ÖZEL HABER: HAMİDE HANGÜL
Doğuş Grubu’nun 16 Eylül 2013’te ihalesini kazandığı ve kamuoyunda ‘Galataport’ olarak isimlendirilen Salı Pazarı Kurvaziyer Limanı Projesi’ne, Türkiye’den 6 banka 1 milyar 20 milyon euro finansman sağladı. 2018 yılı son çeyreğinde hizmete girmesi planlanan projeye 4.5 milyar liralık yatırım yapılacak. Tamamlandığında 200 yıldır halkın kullanımına kapalı olan sahil şeridi kullanıma açılacak.
4.5 MİLYARLIK YATIRIM
Yılda 3 milyon kruvaziye olmak üzere 7 milyon yabancıyla 5 milyar liralık turizm geliri sağlanacak. Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ortaklığında yürütülen Galataport projesinde finansman kredisinin imza töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan, projeye ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Altı yerli bankanın katılımıyla 1.02 milyar Euro finansman sağlandı. Galataport projesinin finansmanı 3.5 yıl anapara ödemesiz toplam 14 yıl vadeli olacak şekilde imzalandı. Bir liman sahası olmasının yanı sıra yepyeni bir yaşam alanı olması için toplam 4,5 milyar liralık yatırım yapacağız.”
9 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM
2018'in son çeyreğinde tamamlanmasını hedefledikleri Galataport’un turizm gelirlerine de katkı sağlayacağına işaret eden Akhan, “Yılda 3 millyon kruvaziye olmak üzere 7 milyon yabancı ziyaretçiyle turizm gelirine 5 milyar liralık turizme katkı sağlamasını bekliyoruz. 20-25 milyon yerli ziyaretçinin Galataport'a gelmesini bekliyoruz. İnşaat süresince 5 bin kişiye, proje bittiğinde 4 bin 500 kişiye istihdam öngörüyoruz” diye konuştu. Hüsnü Akhan, finansman maliyetinin ise vadesine göre çok makul olduğunu vurguladı.
ÖNEMLİ BİR PROJE
Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk konuşmasında şunları söyledi: "Bu projenin Türkiye için çok büyük önemi var. Galataport belki de Türkiye'nin en önemli gayrimenkul projesi. Projenin finansmanı altı güzide Türk bankası tarafından sağlanması bu dönemde çok önemli. Tamamlandığında İstanbul’un önemli bir simgesi olacak. Finansmanın ölçeği, vadesi bizlerin ve finans sektörünün gücünü göstermesi bakımından önemli. Projenin iki hedefini vurgulamak istiyorum. İlk olarak 200 yıldır İstanbul halkının erişimine kapalı liman sahası kullanıma açılacak. İkinci olarak kruvaziyer turizminde İstanbul hak ettiği yere yükselecek. Tamamlanma süreci ve tamamlandığında binlerce iş olanağına ek olarak 500 milyon TL doğrudan yabancı yatırıma vesile olacak. "
BANKA MÜDÜRLERİ NE DEDİ?
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın konuşmasında "Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İstanbul'a Türkiye'ye güvenen herkese biz de güveniyoruz. Böyle bir projede Ziraat olarak bulunduğumuz için mutluluk yaşıyoruz" dedi.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali "Çok önemli bir proje. Tarihi doku açısından, turizm açısından önemli bir proje. Ülkenin geleceğine ilişkin en ufak bir kaygımız yok" diye konuştu.
Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, "En büyük finansör olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bizler Türkiye'nin parlak ve güçlü geleceğine yürekten inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, "Olağanüstü dönemde bu olağanüstü projeyi finanse etmekten gurur duyuyoruz. Böyle bir yerin bir ikincisi yok, çok önemli. Sosyal dokusu itibariyle çok inandığımız bir proje. Biz hissedar değiştirdik, bu projeyi onlara da anlattık" dedi.
TSKB Genel Müdürü Suat İnce de "Bu projede yer almaktan onur duyuyoruz” dedi. İnce, imza töreninde, “Biz projeye en yakın bankayız, dolayısıyla yakın takip edeceğiz” esprisi yaptı.
Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil şunları kaydetti: "Biz Garanti olarak böyle güzide projede olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ülkemizin çok önemli yatırımlara ihtiyacı var. Bu sosyal, kültürel ve tarihi anlamda bir ilki temsil ediyor. Çıkacak eseri tahmin bile edemiyorum. Daha fazla projeye ihtiyacımız var, biz de bankalar olarak destek olmaya devam edeceğiz."
TÜRK MUTFAĞI YURTDIŞINDA
Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, yeme-içme sektörüne girmekten pişmanlık duymadığını söyledi. 160 işletmeyle dünyada marka yapmış birçok ortakları ile bu işi yapmaya çalıştıklarını belirten Şahenk, “1-2 markamızla Türk mutfağını yurt dışına açmaya çalışıyoruz" dedi. Hırvatistan ve Yunanistan’da da yatırımları bulunduğuna işaret eden Ferit Şahenk, “Türkiye’de bazı projeler üzerinde çalışıyoruz” açıklaması yaptı.
HONG KONG'DAN İLK OTEL YATIRIMI
Hong Kong'lu Peninsula Hotels ile Karaköy'deki tarihi binalar için anlaşma yaptıklarını da açıklayan Hüsnü Akhan, “Otel projesinde tarihi binalar aslına uygun yenilenecek. Peninsula, yüzde 50 hissedar olarak otel projesinde yer alacak. Projeye 500 milyon TL tutarında doğrudan yabancı yatırım söz konusu. Bu marke ilk kez Türkiye'ye gelecek” dedi.
6 BANKADAN 1.02 MİLYAR EURO YATIRIM
YKB, 275 milyon Euro
Garanti Bankası, 255 milyon Euro
İş Bankası, 150 milyon Euro
Ziraat Bankası, 130 milyon Euro.
TSKB, 110 milyon Euro
Finansbank, 100 milyon Euro
200 YILDIR KAPALI LİMAN HALKA AÇILIYOR
Finansman 3.5 yıl anapara geri ödemesiz, 14 yıl vadeli.
Doğuş ve Bilgili ortaklığı sırasıyla yüzde 81 ve yüzde 19.
200 yıldır kapalı liman, bittiğinde halkın hizmetinde.
Bina cepheleri şehir siluetini bozmayacak, 2018’de tamam.
Tophane Saat Kulesi ve Nusretiye Camii'nin olduğu bölge tarihi dokuya uygun olarak yeniden kullanıma sunulacak.
Limanda, zemin altında gemi körük sistemi çalışacak.