MİKDAT KARAALİOĞLU - ALMANYA
Dijital dönüşümün akıllı cihaz ve uygulamalarla çevre dostu bir dünya yarattığı ön kabulü, bu konuda yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarıyla çelişiyor. Fransa Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) tarafından yapılan bir çalışmaya göre gittikçe artan veri akışı, dünyanın enerji ihtiyacını yıllık yüzde 8 oranında arttırıyor. CNRS bu sonuca veri kullanımının artması ile ortaya çıkan enerji ihtiyacını inceleyen 170 ayrı araştırmayı değerlendirerek vardı. Dijital araç ve gereçlerin üretimi ve kullanımındaki artışla bunların işlemesi için gerekli olan veri merkezleri, serverler ve internet ağları, artan enerji ihtiyacının en önemli nedenlerinden.
Dijital gelişmeler Paris İklim Anlaşmasında öngörülen en fazla yüzde 2,5’lik atık gaz emisyonu miktarını dünya genelinde yüzde 3.7’ye çıkardı. Dijitalleşme aracılığıyla meydana gelen karbondioksit artığı oranı yıllık yüzde 8 olarak açıklandı.
Veri akışının ne denli yoğunlaşacağını akıllı telefon kullanımında tespit etmek mümkün. Dünya genelinde 2017 yılında kullanılan akıllı telefon sayısı 4 milyarken bu rakam 2020 yılında 5.5 milyara çıkacak. Her yeni telefonla piyasaya bu telefonlarla birlikte çalışan araçlar ve uygulamalar sürülüyor. Yoğun veri akışının gerekli olduğu oyunları oynamak ve yüksek çözünürlükteki videoları izleme ihtiyacı her yeni modelle daha da artıyor. Veri ağlarındaki haraketlilik her yıllık dörte bir oranında artıyor.
Bu yoğunluğun doğal sonucu olarak daha güçlü bataryalar, daha büyük hafızalar ve daha yüksek performanslı ağ alt yapıları ortaya çıkıyor. Henüz daha 5G teknolojisine geçilmeden nesnelerin internetiyle (Internet of Things) enerji tüketimi yıllık yüzde 55 oranında artış gösteriyor. 2020 yılında robotlardan buzdolaplarına kadar birbiriyle iletişim halinde bulunan 20 milyar dijital cihazın kullanıma sürülmesi bekleniyor. Hem bu cihazlar hem bu cihazlar arasında iletişimi sağlayan devam veri merkezleri enerji ihtiyacının daha da artmasına neden olacak.
İnterneti kullanırken pek de çevre dostu bir şey yapmadığımızı bu kullanım sonucunda doğaya yayılan karbondioksit gazlarının miktarı gösteriyor. Her Google araması 0.8 gram karbondioksit artığının çevreye yayılmasına neden oluyor. Visa ile yapılan bir havalenin yaydığı karbondioksit gazı ise 0.4 gram. Her bir Bitcoin transaksiyonu ise 233 ile 363 gram arasında değişen karbondioksit gazı atığına neden oluyor.