Ekim ayı ile artan vakalarının ardından enfeksiyon hastalıklarına karşı savunmasız bırakan grip ile ilgili uyaran uzmanlar, grip aşılarının mutlaka yaptırılması gerektiği konusunda uyarıyor. Her sene 250 ila 500 bin kişi grip ve komplikasyonlarından ötürü hayata veda ediyor. İşte grip aşısı ile ilgili bilgiler...
RİSK GRUBUNDA YER ALANLAR KİMLER?
6 ay-5 yaş arası çocuklar, gebeler, HIV/AIDS ya da bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, 65 yaş ve üzerindeki kişiler, sağlık çalışanları ve astım, kronik kalp ya da akciğer hastalığı bulunanlar grip konusunda yüksek risk grubunda bulunuyor. Gribe karşı muhafazada en etkili yolun aşılanma olduğuna işaret eden uzmanlar, her sene aşı içeriğini gözden geçirerek etkili ve yeni içerikli aşı üretildiğini söylüyor.
GRİP AŞISI İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN
GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPILMALI?
Grip aşısının Türkiye'de eylül-aralık aylarında yapılmasını öneren Sağlık Bakanlığı, grip mevsiminin nisan ayına kadar devam ettiğini ve mart ayının sonuna dek aşı yapılabileceğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı Grip Bilimsel Danışma Kurulu tarafından 2015 yılında yapılan açıklamada, gribin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de mevsimsel olarak yaygın görülebildiğine dikkati çekiliyor. Gripten korunmada bilinen en etkili yöntemin aşı olduğu belirten açıklamada, özetle şu ifadeler yer alıyor:
"Grip aşısının etkinliği, her sene dolaşan virüsle aşı içeriği aynı olduğunda artmaktadır. Ülkemizin bilimsel verileri değerlendirildiğinde grip aşısının eylül-aralık ayları arasında yapılması önerilmekle birlikte grip mevsimi nisan ayına kadar devam ettiği için mart ayının sonuna kadar aşı yapılabilir. Gripten korunmak için aşılanmanın yanı sıra sık sık su ve sabunla eller yıkanmalı, öksürük ve hapşırık esnasında ağız ve burun tek kullanımlık kâğıt mendille kapatılmalı ve mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Mendil yoksa kolun iç yüzüne hapşırılmalı, içinde bulunulan mekanlar havalandırılmalı, grip belirtileri olan kişilerin evde istirahat etmeleri sağlanmalıdır."