Ege Denizi’nde merkez üssü İzmir Seferihisar açıkları olan 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saatler sonra Kuşadası açıkları 5.1’le sallandı. Vatandaşlar büyük korkuyla sokağa döküldü. İstanbul dahil 14 il sarsıntıyı hissetti. Prof. Dr. Naci Görür “Fay Seferihisar ve Tuzla faylarına enerji transfer etmiş olabilir. Depreme hazırlık çalışmalarında bu husus göz önünde tutulmalı” dedi.
ENKAZDA MUCİZE DE VARDI
Depremde en büyük hasar İzmir’in Bayraklı ve Bornova ilçelerinde oluştu. Çökme yaşanan 20’ye yakın binada can pazarı vardı. Kurtarma ekiplerinin çalışmalarıyla 70’ten fazla vatandaş tonlarca enkazın arasından çıkarıldı. Kurtarılan 17 yaşındaki Umut Demir’in annesine “Anneciğim ben buradayım” sözleriyle seslenmesi duygusal anlar yaşattı.
TEKNELER SÜRÜKLENDİ YOLLAR SU ALTINDA KALDI
SEFERHİSAR'DA MİNİ TSUNAMİ DEHŞETİ
Depremin merkez üssü olan Seferihisar’da deniz seviyesi yükseldi. Sığacık mahallesinde cadde ve sokaklar sular altında kalırken tekneler sürüklendi. Taşan denizin önüne kattığı eşyaları sürüklediği anlar yaşanan felaketin boyutunu ortaya koydu. Hayatını kaybeden vatandaşlardan birinin sulara kapıldığı bildirildi. Bazı noktalarda ise denizde çekilme yaşandı. Balıkçı tekneleri yan yattı.
YÜZEYE YAKIN OLDU 15 SANİYE SÜRDÜ
Yerin 16.5 kilometre derinliğindeki deprem yaklaşık 15 saniye sürdü. Sarsıntı sonrası 100’den fazla artçı yaşandı. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener 30-40 kilometrelik bir fay kırıldı. Artçılar 15 gün sürebilir” dedi.
DEPREM 15 SANİYEDE YIKTI BİR İLÇEYİ TSUNAMİ ALDI
Ege’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem İzmir’i yıktı. 15 saniyelik felakette yaklaşık 20 bina yerle bir oldu, 17 kişi öldü, 709 kişi yaralandı. Seferihisar’da denizde oluşan gelgit nedeniyle tsunami yaşandı.
Depremin 6.9 büyüklüğünde olduğunu açıklayan Kandilli, 30-40 kilometrelik fay hattının kırıldığını duyurdu. Artçı sarsıntıların 15 güne kadar sürebileceği belirtildi. Vatandaşlardan kıyı bölgelerden uzak durmaları istendi.
İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Dün saat 14.51’de Ege Denizi’nde, Seferihisar’ın 17 kilometre açığında 6.6 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Depremin 16,54 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü depremin önce 6.8 ardından 6.9 büyüklüğünde olduğunu açıkladı.
ABD Deprem Gözlemevi ise depremin 7 büyüklüğünde gerçekleştiğini duyurdu. AFAD, depremin 15.68 saniye sürdüğünü, 97 artçı sarsıntının yaşandığını açıkladı.
‘DALGALARIN BOYU 50-60 METREYİ BULDU’
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener “Bizim tespitimize göre büyüklüğü 6.9. Derinliği 12 kilometre kadar. Depremde 30-40 kilometrelik fay kırıldı. 1-2 metre yer değiştirdi” dedi.
Özener, depremin meydana geldiği 14:51’den 17.00’ye kadar en küçüğü 2.8, en büyük 4.8 olarak ölçülen 21 artçı sarsıntı olduğunu söyledi. Depremden dokuz dakika sonra tsunami uyarısı yapıldığını belirten Özener “Dalgaların boyu 50-60 metreye ulaştı” diye konuştu.
Özener “Vatandaşlardan isteğimiz kıyı bölgelerindeyseniz hızla kıyı bölgesinden uzaklaşarak barınmakta fayda var. Artçıların süreceği çok açık. Evlere girmemekte ve artçılara hazırlık olunmalı. Bu büyüklükteki bir depremin 1 derece altına kadar yani 5,8-5,9 büyüklüğünde artçılar bekleniyor” ifadelerini kullandı.
