Kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte grip, herkesin korkulu rüyası oldu. Gribe yakalanan kişiler, arama motorlarından evde yapabilecekleri yöntemlerle gribin etkisni azaltmanın yollarını arıyorlar. Kişinin hayatını olumsuz etkileyen gribe ne iyi gelir? İşte bilmeniz gerekenler…
GRİP NEDİR?
Kış aylarında kişilerin en çok yakalandığı hastalıklardan olan grip, yatağa düşürecek kadar ağır durumlarda da görülebilir. Burun akıntısı, hapşırma, yorgunluk, halsizlik, boğaz ağrısı, yüksek ateş, titreme gibi belirtileri vardır. Grip, hasta kişinin solunum salgılarının hasta olmayan kişilere bulaşması şeklinde yayılır. Hastalığın bulaşması, hastalık belirtileri başlamadan 1 gün önce başlar ve etkisi 5 gün daha sürer. Gribin tedavisinde antiviral ilaçlar ve aşılar kullanılır. Ancak grip daha hafifse evde yapılan yöntemlerle de etkisi geçer.
GRİPTEN NASIL KORUNULUR?
Kişisel temizliğinize özen göstererek ellerinizi sık sık yıkayın.
Bol su için. Günde 2-3 litre sıvı tüketmeniz hastalığınızın daha hızlı iyileşmesini sağlar.
Elleriniz temiz değilse ağzınıza götürmeyin.
Kalabalık ortamlarda uzun süre vakit geçirmeyin.
Grip aşısı olun.
Yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınmaya özen gösterin.
Çocuğunuz hastaysa hastalığın yayılmasını engellemek için okula göndermeyin.
Bağışıklık sisteminize etki eden yiyeceklerden tüketin. Bol miktarda C vitamini almaya özen gösterin. Portakal, mandalina, limon, zencefil, kuşburnu, tavuk ve paça çorbası gribe iyi gelen yiyeceklerdendir.
Bağışıklık sisteminizin güçlenmesi için düzenli spor yapın.
SAĞLIKLA İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN
GRİBE NE İYİ GELİR?
Soğan kürü
Antibiyotik özelliği nedeniyle soğan hastalık ve enfeksiyonlardan korur. Soğan kürü ile gribin etkisini azaltabilirsiniz. 1 soğanı ince ince soyduktan sonra 2 bardak suyun içerisine atıp kaynatın. Dinlendirdikten sonra için.
Grip çayı
1 maden suyu, 1 adet limon ve mandalina suyu, bir miktar zencefil, ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırıp tüketin.
NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ?
Hastalığın etkilerinin azalmak yerine artması
Ateşin yükselmesi
Nefes almada zorluk
Yutkunma güçlüğü
Öksürüğün artması