Geleceğin meslekleri: İş zekası ve Sermaye piyasası uzmanlığı (YGS-LYS Tercih rehberi)

Geleceğin meslekleri arasında gösterilen iki önemli meslek var. Birisi iş zekası uzmanlığı diğeri sermaye piyasası uzmanlığı. Peki, bu meslekler nedir, görev alanları ve iş olanakları nelerdir?

Üniversite tercih dönemi 16 Temmuz Perşembe gününe kadar uzatıldı. Tercih maratonu hızla devam ederken öğrenciler kariyer yolculuklarını şekillendirecek üniversite tercihlerini doğru belirlemenin püf noktalarını araştırıyor. Üniversite tercihi yaparken bir meslek seçimininde yapıldığı bu süreçte öğrenciler en çok geleceğin mesleklerini merak ediyor. Geleceğin meslekleri arasında gösterilen iki önemli meslek var: İş zekası uzmanlığı ve Sermaye piyasası uzmanlığı. İş zekası uzmanlığını Obase Genel Müdürü Dr. Bülent Dal ile Sermaye piyasası uzmanlığını Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Meslek Yüksekokulu Sermaye Piyasası Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Akbalık ile konuştuk.

İş Zekası Uzmanlığı/Dr.Bülent Dal

Geleceğin mesleklerinden biri olarak ifade edilen İş zekası uzmanlığı ve görevlerini Dal şu sözlerle açıklıyor:

“Şirketler yeni stratejiler belirlemek ve yeni kararlar almak için veriyi en doğru şekilde analiz ederek İş Zekası teknolojilerinden her geçen gün daha fazla faydalanıyorlar. Veri görselleştirme ve veri okuyuculuğu geleceğin yükselen meslekleri arasında yerinde aldı. İş zekası uzmanları üst yönetim ile yakın çalışarak şirketlerde birçok alanda önemli verimlilik artışları sağlıyorlar. Kurumdaki iş zekası ve raporlama süreçlerini tasarlamak, iş zekası raporları tasarlamak ve geliştirmek, veri doğruluk ve veri kalitesi çalışmalarını yürütmek, yeni iş zekası teknolojilerini takip etmek, Operasyonel sistemler ve veri tabanlarını analiz etmek, süreçlerini ve  akışları tasarlamak ve ilgili performans incelemelerini yapmak bir iş zekası uzmanın ana konularını oluşturduğunu diyebiliriz."

İş zekası uzmanları en çok finans ve bilişim alanında çalışıyor

İş zekası uzmanlarını son yılların en gözde çalışanları olduğunu vurgulayan Dal, iş zekası uzmanlarının en fazla çalıştığı alanları ve iş imkanlarını şöyle ifade ediyor:

"İş zekası uzmanları, en çok bankacılık-finans, bilişim, telekom, hızlı tüketim ve perakende gibi müşterilerin yoğun olduğu sektörlerden çalışıyor. Üst yönetimin en yakın çalışanları arasında yer alan İş Zekası Uzmanları, son yılların gözde çalışanları arasında yer alıyor . Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre iş dünyasının % 65’inin büyük veriyi halen kullanmaya başlamadığını gösteriyor. Türkiye’de de şirketler ağırlıklı olarak “büyük veri” pilot projeleri yapmak ve ilgili teknolojilerle ilgili deneyimlerini hızla artırmak aşamasındalar. Dünyada olduğu gibi İş Zekası uzmanlarının önemi Türkiye’de de artıyor. Büyük veri, analitik sistemlerin kullanım ile ele alındığında sağladığı katma değer oldukça yükseliyor. Bu nedenle işletmeler BT departmanlarında analitik çözüm geliştirme kültürüne ve bu yöndeki insan kaynağına ciddi yatırımlar yapmaya başladılar."

Obase Genel Müdürü Dr. Bülent Dal, iş zekası uzmanlığı alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilere Dünyadaki gelişmeleri ve yeni teknolojileri sürekli takip etmelerini gerektiğini söyledi.

İş zekasında uzmanlaşmak isteyenler Mühendislikleri tercih etsinler

İş zekasını uzmanı olmak isteyen üniversite adayı öğrencilerin nasıl bir eğitim sürecinde geçmesi gerektiğini Dal, şu sözlerle anlatıyor:

“İş zekası alanında çalışmak isteyen gençlerimiz üniversitelerin Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümünde ilgili derslere ve seminerlere ağırlık vererek bu alanda kendilerini geliştirebilirler. Obase olarak son 3 yıldan bu yana “İş Zekası” ve “Bilgi Yönetimi” başlığı altında bölüm öğrencilerine dersler veriyor ve seminerler gerçekleştiriyoruz. Obase uzmanları tarafından verilen dersler; Operasyonel ve Analitik Sistemler, Veri Ambarı Mimarisi ve Bileşenleri, İş Zekâsı ve Karar Destek Sistemi, Veri Görselleştirme, Bilgi Keşfi, Mobil İş Zekası, Veri Madenciliği, Büyük Veri ve kullanım alanları ile İş Analitiği ve İş Optimizasyonu gibi ana başlıkları içeriyor."