Kandilli Rasathanesi’nden yapılan açıklamada, 30-40 kilometrelik fay hattının kırıldığı belirtildi. Kandilli, artçı sarsıntıların bir hafta 15 güne kadar süreceğini duyurdu.
TSK’DA KRİZ MASASI OLUŞTURULDU
AFAD, biri boğulma olmak üzere 12 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 438 vatandaşın yaralandığını açıkladı. Boğulan vatandaşın tekerlekli sandalyede bulunduğu sırada sulara kapıldığı öğrenildi.
AFAD’dan yapılan açıklamada “Yıkılan ve hasar gören 17 binada arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Türk Kızılay tarafından 48 personel, 16 araç ve 25 bin 500 kişiye hizmet verebilecek mobil mutfak ve ekipmanları bölgeye gönderilmiştir. Bölgede yürütülen çalışmalarda kullanılmak üzere AFAD Başkanlığı tarafından 3 milyon TL, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 5 milyon TL acil yardım ödenekleri gönderilmiştir” denildi.
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de, enkazlardan 70 kişinin çıkarıldığını, 12 binada arama yapıldığını söyledi.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de havadan arama yaptığı belirtildi. Millî Savunma Bakanlığı kriz masası oluşturdu. Sağlık Bakanlığı da 38 ambulans, 35 UMKE ekibi ve 2 ambulans helikopterin İzmir’de olduğunu duyurdu.
DENİZDEKİ BALIKÇILARA ULAŞILAMIYOR
Deprem İzmir’in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne’de de hissedildi. Vatandaşlar deprem sonrası soluğu sokaklarda aldı. Depremle birlikte vatandaşlar yakınlarına bilgi vermek isteyince, operatörlerde yoğunluk oluştu.
Hastaneler, itfaiye, polis ve sağlık ekipleri, alarm durumuna geçti. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin “Aldığım ilk haberlere göre açıkta olan balıkçılar varmış, onlardan haber alamıyoruz. Sayıları bilmiyoruz. Deniz taştı, küçük çaplı bir tsunami muhtemelen. Büyük bir ihtimalle can kaybı var” dedi.
VATANDAŞA ACİL KAN VERME ÇAĞRISI
Ege Üniversitesi de kan verme çağrısı yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 20’ye yakın binada yıkım ihbarı olduğunu bildirdi.
Soyer, şunları söyledi: “En kritik bölge Bayraklı, Bornova görülüyor. Bayraklı bölgesinde enkaz çalışmalarının hızlanabilmesi özel araç kullanımının azalması gerekiyor. Bu bölgeyi ve bölgeye giden yolları kullanmamaya özen gösterelim.”
Öte yandan akşam saatlerinde İzmir-Çeşme otoyolunda yoğunluk oluştu. İzmir’e giriş-çıkışların valilik tarafından kapatıldığı belirtildi. Geceyi dışarıda geçiren vatandaşlar otellerde, parklarda sabahladı. Ekipler vatandaşlara battaniye ve çorba dağıttı.
BU UYARIYDI BAŞKA DEPREMİ TETİKLEYEBİLİR
Prof. Naci Görür: İzmir’i etkileyen Çeşme fayı ve Gürbahçe fayı ve doğuda Seferihisar fayı ve sonra Tuzla fayı var. Bu deprem Tuzla fayının içinde onun devamında meydana geldi diye düşünüyorum. Seferihisar fayının üstünde de olabilir bana daha çok Tuzla fayının üstünde görülüyor. 60-70 kilometrelik bir fay, 30 kilometresi kırıldıysa kırılmayan kesimine stres transfer edilmiş olabilir. Bu da başka bir depreme neden olabilir. Bu bir uyarıdır ama henüz nereden kırıldığını bilmiyoruz.
Prof. Dr. Şerif Barış: Deprem Türkiye’nin gerçeği, önlem alınması lazım. Deprem olunca bizleri hatırlıyorsunuz. Türkiye afet ülkesi. Deprem olduktan sonra değil, deprem olmadan önce hazırlıklar yapmamız lazım. Maalesef Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu gerçeğini farklı depremler bizlere hatırlatıyor. 6’dan büyük depremin 1.5 yılda bir olduğunu biliyoruz. Hazırlıklı olmalıyız. İnsanlar panikliyor. İnsanlara neler yapmaları gerektiğini 21 yıldır anlatmaya çalışıyoruz. Dost acı söyler. Önlem almak gerekiyor. Tatbikatlar eğlencelik yapılıyor. Hazırlık için yapılması gerekir.
