmaz hale getirebilir. Bu seviyeyi +1,5°C'nin altında olacak şekilde sınırlandıran Paris İklim Anlaşması hedefine ulaşmak, oluşacak zararları önlemede ülkemizin ve tüm dünya ülkelerinin birinci önceliği olmalıdır."

Dünyada aşırı sıcaklıkların artması durumunda bu yaz ABD'deki sağlık hizmetleri ile ilgili maliyetlerde de değişiklik olacağı belirtildi. 1 milyar dolar artış yaşanabileceği belirtilirken yaklaşık 235.000 acil servis başvurusuna ve 56.000'den fazla hastaneye yatış işlemlerinin görülebileceği aktarıldı.


Sıcak çarpmasına karşı yaşlı, çocuk ve kronik hastalara karşı uyarılarda bulunan sağlık bakanı Fahrettin Koca, sıcaklığın yüksek seviyelere ulaşması durumunda vatandaşların dışarıya çıkmaması gerektiğinin altını çizdi.


Sosyal medya hesabı üzerinde yaptığı açıklamalar ile vatandaşları uyaran Bakan Koca, vücut sıcaklığının 40 derece Üzerine çıkması durumunda Hipotermi olarak bilinen ciddi bir klinik durumun görülebileceğine aktardı. Fahrettin Koca, "Yaşlılar ve çocuklar, diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpması için yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin gün içinde sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz" sözlerini dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Sıcak havada bu önlemleri almayanlar beyin kanaması ve inme riskiyle karşı karşıya! Uzmanından hayati öneriler
Böyle hakim olmaz olsun! Yazdığı kitabı zorla aldırmış: Aylık geliri dudak uçuklattı
Bir damlasını bile ziyan etmeyin! Yeni dünya düzeni onun üzerine kurulacak: En ucuz ama aslında en değerli madde

Güncel Haberleri