Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 36’sının, KOAH’a bağlı ölümlerin yüzde 35’inin, inmeye bağlı ölümlerin yüzde 34’ünün ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin de yüzde 24’ünün sorumlusunun yine hava kirliliği olduğuna dikkat çekildi.
Ölçümlerde, Dünya Sağlık Örgütü’nün standart değerlerine göre, Türkiye’de hava kirlilik oranının yıllık ortalamasının normal değerlerin altında kalan, havası temiz tek ilin ise Çankırı olduğunun ortaya çıktığı kaydedildi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Akbay, “7 milyondan fazla insanın ölümünde hava kirliliği sorumlu tutuluyor.
Hava kirliliğiyle mücadelede görünen tek uluslararası çözüm, Avrupa Karbon Piyasaları uyumudur” dedi. 80 ilde hava kirliliğinin, sınır değerlerini aştığının altını çizen Akbay, şunları söyledi: “Avrupa Emisyon Ticareti Sistemi, karbon emisyonları ve iklim değişikliğiyle mücadelede Avrupa Birliği’nin dünyada ilk kez uygulamaya geçirmeye çalıştığı bir sistemdir. Bu sisteme göre, çeşitli yapıların atmosfere saldığı sera gazı miktarlarına belli limitler getirilmekte ve bu limitlerin toplam sınırları giderek aşağıya çekilmektedir.”
Bu dönemde, tüm Avrupa hava sahası için belli bir tek sınır değer tespit edileceğini belirten Akbay, “Sistemin ölçüme dahil ettiği başlıca gazlar ve sektörler; karbon dioksit (enerji ve ısıtma, rafineriler, demir-çelik, metal, çimento, kireç, cam, seramik, kağıt, karton, asit ve kimyasal üretimi), nitröz oksit, perflorokarbonlar’dır. Ayrıca, havacılık sektörü de sisteme dahil edilmeye çalışılmaktadır” dedi. Beklentilere göre, 2020 yılında emisyonların yüzde 21, 2030 yılında yüzde 43 aşağıya çekileceğini kaydeden Akbay, şunları anlattı: “Dünyanın ilk ve en büyük karbon piyasasına uyum için Türkiye çok geç kalmıştır. Hava kirliliğiyle mücadelede görünen tek uluslararası çözüm olan Avrupa Karbon Piyasaları konusunda, Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan daha fazla insiyatif bekliyoruz.”