Prof. Dr. Ahmet Ercan: Aydın’dan gelen kırıkla Seferihisar’dan gelen kırığın arasında her an deprem olabilir demiştim ve maalesef oldu. Bu depremle eşik değer aşılmıştır. İzmir ve Aydın illerinde özellikle Rum evlerinde yıkılmalar bekliyorum bunun dışında da bazı evlerde yıkılmalar olabilir. En fazla Sisam Adası’nda ve diğer Ege Adalarında yıkım bekliyorum. Bunun dışında yine depremler olacaktır bunlar, çok yıkıcı olmayacaktır ve hasar görmüş evler bu depremlerle yıkılacaktır. Çok şükür ki deprem bu saatte oldu. Deprem akşam saatlerinde olsaydı etkisi daha fazla olacaktı.
ProF. Dr. Fadime Sertçelik: Binalara girmemelerinde, deniz kenarında kalmamalarında fayda var. Küçük çaplı bir tsunami gibi görüntüler görüyorum. Denizden uzaklaşsınlar. Ağır hasarlı binalar olabilir 5’in üzerindeki artçı bunları yıkabilir.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Bu deprem sürpriz bir deprem değil hatta daha büyükleri de olabilirdi. Orta şiddette bir deprem ama zemin faktörü var. Gevşek zeminlerde sismik büyütme dediğimiz binaların sıkça yıkılabileceğini biliyoruz. Zemin faktörü burada ön plana çıkmış. Nor malde tsunamide 7 dalga olur. İlk dalgalar daha centilmendir, ardından gelen dalgalar daha şiddetlidir. Eğer bundan sonra denizin içinde 6.5’den büyük bir deprem olursa yine tsunami meydana gelebilir. Ancak bu zayıf bir tsunami ama olmuş. Kıyılarımızda her zaman tsunami tehlikesi var. Tsunami illa okyanuslarda olur diye bir inanış yanlıştır.
Prof. Dr. Osman Bektaş: İzmir’in zemin yapısı ‘gevşek zemin’ olarak tarif edilen bir yapıdır. Çünkü alüvyonlarla oluşmuştur. Bu tür zemin depremi olduğundan daha fazla büyütür. Yani etkisi daha güçlü hissedilir. Yıkımı artırır. Ayrıca Amerikan Jeoloji Dairesi’nin verilerine göre deprem 6.6 değil 7 büyüklüğünde. Ayrıca mevcut zeminden dolayı çok daha güçlü hissedildi. Buna ‘zeminin deprem büyütmesi’ diyoruz. Deprem karada olsaydı çok daha tehlikeli olabilirdi. Ama denizdeki fayların da zaten karada uzantıları var.
Prof. Dr. Süleyman Pampal: Sevindirici yanı büyük deprem sıklığı azdır bu fayda. 6.6 ile 7 arasında 10-15 kat fark var. 6.6 yine de ülkemizde yıkıcı etkiye sahiptir. Depremin ivmesi üst merkezden itibaren uzaklaştıkça azalır. Depremin denizde olması bir şanstır, yıkıcı etkisini de azaltır.
AFAD: HASARLI YAPILARA GİRMEYİN - DİYANET: CAMİLERDE KALABİLİRSİNİZ
AFAD “Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir doğalgaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır” açıklaması yaptı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “Ulaşım ve iletişim açısından herhangi bir sıkıntı yok” dedi ancak bölgedeki vatandaşların haberleşmede sorun yaşadığı belirtildi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da “Evlerine giremeyen vatandaşlarımız, din görevlilerimizin rehberliğinde uygun olan camilerimizde diledikleri kadar kalabilirler” açıklaması yaptı.
MANİSA'DA BİNALAR BOŞALTILDI, AYDIN KARANLIĞA GÖMÜLDÜ
İstanbul Valiliği “İstanbul’da deprem kaynaklı herhangi bir olumsuzluk şu ana kadar bildirilmemiştir” açıklaması yaptı. Avcılar’da hasar gören bir bina boşaltıldı.
Manisa’da da 10 binanın duvarları yıkıldı, bir bina için boşaltma kararı verildi. Denizli, Balıkesir, Yalova, Tekidağ gibi çevre illerde bir olumsuzluk yaşanmadığı öğrenildi. İzmir, Muğla, Aydın ve İstanbul’da elektrik kesintileri yaşandı.
