Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve HÜDAPAR Genel Başkanı İshak Sağlam ortak basın toplantısında konuştu. AİHM'in Demirtaş kararı sorulan Davutoğlu "Tutuklu yargılanmaya biz parti olarak esastan karşıyız" dedi.
Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:
"Kadın onurunu, insan onurunu ihlal eden çıplak arama iddiaları var. Bu iddialar kapsamlı bir araştırma yapılıp kamuoyuyla paylaşılsın. Bu iddiaların devletin kamu düzeninin itibarını ciddi şekilde sarstığını görüyoruz.
Biz Türkiye'nin her bir köşesinde aynı kuralların, aynı ilkelerin, aynı demokratik prensiplerin hayata geçirilmesinin ülke birliği açısından elzem olduğu kanaatindeyiz. Türkiye'nin her bir yerindeki vatandaşlarımız aynı hakları kullanabilmeli.
"MESELELERİN ÇÖZÜMÜ İÇİN PARLAMENTER SİSTEM ÖNERİLERİMİZİ PAYLAŞTIK"
Bütün meselelerin çözümü için bir sistem değişikliğinin, güçlendirilmiş parlamenter sistemin elzem olduğu kanaatiyle önerilerimizi paylaştık.
İlkesel olarak kabul etmek gerek, Selahattin Demirtaş olur, başka kişiler olur, kim olursa olsun biri, bir suçlamayla yargılanırken istisnai bir durum olmadığı müddetçe tutuklu bir şekilde yargılanmamalıdır. Tutuklu yargılanmaya biz parti olarak esastan karşıyız.
"UZUN SÜREN YARGILAMAYLA' İÇ HUKUK SÜRECİ TAMAMLANMADI' DEMEK DOĞRU DEĞİL"
Uzun süren yargılamalarla "iç hukuk süreci tamamlanmamıştır" deyip bunu bir gerekçe olarak sunmak doğru değil. AİHM şu veya bu görüşte olabilir ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının uzun süre tutuklu kalmasına ilkesel olarak karşı çıkmamız lazım.
Herhangi bir suç isnat edilen kişinin tutukluluk süresi istisnai bir durum olmadıkça çok kısa olmalı, insan hakları standartlarına, evrensel hukuk standartlarına uygun olmalı. Mümkün olan en kısa sürede hükme gidilmeli.
"TÜRKİYE'DE EN TEMEL MESELE HUKUK DEVLETİNE KAVUŞMAKTIR"
Türkiye'de şu anda en temel mesele 83 milyon insanın demokratik standartlarda bir hukuk devletine kavuşmasıdır. Bu sağlanmadan ekonomik, siyasal başka bir konuda mesafe almak mümkün değildir.
Maalesef 90'lı yıllardaki güvenlikçi ve dışlayıcı dil, söylem ve eylem Türkiye'nin bütününde ve özellikle Doğu ve Güneydoğu'da etkin kılınıyor. Daha önce çok ciddi mesafe alınmış konularda dahi ciddi geriye gidişler yaşanıyor.
"KAYYUM DÜZENİYLE VATANDAŞIN İRADESİ YOK SAYILIYOR"
KCK düzeninin sıkıntılarını yaşayan vatandaşlarımız şimdi de kayyum düzeni ile kendi iradelerinin yok sayılması sorunuyla karşı karşıya kalıyor.
Doğu ve Güneydoğu'da gençlerimizin ciddi bir istihdam ve işsizlik kaygısı var. Eşit bir vatandaş olarak sistemde yer alma isteği, arzusu, talepleri var. Bu taleplerin mutlak surette yerine getirilmesi lazım.
"YENİ BİR ZİHNİYET DEVRİMİNE İHTİYAÇ VAR"
Hiçbir vatandaşımızın ötekileştirilmediği ve bütün vatandaşlarımızın haklarının gözetildiği yeni bir döneme, yeni bir zihniyet devrimine ihtiyaç var.
