İBRAHİM KAHVECİ/İSTANBUL
Ekim 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Merkez Bankası tebliğine göre kredi kartlarında faiz oranları şu şekilde belirleniyor: Bankalar tarafından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına haftalık olarak bildirilen ve ilgili hafta içinde Türk lirası cinsinden kullandırılan ihtiyaç kredilerine uygulanan diğer maliyetler dâhil ağırlıklı ortalama efektif yıllık faiz oranları esas alınır. Bu oranlar bankacılık sektörü için toplulaştırılır ve aylık basit faiz oranı karşılığı hesaplanır. Bu oranın son on üç haftalık basit aritmetik ortalaması alınarak “ihtiyaç kredisi aylık faiz oranı” hesaplanır. Ve bu hesaba göre de; 1-) Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, yukarıda belirtilen esaslara göre hesaplanan ihtiyaç kredisi aylık faiz oranı;
a) Yüzde 1,15 ve yüzde 1,59 aralığında ise, yüzde 2,02,
b) Yüzde 1,59’dan büyük ise, ihtiyaç kredisi aylık faiz oranına 43 baz puan eklenmesiyle bulunan oran,
c) Yüzde 1,15’ten küçük ise, ihtiyaç kredisi aylık faiz oranına 87 baz puan eklenmesiyle bulunan oran,olarak belirlenir.
2- Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının yüzde 80’i olarak belirlenir.
Kredi Kartı Azami gecikme faiz oranlarının belirlenmesi: Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı, Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranına 50 baz puan eklenerek belirlenir. Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranına 50 baz puan eklenerek belirlenir.
64 milyon kart: Bankalar arası kart merkezinin verilerine göre ülkemizde halen (Haziran 2018) 64 milyon 630 bin adet kredi kartı bulunmaktadır. 2016 yılının başında toplam kredi kartı sayısı ise 58 milyon 361 bin adet seviyesindeydi. Bu kartların ise 07 Eylül 2018 itibariyle toplam borcu 128,5 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Kredi kartı borçlarının dağılımına bakıldığında da karşımıza şu veriler çıkıyor: Borçların 57 milyar 667 milyon lirası taksitli borçlardan oluşurken, 70 milyar 882 milyon lirası da taksitsiz kredi kartı borçlarından oluşmaktadır. Toplam borçların sadece 1,3 milyar lirası katılım bankalarına ait görülürken, 127,2 milyar liralık borç ise mevduat bankalarının kredi kartlarından oluşmuştur.
SON ORANLAR AÇIKLANDI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nca (TCMB) kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapıldı. TCMB, kredi kartı işlemlerinde 2018 yılı 4. çeyreğinde uygulanacak azami faiz oranlarına ilişkin açıklama yaptı. Buna göre, 1 Ekim 2018 tarihinden geçerli olmak üzere, Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2,25 olurken aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2,75, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,80, aylık azami gecikme faiz oranı ise yüzde 2,30 olarak belirlendi.
Azami akdi faiz oranı: Asgari ödeme dışında kalan borca uygulanacak faiz oranı
Azami gecikme faiz oranı: Asgari ödeme tutarında ödenmeyen kısma uygulanacak faiz oranı
SON ARTIRIM 2016 YILINDAYDI
Merkez Bankası duyurusu ile açıklanan kredi kartı faiz oranlarında 2018 yılında son iki çeyrekte ikinci kez artırıma gidildi. 30 Haziran 2018 tarihinde yapılan açıklamada; Azami akdi faiz oranı: %2,02 ve Azami gecikme faiz oranı: %2,52 olarak belirlenmişti. Bu tarihten önce ise son artırım 12 Kasım 2016 tarihinde yapılmıştı. O tarihteki düzenleme ile de; Azami akdi faiz oranı: %1,84 olarak belirlenirken, Azami gecikme faiz oranı: %2,34 olarak açıklanmıştı. Böylece bu yıl kredi kartı gecikme faiz oranı yüzde 2,34’den yüzde 2,75’e yükselirken, asgari ödeme dışındaki gecikme faiz oranı da yüzde 1,84’den yüzde 2,25’e çıkartılmış oldu.