Öte yandan 18.30’da da Aydın’ın Kuşadası ilçesinin 20 kilometre açığında 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
TÜRK HALKI YANINIZDAYIZ
Türkiye’deki diplomatik misyonlar, İzmir depremi için geçmiş olsun dileklerini iletti. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanı Kemaleddin Haydarov, Çavuşoğlu’nu arayarak, Azerbaycan’ın Türkiye’ye her türlü destek ve yardımı göndermeye hazır olduğunu söyledi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak yardıma hazır olduklarını bildirdi. Çavuşoğlu’nu arayan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da benzer açıklama yaptı.
Yunan Başbakan Miçotakis de Erdoğan’ın aradı. İki lider karşılıklı geçmiş olsun dileklerini iletti. Erdoğan, gerek duyulması halinde Yunanistan’a yardım etmeye hazır olduklarını söyledi.
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel “Ege Denizi’nde Yunanistan ve Türkiye açıklarındaki güçlü depremle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. AB yardım sağlamaya hazır” dedi.
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Dermanin, “Türkiye’nin yanındayız, acil yardım gönderebiliriz” açıklaması yaptı. BM, Hırvatistan, Kosova, İsrail, Katar ve İran’dan da destek ve geçmiş olsun mesajları geldi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan’a yardıma hazır olduklarını duyurdu.
PROVOKASYONA GÖZ AÇTIRILMIYOR
Emniyet Genel Müdürlüğü, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve bağlı il birimlerince İzmir’de meydana gelen deprem üzerinden bölge halkına yönelik aşağılayıcı paylaşımlara karşı tespit çalışmaları başlatıldığını açıkladı.
İletişim Başkanı Fahrettin Altun “Bu hassas dönemde toplumumuzun sinir uçlarıyla oynayarak tefrika çıkarmaya çalışanları milletimiz affetmeyecektir. Medyamızdan beklentimiz, bu provokatörlere alan açmamalarıdır” dedi.
YARALARI KISA SÜREDE SARACAĞIZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan “İzmir’de meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Devletimizin tüm imkanlarıyla depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanındayız. İlgili tüm kurumlarımızla, bakanlarımızla bölgede gerekli çalışmalara başlamak için harekete geçtik” dedi.
Erdoğan AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, geçmiş olsun dileklerini ileterek, deprem ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı. Yaraların en kısa sürede sarılması için devletin bütün imkanlarıyla İzmirlilerin yanında olduğunu belirtti.
CHP HAREKE GEÇTİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” paylaşımı yaptı. Kılıçdaroğlu ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i aradı. Geçmiş olsun dileklerini iletti.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Soyer’e geçmiş olsun dileğini iletti. CHP “Belediyelerimiz ve bölgedeki milletvekillerimiz arama faaliyetlerine destek olmak üzere tüm imkanlarıyla harekete geçmiştir” açıklamasında bulundu.
GEÇMİŞ OLSUN İZMİR
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener “Allah milletimize tekrarını yaşatmasın” dedi.
MHP lideri Bahçeli de “Devlet-millet dayanışmasıyla zorlukların üstesinden gelineceğine inanıyorum. Niyazım odur ki, Allah milletimizi doğal afetlerden korusun, her türlü musibetten esirgesin” ifadelerini kullandı.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise geçmiş olsun paylaşımı yaptı.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da benzer temennide bulundu ve bölgeye bir heyet gönderdi.
DENİZ ÇEKİLDİ TEKNELER SÜRÜKLENDİ
Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde, denizde gelgit oluştu. Bu sırada marinada demirli olan yelkenli 50 teknenin denize sürüklendiği görüldü. Depremin ardından denizde çekilme yaşandı.
YUNANİSTAN'DA KİLİSE ÇÖKTÜ
Deprem, Türkiye’ye en yakın Yunan adaların biri olan Sisam (Samos) adasında da hissedildi. ABD’nin depremin merkez üssü olarak açıkladığı Sisam’da Meryem Ana’nın Göğe Kabulü Kilisesi’nin büyük bir kısmı çöktü. Adada iki çocuk hayatını kaybetti.
HASTANELER TAHLİYE EDİLDİ
Depremde bazı hastaneler de hasar gördü. Bozyaka, Alsancak ve Torbalı Devlet hastaneleri ile Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’ndeki hastalar tahliye edildi.