10 büyükelçilikten Kavala açıklaması: İç işlerine karışmayız

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Büyükelçiliği, iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluğunun 4. yıldönümünde 10 ülkenin büyükelçisinin yaptığı açıklamayla ilgili olarak, "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder" açıklamasını yaparken, Fransa ve Almanya'nın aralarında yer aldığı 9 elçilikten de benzer açıklamalar ve paylaşımlar geldi.

10 büyükelçiliğin, iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına yönelik çağrısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "istenmeyen adam" açıklamasıyla karşılık vermesinin ardından ABD’den konu hakkında ilk kez açıklama yapıldı.

ABD Büyükelçiliği’nin resmi Twitter hesabından yapılan kısa açıklamada, "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder" ifadeleri kullanıldı.

ABD'nin açıklaması dakikalar sonra Hollanda, Kanada ve Yeni Zelanda tarafından da yapıldı. Norveç, İsveç, Finlandiya ve Danimarka da ABD'nin açıklamasını 'retweet' etti. Almanya ve Fransa ise ABD Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamayı yaklaşık 3 saat sonra retweetlemesi dikkat çekti.

Açıklamada Viyana Sözleşmesi’nin diplomatların bulundukları ülkelerin iç işlerine karışmamasını düzenleyen 41. maddesine atıf yapılması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.

41. MADDEDE NELER VAR?

Viyana Sözleşmesi'nin diplomatların bulundukları ülkelerin iç işlerine karışmamasını düzenleyen 41. maddesi şöyle:

1. Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.

2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.

3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.

KANADA, HOLLANDA VE YENİ ZELANDA DA AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan, Kavala'yla ilgili açıklamada bulunan ülkelerin üçünden daha ABD'nin yaptığı açıklamanın aynısı geldi.

ALMANYA, FRANSA, FİNLANDİYA, NORVEÇ, İSVEÇ VE DANİMARKA RETWEET ETTİ

Almanya, Fransa, Finlandiya, Norveç Büyükelçiliği ile Danimarka Büyükelçisi, ABD Büyükelçiliği'nin mesajını retweet etti.

AA: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN OLUMLU KARŞILADI

Anadolu Ajansı (AA) Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını ileri sürdü.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter hesabından "Kurallara riayet ederek ülkemizle kendi ülkeleri arasındaki bağları güçlendirmek için çalışan diplomatlar her zaman takdir edilmektedir. Devletler arası bağların güçlendirilmesi noktasında önemli misyona sahip büyükelçiliklerin bu çerçeveye bağlı kalarak görev yapmasından memnuniyet duyduğumuzu, buna karşılık iç işlerimize müdahale anlamına gelebilecek her türlü adımı reddettiğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Türkiye'nin bu hassasiyeti, Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesinde açıkça ifade edilmektedir. Norm niteliği taşıyan ve büyükelçilerin misyonlarını yürütürken riayet etmesi gerekenleri ortaya koyan bu ilke her zaman temeldi" açıklamasını yaptı.

BÜYÜKELÇİLER NE DEMİŞTİ?

18 Ekim'de Osman Kavala'nın tutukluluğunun dördüncü yılı nedeniyle ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda'nın imzaladığı ortak bir açıklama yayımlanmıştı. Açıklama, ABD, Almanya ve Kanada başta olmak üzere bazı ülkelerin Ankara'daki büyükelçiliklerinin sosyal medya hesaplarında da paylaşılmıştı.

Açıklamada şu ifadeler yer almıştı:

'"Bugün, Osman Kavala'nın tutukluluğunun başlamasının 4. yıl dönümü. Daha önce verilen beraat kararının ardından farklı davaların birleştirilmesi ve yeni davaların açılması yoluyla davasında süregelen gecikmeler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türk yargı sisteminin şeffaflığına gölge düşürüyor. Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak birlikte, Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz."

ERDOĞAN'DAN 'İSTENMEYEN ADAM' MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "Yatıyorlar kalkıyorlar Kavala Kavala... Kavala dediğin Soros'un Türkiye şubesi. 10 büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı'na geliyor. Bu nasıl terbiyesizliktir, siz burayı neresi zannediyorsunuz ya? Burası Türkiye, Türkiye. Burası bir kabile devleti değil, anlı şanlı Türkiye. Burada Dışişleri'ne gelip de talimat veremezsiniz. Ben Dışişleri Bakanıma talimatı verdim, ne yapması gerektiğini söyledim. Bunların bir an önce istenmeyen adam ilan edilmesini halledeceksiniz dedim. Bunlar Türkiye'yi anlayacaksınız, bileceksiniz. Anlamadığınız gün terk edeceksiniz" demişti.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (34)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

10 büyükelçi kim? İstenmeyen büyükelçiler hangi ülkelerden? Osman Kavala hakkında ne dediler?
Batı medyası 'büyükelçi krizi'ni böyle gördü: 'Erdoğan geri adım attı'
Almanya'dan Türkiye'ye 'Kavala' uyarısı

Güncel Haberleri