Kaliforniya Üniversitesi ve 25 farklı merkezde 13 bin Amerikalı ve Avrupalı’nın DNA’ları incelendi, gerçek yaşları ve kan yaşlanma hızları karşılaştırıldı. Bu araştırma gösterdi ki bazı kişiler sağlıklı olsa bile ‘gençlik piyangosu’nu kaybediyor, erken yaşlanıyor ve genç ölüyor. Araştırmada insanların yüzde 5’inin akranlarına göre daha erken çöktüğü de belirlendi.
‘İÇ SAAT’ DE ÖNEMLİ
Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bilim insanları bazı kişilerin ‘iç saati’inin diğerlerine göre yavaş ilerlediğini ortaya koydu. Bu da bazı insanlarda erken ölümde yüzde 50 paya sahip sigara ve beslenmenin çok da etkili olmadığını ortaya koydu. Sonuçları ‘Ageing’ adlı dergide yayımlanan araştırmada uzmanlar, insanların ‘epigenetik’ (genetik olmayan değişikliklerin incelenmesi) saatine baktı. Bunu yaparken kişilerin dokularının yaşlanması hesaplandı, melitasyonlarına (yıllar içinde DNA’nın bozulması) bakıldı. Bu dataları elde eden araştırmacılar, insanların biyolojik yaşıyla gerçek yaşını karşılaştırıp onların ömür beklentisini hesapladı. Sonuçlar, bazılarının stressiz, sağlıklı ve fiziksel olarak aktif bir hayat geçirse bile erken yaşta önce hayata veda edebileceğini gösterdi.
NEDENİ HENÜZ BİLİNMİYOR
Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü’nden Dr. Themistocles Assimes, bu araştırmadan çıkan sonucun nedeninin henüz tespit edilemediğini belirterek, “Acaba epigenetik değişiklikler kronolojik yaşlanmayla birlikte yaşlıların ölümüne neden mi oluyor? Belki de bazı hastalıkların gelişimini artırıyor, insanın bu hastalıklara karşı direnmeye karşı yeteneğini sakat bırakıyor. Yeni yapılacak araştırmalarla bu soruların yanıtları bulunmalı” dedi.