SALİHA SULTAN | KARAR
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Galata Kulesi’nden yansıyan hilti ile yıkım görüntüleriyle gündeme gelen restorasyon iddialarına cevap vermek için bir basın toplantısı düzenledi. Galata Kulesi’nde düzenlenen toplantıda Vakıflar Genel Müdürü (VGM) Burhan Ersoy ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı yer aldı. 165 yıl sonra tapusu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınarak VGM’ye devredilen ve yaklaşık bey aydır birçok tartışmalara neden olan Galata Kulesi’nin ilk kez basına açıldığı toplantıda, Genel Müdür Ersoy, bütün iddiaları yalanladı. Ersoy “Hilti hariç hiçbir eksiğimiz yok” diyerek, restorasyonla ilgili ilk uygulama projesini 4 Mart 2020’de Bölge Koruma Kurulu’na sunduklarını, şu an rölöve projesini sunduklarını kaydetti. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden de gerekli izinleri aldıkları bilgisini veren Ersoy, çalışmaların restorasyon kurallarına uygun yürüttüklerini ifade etti. Hilti görüntülerinde görülen duvarın muhdes yani sonradan eklenmiş olduğunu yineleyen Ersoy, yapılan çalışmanın ‘tümleme-çürütme’ işlemi olduğunu yineleyerek, “Firma yanlış alet kullanmış, biz bunu kabul ediyoruz. Yanlış işlem yapmış, firmaya gerekli yaptırım uygulanacaktır” dedi. Basın mensuplarının firmaya uygulayacağı yaptırıma yönelik ise uyarı ve para cezası vereceklerini söyleyen Ersoy “Yansıyan görüntüler en az sizin kadar bizi de üzmüştür. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak 18 yıldır birçok restorasyon yaptık. Galata Kulesi bir vakıf eseridir ve bütün insanlığın malıdır. Restorasyon çalışmalarından sonra Galata Kulesi yine sonradan yapılan eklemelerden kurtarıldıktan sonra asıl kimliğine kavuşacak ve dünya var oldukça yaşayacaktır. Sayın Bakanımıza verdiğimiz söz doğrultusunda 15 Eylül’de burayı açacağız. Burası siyasete alet edilmemeli. Burası dünya mirası, UNESCO eseri. Kamuoyunun gösterdiği hassasiyete çok sevindik ve bu duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
13 TAŞINMAZ DAHA VAKIFLARA GEÇECEK
Toplantıda basının sorularını da cevaplayan Vakıflar Genel Müdürü Ersoy, KARAR’ın “Siz aynı zamanda Türkiye’deki bütün restorasyonlarda sorumlu da bir kurumsunuz. Sizin yürütmediğiniz bir restorasyon çalışma sırasında bir tarihi eser restorasyonunda hilti ile yıkım yapıldığını görseydiniz, siz nasıl tepki verirdiniz?” sorusuna “Biz kesinlikle ilke olarak bu tür bir uygulamaya karşıyız. Burada da üç tana yöntem uygulanır, bir uyarı, ikincisi parasal ceza, üçüncüsü ise ihaleden yasaklamadır. Bunun dışında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında suç duyurusunda bulunuruz” cevabını verdi. Ersoy, “Galata Kulesi’nin ‘Kule-i Zemin Vakfı’ malı olduğu iddianızın ardından KARAR olarak Doğan Kuban ve Necdet Sakaoğlu ile röportajlar yapmıştık. Her iki isim de vakıf malı olmadığını söylemişti. Ne diyorsunuz?” sorumuza ise “Röportajları okudum. Kule-i Zemin Vakfıyla ilgili bu bölgede yaklaşık 13 taşınmaz daha var, yakında onları da alacağız, siz de göreceksiniz. Çünkü Kule-i Zemin Vakfı, Fatih Sultan Mehmet vakfiyesidir. Konu açık ve net, hangi hoca gelirse gelsin, ben açıp ekrandan kendisinin önüne koyayım.” diye cevapladı. Galata Kulesi’nin restorasyon planını görseller eşliğinde basına anlatan Ersoy, toplantıda son söz olarak Galata Kulesi’nde yapılan bütün uygulamaların bilim kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda gerçekleştiğini, kurulun 5 yeni üye ile de desteklendiğini kaydetti. Ersoy, toplantının ardından basın mensuplarına kuleyi gezdirerek, çalışmaları anlattı. Kulesi’nin dokuz katında da şu an restorasyon çalışması devam ediyor. Bütün olayları başlatan, hilti ile yıkılan giriş kapısının sırt duvarı ise yeniden örülerek, eski haline getirilmiş durumda.
"BİZİ DİNLEMEDİKLERİ İÇİN KURULDAN İSTİFA ETTİK"
Galata’da dün gerçekleşen basın toplantısının ardından projenin bilim kurulunda yer alan mimar Sinan Genim’in istifa ettiği ortaya çıktı. İstifasına yönelik KARAR’a konuşan Genim, şu açıklamayı yaptı: Bilim kurulunda başlangıçta üç kişiydi, benimle dört olmuştu. Prof. Oğuz Ceylan, Mimar Sinan’dan Doç. Şükrü Sönmezer ve ben, üçümüz görüntülerin ardından 13 Ağustos’ta istifa ettik. Bilim kurulu restorasyonla da ilgili değildi, müze düzenlemesiyle ilgiliydi daha çok. Arada restorasyonu da danışıyorlardı. Basına yansıyan bu görüntüyü kabullenmek mümkün değil. İki tane hilti kullanılıyor. Çekiçle, mırçla yapılır bu işler. Koruma kurulu böyle hilti gibi aletler kullanılmasın diyor. O duvar kaldırılabilir, bu olabilir ama yöntem kabul edilemez. İskele kurmayın demiştik mesela biz, kuşları göç mevsimi, mevsim geçsin dedik ama kurdular. Sonra kuş yuvalarına zarar verdiği görüntüsü ortaya çıkınca hata yaptıklarını anladılar, söktüler. Bizim direktiflerimizi dinlemiyorlarsa orada olmamızın bir anlamı yok.