OBASE olarak geleceğin meslekleri arasında parlayan İş Zekası Uzmanı sayısının artmasına katkı sağlamak amacı ile Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümü’nde İş Zekası (Business Intelligence) adıyla dersler veriyoruz. 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin sektördeki örnek uygulamalar hakkında bilgi edinmesini sağlayan eğitimlerde öğrencilere doğru veri analizi ile şirketlerin stratejik kararlarında nasıl önemli roller aldıkları aktarıyoruz. Ayrıca, Anadolu Üniversitesi Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3. ve 4. sınıf öğrencilerine de ‘Bilgi Yönetimi” konularında her ay farklı konularda seminerler vererek, bilgi birikimimiz ve deneyim gücümüz ile akademik projelerin gerçeğe dönüşmesine yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Bunun için öncelikle insana yatırım yapan OBASE Ar-Ge Merkezi’nde çalışan mühendis sayısı her geçen gün hızla artmaktadır.      

İş zekası uzmanlığı alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilere neler tavsiyelerde de bulunan Dal şunları söylüyor:

“Bu alana kariyer yapmak isteyen gençlerimiz öncelikle eğitimlerini ilgili bölümleri tamamlamalı ve büyük veri, iş zekası, sosyal medya, mobil zeka ve sosyal zeka alanlarında hem Türkiye hem dünyadaki gelişmeleri ve yeni teknolojileri sürekli yakından takip etmeliler. Türkiye’de büyük veri ve iş zekası ile ilgili son yıllarda oldukça seminer ve konferans gerçekleştirilmektedir."

Sermaye Piyasası Uzmanlığı/Doç. Dr. Murat Akbalık

Sermaye piyasa uzmanlığı ve geleceğini Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Meslek Yüksekokulu Sermaye Piyasası Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Murat Akbalık şu sözlerle değerlendiriyor:

"Sermaye Piyasası Uzmanları, gerek sermaye piyasalarında gerekse para piyasalarında uzmanlaşmış, bu alanlardaki teorik uygulamalı altyapı ve bilgi birikimleriyle genellikle portföy yatırımlarını ve fon yönetimini gerçekleştiren nitelikli profesyonellerdir. Sermaye piyasası uzmanlığı geleceğin en önemli spesifik uzmanlığa sahip mesleklerinden biri olarak değerlendirilebilir."

Sermaye piyasası uzmanları için kamu sektörü de büyük avantaj

Sermaye piyasası uzmanlığını görevlerini ve çalışma alanlarını Akbalık şu sözlerle ifade ediyor:

"Sermaye Piyasası Uzmanları, tüm finansal piyasalarla ilgili alanlarda uzman ve yönetici olarak gerek para piyasalarında gerekse de sermaye piyasalarında faaliyette bulunur. Bu gibi uzmanlar çoğunlukla hisse senedi, tahvil ve bono piyasalarında müşterilerinin portföyleri üzerinde tasarruf hakkına ve yetkisine sahip olmaktadırlar. Sermaye Piyasası Uzmanları, hem kamu kem de özel şirketlerde üst düzey yönetici olarak ve özellikle finans departmanlarında (mali tahlil, fon yöneticisi ve teknik analist olarak) istihdam edilirler. Ayrıca bu gibi şirketlerin eğitim ve araştırma departmanlarında karar alma mekanizması içinde yer alabilirler."

Sermaye eğitimin amacı vizyoner uzmanlar yetiştirmek

Sermaye piyasası uzmanlığı alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilere neler tavsiyelerde bulunan Akbalık şunları söylüyor:

"Bu alanda eğitim veren lisans bölümlerini tercih edebilirler. Ayrıca, farklı alanlarda eğitim alanlar ise yüksek lisans ve doktora düzeyinde de yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarında eğitim alabilirler. Bu eğitimin amacı, spesifik bir eğitimle finans sektörüne ve ekonomiye katma değer yaratacak vizyona sahip uzman ve yöneticilerin yetişmesini sağlamaktır. Sermaye piyasası bölümleri, Türkiye gibi finansal derinleşmenin sığ olduğu ülkelerde yeni finansal araç ve türev ürünlerinin üretilmesine ve bununla ilgili yasal mevzuat ve kurumsal yapılanmanın düzenlenmesine de katkı sağlaması açısından büyük önem taşımaktadır.

Bu nedenle, ülkemizde bu bölümlere yeterli önem verilip, bu alanda akademisyenlerin yetişmesine katkı sağlanması, ciddi yetişmiş bir beşeri sermaye yanında ekonomik katma değer yaratacaktır. Muhasebe Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi , Finansal Yönetim , Fon Yönetimi , İktisat,  Matematik, İstatistik, Türev Piyasalar Analizi,  Sermaye Piyasası Hukuku , Borsa İstanbul İşlemleri , Teknik ve Temel Analiz, Sermaye Piyasası Araçlarının Vergilendirilmesi gibi spesifik alanlarda bilgi sahibi olmalıdırlar."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Üniversite ek tercihlerinde nelere dikkat edilmeli? 2015 üniversite ek yerleştirme kılavuzu
2015 Üniversite ek yerleştirme tarihleri ne zaman yapılacak?
MEB'den 67 ülkede 1500 lisansüstü burs fırsatı

Güncel Haberleri