Futbolda kafa vuruşu bunamaya yol açıyor

İngiltere'de yapılan bir araştırmada, profesyonel kariyerleri boyunca tekrar tekrar topa kafa vuran futbolcularda beyin hasarı olabileceği sonucuna varıldı.

Profesyonel olarak futbol oynayan ve topa çok kafa vuran futbolcuların daha sonra bunama sorunu yaşadığına yönelik haberlerin ardından İngiltere'de bir araştırma yapıldı. University College London (UCL) ve Cardiff Üniversitesi'nden uzmanların yaptığı araştırmada, profesyonel futbol oynamış beş ve amatör futbolcu bir kişi incelendi. Ortalama 26 yıl futbol oynamış  denekler, 60'lı yaşlarında bunama sorunu yaşamaya başlamıştı. Uzmanlar dört kişinin otopsisinde kronik travmatik ensefolapati (CTE) denilen; hafıza kaybı, depresyon ve bunamayla ilişkilendirilen bir beyin hasarına rastladı. Uzmanlar, hobi olarak futbol oynayanların büyük bir ihtimalle böyle bir sorun yaşamayacağını vurguladı.

UEFA ARAŞTIRMAYA KARAR VERDİ

UEFA, bu bilimsel çalışmanın ardından konuyu araştırmaya karar verdi. UEFA'dan yapılan açıklamada, futbol oynarken uzun yıllar boyunca tekrar eden topa yapılan kafa vuruşları ve çarpışmaların beyne zarar vererek bunamaya yol açabileceğine ilişkin hafta içinde ortaya çıkan bilimsel araştırmanın dikkatle incelendiği belirtildi. Açıklamada, konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak amacıyla UEFA'nın kendi araştırmasını başlatacağı belirtilerek, "Bu araştırma sayesinde genç oyuncuların maçlar ve antrenman sırasında aldığı sağlık riski oranını en aza indirmeyi hedefliyoruz" ifadelerine yer verildi. UEFA'nın araştırmasına, adı açıklanmayan bir İngiltere Premier Lig takımı da destek verecek.

İngiltere'de Profesyonel Futbolcular Derneği de genç yaşlarda beyindeki hasarın daha fazla olması gerekçesiyle 10 yaşından küçük çocukların topa kafa vuruşu yapmasının yasaklaması yönünde geçen yıl çağrıda bulunmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Alan Shearer, futbolcuların neden bunadığını araştıracak
Çağlar Söyüncü için Avrupa kulüpleri sıraya girdi | Spor haberleri

Hayat Haberleri