Geçtiğimiz yılın 30 Ekim tarihinde okuyucularımıza duyurduğumuz haberde GSM operatörlerinin oyun servisleri ile işbirliği yaparak abonelerini zor durumda bıraktıklarını duyurmuştuk. Haberimizin ses getirmesi ve uygulamaya gelen tepkiler üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bu şirketlere yönelik araştırma başlatmıştı. Hâlâ GSM operatörleri abonelerini mağdur etmekten vazgeçmeyecek gibi gözüküyor.
Özellikle merkezi İstanbul’da görülmesine rağmen başka illerde ve o illerin ilçelerinde yayın yapan korsan radyoların sahiplerinin kim oldukları bilinmezken internet sitesi olarak bildirdikleri adreslere de ulaşılamıyor.
Bursa’da 89.0 frekansından yayın yapan bir korsan radyo tarafından nasıl dolandırıldığını anlatan F.F. yaşanan dolandırıcılık olayını ve maddi boyutunu gözler önüne seriyor. Dolandırıcıların kurduğu tuzağa iş çıkışı eve giderken otomobilinde düştüğünü anlatan F.F. “Radyo dinliyordum kanal 89.0 frekansında ayarlıydı. Canlı yarışma programı vardı. Programı sunan kişi radyo dinleyicilerine soru soruyor doğru cevap vermeleri halinde iPhone 7 vereceğini söylüyordu. Soru şu şekilde geldi, ‘İstanbul’da 1, İzmir’de 2, Ankara’da olmayan şey nedir?’ Cevap vermek için bir çok kişi aradı. Değişik şeyler söyledi. Cevabın “i” harfi olduğunu biliyordum. Canlı yayında verilen 0888 299 23 23 numaralı telefonu aradım. Her aradığımda sinyal sesi duyulduktan sonra telefon çalmaya devam ediyordu. Ancak telefona kimse cevap vermiyordu. 2 kez arasam da telefonu açan olmadı. Sonra bir kadın doğru cevabı bildi. Telefonun bu kadına verileceği ilan edildi” dedi. Telefon açılmasa bile devreye giren sesli cevap sistemi sayesinde arayan kişinin telefonuna dakikasına 40 lira ücret yansıtılıyor. Bu paranın yarısı anlaşmalı GSM operatörüne giderken diğer yarısı ise dolandırıcıların hesabına yatıyor. Müşterinin durumuna göre hareket eden GSM operatörleri ise kendi payına düşen paradan feragat edip indirim yapabiliyor. F.F. şu şekilde konuştu: “Yine eve gidiyordum. Merak edip aynı radyo frekansını açtım. Yine yarışma programı vardı. Dikkatimi verdim. Yine ödül cep telefonu ve sorulan soru yine aynı soruydu. Daha da dikkatli dinlediğimde programa bağlanan kişilerinde aynı kişiler olduğunu fark edince canlı yayın diye yutturulan yarışma programının dolandırıcılar tarafından hazırlanan bir bant kaydı olduğunu fark ettim.”
YURT DIŞINDA OLDUKLARI IÇIN MUHATTAP BULUNAMIYOR
Yapılanın açıkça dolandırıcılık olduğunu, görüşmelerde dakika başına 50-60 lira gibi ücretler alındığını ve GSM operatörlerinin de bu işin içinde yer aldığını ifade eden Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu konuda taslak hazırlandığını ve 1 Temmuz 2017’den itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti. GSM operatörlerinin “Siz aramışsınız, karşı taraf da açmış. Sizin konuşup konuşmadığınızı bilemeyiz” cevabını verdiğini ifade eden Ağaoğlu, “Tüketiciler bilinçli olsun. Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü de kamu spotları ile durumun ciddiyetini vatandaşlara duyurmalı. Gerekli önlemleri de almalı” diye konuştu. Güvenilir yayın organlarının bu tür ilan ve reklamlara yer vermediğini ifade eden Ağaoğlu, “Hakem heyeti haklı buluyor vatandaşı ama çoğu zaman bu şirketler yurt dışında yer alıyor. Bu ve bunun gibi GSM operatörlerinden kaynaklanan sorunlara acil çözüm bulunması gerekiyor” dedi.
RTÜK SAVCILIKLA BİRLİKTE HAREKETE GEÇMELİ
Konuyla ilgili açıklama yapan Marmara Radyo ve Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Hasan Şirin, “Konuyla ilgili Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına daha önce müracaatta bulunduklarını BİMER ve CİMER’de yazılı başvuru yaptıklarını belirtti. Bursa ve çevresine yayın yapan yerel ve ulusal radyo ve televizyon kanallarının vericilerinin bulunduğu Gündoğdu mahallesi vericiler tepesindeki alana İstanbul merkezli dolandırıcı şebekelerinin 3. kişiler vasıtasıyla bilgisayar ve vericiler koyup boş frekanslardan bant yayın yaptıklarını belirten Şirin, “RTÜK bunları topluyor ancak yeni vericiler getirip yeniden yayın yapıyorlar. Bu olayı cihazlar kendiliğinden yapmıyor. Bu cihazları oraya getirip orada himaye eden kişiler var. Bunun önüne geçebilmek için RTÜK’ün savcılıkla beraber bu işi organize eden ve aracılık yapan kişilerle ilgili işlem yapması gerekiyor. Bu dolandırıcılar hiç bir şekilde vergi ödemiyor. RTÜK hiç bir şekilde bu kişilerden reklam beyannamesi alamıyor bu nedenle bu dolandırıcılar kayıt dışı ekonomiye sebep oluyor” diye konuştu.
BU NUMARAYI SAKIN AÇMAYIN!
Şikayetvar’da yer alan bildirimlere göre bu uygulama ‘0888222200’ numaralı telefondan arama yapılıyor. Gelen aramayı açtığınız anda telesekreterin “Kaydınız alınmıştır” bildirimini duyuyorsunuz ve arama sonlanıyor. Ardından kontör ya da fatura bilgilerini kontrol ettiğinizde 20 lira ile 40 lira arasında ücret yansıtılarak, üyelik işleminiz başlatıldığını öğreniyorsunuz. Kısaca, çağrıyı yanıtladığınız an para ödüyorsunuz.