Gençlik araştırmasından çarpıcı sonuç: Avrupa’da din ve siyasete güven kalmadı

Avrupa ülkelerinde yaşayan gençler arasında yapılan bir araştırmaya göre katılımcıların yüzde 85’i için din hayatta hiç bir rol oynamıyor. Siyasete güvenmeyenlerin oranı ise yüzde 82.

MİKDAT KARAALİOĞLU/FRANKFURT

Yaklaşık bir yıl süreyle yapılan‚ ‘Generation What‘ isimli araştırma Avrupalı gençlerin dini algılama biçimleri hakkına ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Nisan 2016 ve Mart 2017 tarihleri tarihleri arasında internet üzerinden 35 ülkeden yaklaşık bir milyon kişinin katıldığı araştırmanın analizi, 10 ülkeden 200 bin kişinin verdiği cevaplar baz alınarak analiz edildi. Araştırma sonuçlarına konu olan katılımcıların geldiği ülkeler ise Belçika, Almanya, Yunanistan, İtalya, Luxemburg, Hollanda, Avusturya, isviçre, İspanya ve Çek Cumhuriyeti.

Araştırmaya göre, yaşları 18 ile 34 arasında değişen 200 bin gencin yüzde 85’i tanrıya inanmadan mutlu olabileceklerini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 86’sı ise dini kurumlara ya çok az güven duyduklarını ya da hiç güvenmediklerini beyan etti. Araştırmaya katılan ülkelerin tamamında dini kurumlara yüzde yüz güveniyorum diyenlerin oranı yüzde 3’ü geçmedi.

EN ÇOK ALMANLAR GÜVENİYOR

Kiliseye güvenmeyenlerin oranının en düşük olduğu ülke yüzde 47 ile Almanya ve yüzde 48 ile Hollanda oldu. Alman gençleri her ne kadar kiliseye güven sorunu yaşamasa da yüzde 79’u tanrı inancı olmadan mutlu olunabileceğini düşünüyor.

SİYASETE GÜVEN YOK

Araştırmada ortaya çıkan diğer çarpıcı sonuç ise gençlerin yüzde 82’sinin siyasete güven duymaması. Gençlerin yüzde 45’i siyasete hiç güven duymadığını açıklarken, yüzde 35’i az güven duyduğunu ifade etti. Bu rakamlara AB ülkelerinde popülist partilerin nereden güçlendiği konusunda da ipuçu vermiş oldu. Almanya’da siyasete hiç güven duymayan gençlerin oranı yüzde 23’te kalırken bu oran Yunasitan’da yüzde 67 Fransa’da 62 ve Italya’da yüzde 60. Araştırmada dikkat çeken nokta, güvensizlik oranı arttıkça eğitim seviyesinin de düşüyor olması. Siyasete güvenmeyenlerin arasında eğitim seviyesi düşük olanların oranı yüzde 50. Güvensizler arasındaki eğitimliler ise yüzde 41 düzeyinde.

GELECEKTEN ÜMİTLİLER

Dini ve siyasi kurumlara güven sorunu çeken gençler gelecekten umutsuz değil. Gençlerin ancak yüzde 10’u gelecekten tam olarak ümitli olduğunu söylerken geleceği karanlık olarak görenlerin oranı da yüzde 10 oldu. "Geleceğe olumlu mu bakıyorsunuz?" sorusuna evet diyenler yüzde 55, 'hayır' karşılığını verenler ise yüzde 43 olarak açıklandı. Araştırmada siyaset, yaşam, cinsellik vs gibi konular içeren 149 soru bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Almanya'daki Brandenburger Tor'a artık bayrak yansıtılmayacak
Almanya siber saldırılara karşı ordu kurdu

Dünya Haberleri