TÜBİTAK tarafından desteklenen proje, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Selçuk Takır başkanlığında yürütülüyor. Hayvanlar üzerinde hidrojen sülfür tedavisi uygulandı. Deney hayvanlarının göz tansiyonlarının düştüğü ve retinadaki hasarın engellendiği yönünde bulgular kaydedildi. Projenin 1,5 yıl sonra tamamlanması ve ortaya çıkacak tedavi yönteminin ise glokom hastaları için umut ışığı olması amaçlanıyor.
BELİRTİ VERMİYOR
Doç. Dr. Selçuk Takır, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokomun, genel olarak pek belirti vermeyen bir hastalık olduğunu söyledi.
Sinsi bir hastalık olan glokomun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğine dikkati çeken Takır, hastalığın baş ve göz ağrısı, bulanık görme ve hatta körlüğe yol açabileceğini vurguladı. Bu projeyle dünyada körlük nedenleri arasında üst sıralarda yer alan ve çok sık karşılaşılan glokom hastalığın tedavisine yönelik yeni bir yaklaşım ortaya koymayı amaçladıklarını ifade etti.
DENEYLERDE BÜYÜK BAŞARI SAĞLANDI
Hayvanlar üzerinde yaptıkları deneylerde önemli başarılar elde ettiklerini dile getiren Takır, şunları analttı: “Çalışmalarda da yine hidrojen sülfürün gözün retinasını kanlandıran damarları gevşettiğini ve retinanın kanlanmasında rol oynadığını ortaya koymuştuk. Deney hayvanlarıyla yaptığımız bu çalışmamızda göz içine enjekte edilen hidrojen sülfürün göz tansiyonunu düşürdüğünü ve retinadaki hasarı engellediğini gözlemledik.”