Petrol Kongresi’nde açıklamalarda bulunan Botaş Genel Müdürü Burhan Özcan, Gazprom’la anlaşmaları durumunda 2015 yılında fiyat indirimine yönelik açılan tahkim davasının iptal edileceğini söyledi.
Özcan, “Gazprom ile tahkim süreci devam ediyor, ancak diyaloğumuz da sürüyor. Olumlu bir sonuç üzerinde anlaşırsak, tahkim ihtiyacı ortadan kalkacak” dedi. Gazprom’un Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev ise geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, “Dava şu anda tahkimde olsa da, tarafların göstereceği iyi niyet sayesinde tarafların çıkarına olacak ve tahkim mahkemelerine müdahale etmeyecek çözüm bulma şansı her zaman için mevcut.
Kaldı ki, tahkime başvuran sadece onlar değil, biz de fiyatların düzenlenmesi için başvuruda bulunduk” dedi. “Fiyatların yükseldiği dönemler olduğu gibi fiyatların düştüğü dönemler de oluyor” diye devam eden Medvedev, Türkiye’ye uygulanan formülasyon nedeniyle fiyatların artırılmasını talep etme eğiliminde olduklarının da altını çizdi. Türkiye’de halen BOTAŞ dışındaki özel sektör tedarikçileri Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Akfel, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji, Rusya ile 2013’te yapılan anlaşma doğrultusunda yıllık yaklaşık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Türk Akımı projesine yönelik anlaşmanın iki ülke arasında 2015’te yaşanan uçak krizi nedeniyle imzalanmaması ve Rusya’nın, bu kapsamda özel sektöre verdiği yüzde 10,25’lik indirimi geri çekmek istemesiyle fiyat konusunda söz konusu anlaşmazlık ortaya çıkmıştı. Türkiye İran ile de tahkim süreci yaşamış ve bu davanın sonucu 2017’nin ilk ayında açıklanmıştı. İran Petrol Bakan Yardımcısı Hamid Rıza Iraki, davayı kazanan Türkiye’ye ihraç edilen doğalgaz fiyatında yüzde 13,3 indirim yapılmasının kararlaştırıldığını ve yaklaşık 1,9 milyar dolar da tazminat ödeneceğini de ifade etti.