Genelkurmay'dan birliklere kritik talimat

Sınır ötesi operasyonlar tüm hızıyla sürerken Genelkurmay, terör örgütü PKK'nın sinsi saldırılarına karşı bir dizi önlem aldı. Karargah'tan birliklere gönderilen talimatlar arasında "Örgüt evlerinde 60-70 ağır silah var. Para çekmeye bile arkadaşınızla gidin" uyarısı da var.

Terör örgütü PKK, sınır ötesi operasyonlarının ardından askeri birlikler ve TSK personeline saldırılarını arttırdı. Hakkari Şemdinli'de bankamatikten para çekerken ensesinden vurularak şehit edilen Uzman Çavuş Ziya Sarpkaya gibi Mehmetçiğe yönelik pusular ve birliklere saldırılara karşı Genelkurmay Başkanlığı da bir dizi önlem aldı. Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan, IŞİD ve PKK'yla mücadelede yeni dönemin şifrelerini ele aldığı bugünkü köşe yazısında bu önlemlere de yer verdi. 

"Cumhuriyet tarihinin en güç dönemlerinden birinde Genelkurmay Başkanlığı yapan Orgeneral Necdet Özel’in, görevi Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’a devredeceği YAŞ öncesi askerlerin odağında olduğu gelişmeleri" iki başlıkta ele alan Çevikcan şu tespitleri yaptı:

Birincisi, PKK’ya ve IŞİD’e yönelik sınır ötesi operasyonlar.

İkincisi, çatışmasızlık döneminin son bulmasıyla yurtiçinde oluşan riskler.

Kesintisiz operasyon

Birinci başlık çok yönlü.

Önce IŞİD hedeflerini vuran, sonrasında PKK’nın Kandil başta olmak üzere bütün yönetim merkezleri ve ana kamplarını hedef alan TSK’nın operasyonları aralıksız sürecek.

Bunlar, dönemsel değil, uzun vadeye yayılacak ve süregidecek operasyonlar.
PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki hedeflerine yapılan ilk büyük bombardımanda örgütün yaklaşık 190 militanının öldüğü, 300 militanının yaralandığı belirtiliyor.

Dün sabaha kadar süren ikinci geniş çaplı bombardımanda da örgütün 28 militanın öldüğüne yönelik bilgiler var.

Örgütün bu denli ağır kayıp vermesi, askeri kaynaklarca lojistik ve silahlı güçler açısından da ağır zayiata uğradığının kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Temizlenmiş bölge

Hava operasyonlarının IŞİD’den çok PKK’yı hedef almasına yönelik eleştiriler yoğun.

Bu durum Ankara’da verilen “tehdit önceliğine göre operasyon” kararından kaynaklanıyor.

Başkentte yapılan değerlendirmeler, bir numaralı tehdidin hâlâ PKK olduğunu gösterdiğinden, hava operasyonlarında bu örgüt daha yoğun hedef alınıyor. Ancak bu durumun IŞİD’le mücadele konusunda tereddüt yaratmaması gerektiğinin altı çiziliyor.

Hücre evlerinde 60-70 silah...

Terör örgütünün özellikle askerleri hedef alan “pusuları” ve olası karakol baskınları da TSK’nın öncelikli gündemi.

İstihbarat birimlerinden askeri kaynaklara iletilen bilgiler, çözüm süreci devam ederken kentlerdeki KCK’lıların silahlandığı yönünde.

KCK yöneticilerine ait bazı evlerde ağır silahların bile olduğu, çok sayıda evde 60-70 silahın bulunduğu, bunların olağanüstü durumlarda farklı evlere dağıtıldığı yönünde tespitler var.

Bu du ruma karşı TSK, rütbeli ve rütbesiz askerlerin bankaya bile en az bir arkadaşlarıyla gitmeleri, 4-5 kişilik gruplarla dolaşmaları, izinsiz herhangi bir yere gitmemeleri gibi talimatları tüm birimlerine gönderdi.

Dağlıca, Aktütün karakolları gibi sürekli hedef olan 150 noktada da nöbetçi sayısının artırılması önlemi alındı. Bu noktalarda asker sayısı da artırıldı.

Çözüm sürecinin başından bu yana İmralı ve Kandil’le değil, bölgedeki kanaat önderleriyle sorunun çözülmesinden yana tavır alan, güvenlik önlemleri ile demokratik açılımların iki ayrı kulvarda yürütülmesi gerektiğini savunan asker, şimdi bu görüşü doğrultusunda kararlar alınmasından memnun.

Ancak Ankara’da, güvenlik risklerinin geçen sürede daha da arttığına yönelik değerlendirmeler yapılıyor.

YAŞ'tan onra göreev erken devredilecek

YAŞ, böyle kritik bir ortamda yapılacak.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in, bu kritik ortamın da etkisiyle, görevi devretmek için ağustos sonunu beklemeyeceği, Cumhurbaşkanı’nın YAŞ kararlarını onaylamasının hemen ardından 5 Ağustos’ta görevini yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’a bırakacağı kamuoyuna yansımıştı.

Orgeneral Özel’in kararının, sadece son gelişen olaylardan kaynaklanmadığı ifade ediliyor.

Son 15 yılda sadece biri dışında tüm Genelkurmay başkanları, görevi devretmek için 30 Ağustos tarihini beklese de bunun zincirleme olarak sıkıntılara neden olduğunu düşünen Özel’in, bu kararı çok önceden aldığı belirtiliyor.

Böylece Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 1. Ordu Komutanlığı ve zincirleme olarak alt komutanlıklarda devir-teslimlerin erken yapılacağı, görevin kesintisiz sürmesine olanak sağlanacağı düşünülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Hakkari'de kırmızı alarm verildi
Şırnak'ta 5 ayda 804 PKK'lı teslim oldu
Davutoğlu'ndan HDP'ye: Sırtınızı dayadığınız dağları...

Güncel Haberleri