Geçmişte "çözüm süreci" yaşanırken kamu düzeni aksamaları yaşandı, kamu düzeni sağlanırken de en demokratik hakların ihlal edildiği uygulamalar söz konusu oldu. Biz bu ikilemlerin artık aşılması gerektiğini düşünüyoruz.
"CEZAEVLERİNDEKİLERİN ÖNEMLİ KISMI TUTUKLU"
Cezaevlerinde kalanların önemli bir kısmının hüküm giymeden tutuklu olarak orada kaldığı görülüyor. Türkiye'de hüküm giymeden tutuklu olanların sayısı, hükümlülere ulaşmışsa bunun çözümü yeni cezaevleri inşa etmek değildir.
Meclis'te insan hakları komisyonu var. Orada her partiden temsilci var. Artık iktidarın son dönemde yaptığı hiçbir açıklama güven uyandırmıyor. Diğer muhalefet partilerine de sesleniyorum, çıplak arama iddiaları için bir Meclis araştırması yapılsın.
"BİZİM GETİRDİĞİMİZ SİSTEM ESKİYE DÖNÜŞ DEĞİLDİR"
Bizim getirdiğimiz güçlendirilmiş parlamenter sistem modeli, eski çarpık sisteme dönüş değildir. Aksine, kendi içinde tutarlı, temel hukuk devleti ilkelerine dayanan güçlendirilmiş bir parlamenter sistem modelidir.
Biz asgari ücretin net, hiçbir vergiye muhatap olmaksızın 3.300 TL olması gerektiği kanaatindeyiz. Bunun için de enflasyon gibi objektif kriterler ortaya koyduk. Asgari ücretin bütün kesintilerden arındırılması gerekiyor.
"ASGARİ ÜCRETİN İNSAN ONURUNA UYGUN OLMASI GEREKİYOR"
Asgari ücretin standardının insan onuruna uygun olması gerekiyor. Bunu söyleme hakkını da kendimde görüyorum çünkü Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek asgari ücret artışı, Başbakanlığım döneminde %30 ile gerçekleşti. Üstelik enflasyon da %6 idi.
Kimse asgari ücret artışı enflasyona olumsuz etki yapar diye bakmasın. Enflasyona olumsuz etkiyi geçmiş Hazine ve Maliye Bakanı'nın kur politikaları yaptı. O etkiyi göz ardı edip milletin 3-5 kuruş asgari ücretinden kesinti yapmaya kalkmak ekonomi bilmemektir."
SAĞLAM: YENİ BİR ZİHNİYETE İHTİYAÇ VAR
HÜDAPAR Genel Başkanı Sağlam da siyasi partilerin ülke yararına faaliyet gösteren kurumlar olduğunu ifade etti.
Davutoğlu ile ülke meseleleriyle ilgili konuştuklarını belirten Sağlam, bu görüşmelerin devam etmesinin ülke yararı için önemli olduğunu dile getirdi.
Sağlam, yeniden Çözüm Süreci'nin olması durumunda düşüncelerinin ne olacağıyla ilgili soruya şu karşılığı verdi:
"Biz bunu temel insan hakları olarak gördüğümüzden dolayı daha önce yaşadığımız gibi birileriyle masa etrafına oturup konuşmanın aslında gerekli olmadığı, temel insan haklarının pazarlık konusu yapılamayacağı, isteğe bağlı da olmayacağını düşünüyoruz. Kürt meselesine, temel insan hakları meselesi bazında baktığımızda yeni bir sürece, yeni bir oluşuma gerek yok. Yeni bir zihniyete ihtiyaç var. Bunu hiç kimseyle muhatap olmadan Anayasa önüne koyarak, bu konuda yapılması gereken, ihtiyaçları karşılayacak ne gerekiyorsa bunu Anayasa'ya yerleştirelim. Hiç kimseyi de muhatap almayın ve Anayasamıza koyalım. Bundan sonra insanlar huzurlu bir şekilde güven içerisinde bu ülkede yaşasın."