Glukoz nedir? Glukoz düşüklüğü ve yüksekliği

Glukoz, vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. Glukoz tükettiğimiz besinler sonucu salgılanan doğal şekerdir. Kan tahlillerinde bazı kişilerde bu değerin düşük ya da yüksek çıktığı görülmektedir. Bu durumlar bazı sağlık sorunlarına işarettir. İşte bilmeniz gerekenler…

Glukoz, yediğimiz yiyeceklerden aldığımız şekerdir. Glukoz şekeri enerji için kullanır. Kan tahlillerinde bu değerin yüksek ya da düşük olduğunu gören vatandaşlarımız bu duruma hangi hastalıkların neden olduğunu merak ediyor. Bu değer ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi sıraladık. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

Beslenme temelimizde 3 büyük besin grubu vardır. Bunlar karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Karbonhidratlara patates, pirin., meyve, kuru yemiş ve unlu gıdaları örnek verebiliriz. Karbonhidrat içeren bir besini tükettiğinizde parçalanarak glukoza dönüşür. Bağırsaklardan emilen glukoz kana karışır ve bu duruma kan şekeri denir. Tükettiğimiz besinlerin ardından çok fazla glukoz ortaya çıkarsa karaciğer ve kaslarda depolanır. Kandaki glukoz, insülin ve glukagon hormonları ile belirli sınırlarda tutulur. Kana karışan glukoz kan şekerinin yükselmesine neden olur. Uzun süre aç kalma durumunda ise kan şekeri düşer. Kan şekerini normal seviyede tutabilmek için de glukagon hormonu salgılanır. Sağlıklı bir kişinin 8 saatlik açlık sonrası glukoz değeri 70-100 mg/ dl, yemek yedikten 2 saat sonra tokluk kan glukoz değeri ise 140 mg/ dl altında olmalıdır.

GLUKOZ DÜŞÜKLÜĞÜ

Glukoz değeri normalin altındaysa bu duruma hipoglisemi denir. Bu durum kişinin uzun süre aç kalması, öğünlerini atlaması, fiziksel aktiviteler, aşırı yorulma, kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi birçok durumdan kaynaklanabilir. Hipogliseminin tekrar etmesi kişinin sağlığı için ciddi bir durumdur. Bu durum koma, bilinç kaybı gibi durumlara neden olabilir. Hipogliseminin belirtileri şöyledir:

Yorgunluk,

Açlık,

Görme bozukluğu,

Solgunluk,

Baş dönmesi,

Terleme.

GLUKOZ YÜKSEKLİĞİ

Glukozun normalden yüksek olması durumuna hiperglisemi denir. Bu durum tedavisi yapılmayan şeker hastalarında sıkça görülür. Glukoz kısa sürede hızla yükselirse kişide ciddi hasarlar bırakabilir. Stres, böbrek hastalıkları, pankreas kanseri ve kullanılan bazı ilaçlar hiperglisemiye neden olabilir. Hipergliseminin belirtileri ise söyledir:

Aşırı susama,

Ağız kuruluğu,

Sık acıkma,

Sürekli idrara çıkma,

Yaraların geç iyileşmesi,

Kilo kaybı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Sodyum düşüklüğü ve yüksekliği | Sodyum nedir?
Potasyum yüksekliği ve düşüklüğü anlamı | Potasyum nedir?
Kreatinin nedir? Kreatinin yüksekliği anlamı

Hayat Haberleri