Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için düzenlenen kanun teklifinin yasalaşması için Meclis'te görüşmeler başlayacak. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM gündemine dair açıklamalarda bulundu. Depremler nedeniyle ara verilen Meclis'te çalışmaların yarın başlayacağını söyleyen Elitaş, "Meclis'in öncelikli gündemi EYT" olacak dedi.
"Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinin hızlıca kanunlaştırabiliriz" diyen Elitaş, Genel Kurul'da EYT sonrası yapılandırma teklifini de görüşeceklerini bildirdi.
5000 PRİM GÜNÜ TALEBİ GÜNDEMDE
Meclis açıldıktan sonra yasanın geçmesini isteyen EYT'liler, 5000 prim ve 3600 günle kısmi emekli olma hakkı bekliyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen teklif Genel Kurul'da görüşülecek.
Yaş şartının kaldırılmasıyla mutlu olan milyonlarca kişi, sosyal medyada 99 öncesi haklarla EYT çıkmasını talep ediyor.
EYT'lilerin sigortalarının başladığı şartlara göre kadınlarda 20 yıl ve 5000 prim günü, erkeklerde 25 yıl 5000 prim günü şartı aranıyordu. 50-55 yaş arasında ise 3600 günle kısmi emeklilik yapılıyordu.
Sosyal güvenlik sistemine göre 99 öncesinde kademeli emeklilik sistemi bulunmuyor. Kademeli emeklilik sistemi 2022 yılında getirilmişti.
Kademeli sistemde EYT'liler sigorta başlangıç tarihine göre 5975 günle emekli olabilecek. 5000 prim günü bulunan bir EYT'li yasa çıktıktan sonra 975 güne daha ihtiyaç duyabilir. Bu eksiği kapatmak için doğum veya askerlik borçlanmaları yapılabilecek.
EYT'LİLER MAAŞI VE İKRAMİYELERİ AZALABİLİR
Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, Kahramanmaraş depremlerinin ardından, emekli maaşlarına yönelik zammın aşağı yönlü güncellenebileceğini yazdı.
Çetingüleç, dünkü yazısında, mayısta erken seçim olursa emekli ve asgari ücretlilere nisanda ek zam yapılma ihtimalinin artacağını ifade etti.
Deprem nedeniyle daha önce zikredilen yüzde 20'ye varan oranların aşağı yönlü revize edilme olasılığının yüksek olduğunu aktaran Kısa Dalga yazarı, "Çünkü Türkiye bütçesi de depremde ağır hasar gördü. Deprem illerinden vergi toplanamayacağı gibi o bölgeye çok büyük kaynak aktarımı gerekiyor" ifadesini kullandı.
Çetingüleç şunları kaydetti: "Eğer erken seçim yapılmazsa, ek zammı unutmak lazım. Çünkü bu durumda zaten emekliler Temmuz ayında 6 aylık enflasyon farkı alacak. Asgari ücretlilere ek zam ise, yeni seçim tarihine yakın bir zamana ötelenir.
İkramiyelere gelince... Daha önce 2500-3000 lira gibi rakamlar konuşuluyordu. Şimdi 1500-2000 lira aralığı gündeme gelebilir. İlk ikramiye 21 Nisan'da başlayacak Ramazan Bayramında, ikinci ikramiye 28 Haziran'daki Kurban Bayramında ödenecek. Erken seçim olursa, Nisan ayında ikramiyelere zam yapılmasına kesin gibi. Seçim ertelenirse zam Haziran'a kalabilir."